Între Dragnea şi Barroso

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţi că au pus la cale o lovitură de stat, liderii USL au urât o vreme această expresie, după care au început să se îndrăgostească de ea.

Şi au întors totul la 180 de grade, strigând în gura mare: săriiiiiţi, Băsescu dă o lovitură de stat!

Social-democraţii-liberali-progresişti-conservatori au prezentat şi dovezi irefutabile ale puciului băsescian: 1. dictatorul s-a întors la Cotroceni în ciuda celor 7,4 milioane de voturi împotrivă; 2. procurorii îi anchetează pe cei care au fraudat la referendum. În traducere liberă: 1. Curtea Constituţională a respectat condiţia de cvorum (50%+1), aplicând la literă Legea referendumului (Legea 3/2000); 2. procurorii confruntă unele „isprăvi" electorale cu cartea lor de căpătâi, Codul Penal. Carevasăzică, este aplicată legea. Este primul caz din istorie când aplicarea legii se numeşte lovitură de stat.

Între cei care strigau „lovitură de stat"  în iulie-august şi cei care strigă „lovitură de stat"  în septembrie există o diferenţă colosală: unii chiar credeau că în România are loc un puci, ceilalţi nu cred o iotă din ce spun. Este doar clasica tactică a relativizării, prin amestecarea lucrurilor grave cu fumigene lansate ca la balamuc. Modelul a fost îndelung exersat în 1990, când manifestaţiile anti-Iliescu erau urmate de contramanifestaţii pro-Iliescu, iar Proclamaţia de la Timişoara (anti-FSN) avea ca ecou, ridicol şi stupid, Proclamaţia de la Podul Înalt (pro-FSN).

În ciuda „loviturii de stat" pe care tocmai o dau procurorii (sau tocmai de aceea!), lucrurile au început să reintre pe făgaşul normal. Sigur, dinspre USL se vede că de-abia acum încep derapajele periculoase. Dacă nu credeţi, întrebaţi-l pe Liviu Dragnea... Sau pe Alessandra Stoicescu, cea care-l căinează atât de tandru la Antena 3, cu suspine izvorâte din străfundul sufletului ei de femeie necăjită...

Apropo de Liviu Dragnea: acesta a explicat aseară, sorbit din priviri de Radu Tudor (duduia Sandra e liberă duminica), atacul mârşav la adresa democraţiei săvârşit de procurorii din dosarul „Referendumul". Cică „sunt oameni care nu mai vor să recunoască faptul că au fost la vot". OK, asta au constatat şi procurorii.

Dar de ce credeţi că nu mai vor oamenii să recunoască? „Pentru că li s-a făcut teamă că-i arestează Băsescu pentru că au votat", spune oacheşul Dragnea. Păi, vedeţi? Degeaba vor găsi procurorii mii de votanţi care n-au votat - este mâna reacţiunii! Va dovedi Parchetul că şefii unor secţii de votare au băgat în urnă voturi cu snopul? Şi-au exercitat oamenii un drept sacru: acela de a alege.

Vor fi probe zdrobitoare ale desantului unor primari cu urna mobilă peste cetăţeni inofensivi? Demascarea stalinistă a unui exerciţiu de democraţie. Are domnu' Dragnea explicaţii pentru toate. Ia mai dă-i în mă-sa de procurori - ce, ei se pun cu poporu'?

Despre „lovitura de stat" din septembrie nu vorbeşte nimeni prin Europa. Despre puciul din iulie-august s-au pronunţat mulţi politicieni occidentali. Iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a tras concluziile acum două zile: „Este de o importanţă decisivă ca în UE toate ţările membre să respecte statul de drept şi valorile democratice ale unei societăţi pluraliste şi libere. Datorită Uniunii Europene şi Comisiei Europene a fost posibil să evităm schimbările nedemocratice din România. Şi trebuie să fim mândri de acest lucru, pentru că am fost în stare să reinstaurăm statul de drept într-o ţară care este membră a Uniunii noastre".

Între Dragnea şi Barroso, mă tem că nici duduia Stoicescu nu l-ar crede pe baronul de Teleorman. Dar una e ce crede şi alta ce spune la Antena 3...

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite