Întoarcerea la Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat va opri sau nu protestele din ţară? Unde este Băsescu în toată această ecuaţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Raed Arafat a fost total ignorat în luarea deciziilor de către Traian Băsescu, premierul Emil Boc a încearcat astăzi să repare greșeala președintelui. Însă, revenirea lui Arafat în funcția de subsecretar de stat nu este o soluție pentru ca oamenii să nu mai iasă în stradă, sunt de părere analiştii Radu Tudor şi Cristian Pârvulescu.

FOTO "Hai la o bere «sub» manifestaţii!" La suprafaţă se protestează, în pasajul Universităţii se bea bere

Întoarcerea lui Raed Arafat, o dovadă în plus că regimul Băsescu este unul slab

Aceasta este opinia analistului politic, Cristian Pârvulescu, care este de părere că decizia de astăzi, de a-l repune în funcția de subsecretar de stat pe Raed Arafat - după ce acesta și-a dat demisia săptămâna trecută - opoziția nu face altceva decât „să apese pe accelerație în continuare". „Nu se pot opri aceste manifestații în care se strigă <<Jos Băsescu!>> și nu <<Sus Arafat!>> cu o simplă numire pe poziția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății. E nevoie de ceva mai mult decât atât", a mai declarat acesta pentru adevarul.ro. Și asta pentru că, este nevoie de mai multă democrație și mai multă transparență, pe când actualul Guvern și implicit actualul președinte nu este credibil.

image

Citeşte şi:
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: De la Arafat la Fenechiu

LIVE TEXT Protestatarii revin în Piaţa Universităţii! Îl vor pe Arafat ministrul Sănătăţii

FOTO Covrigi şi baloane de vânzare la proteste. Portretul revoluţionarului ieşit în stradă de foame

Radu Tudor, realizator al emisiunii „Punctul de întâlnire" de la Antena 3 și analist politic, a declarat pentru adevarul.ro că revenirea lui Arafat la ministerul Sănătății este „o reparație necesară, dar care nu va duce la oprirea protestelor".

De ce nu a ieșit Băsescu în aceste zile să dea explicații oamenilor, în condițiile în care înainte vorbea mereu în numele lor?

Atât populația, cât și presa a așteptat o reacție din partea președintelui României, însă acest lucru nu s-a întâmplat, cel puțin până acum. „De ce îți este teamă nu scapi", spune o vorbă în popor. Cert este că, Traian Băsescu nu a ieșit deloc în fața populației, care protestează și la această oră în toată țara. „Ceaușescu a avut curajul să iasă într-un discurs public, iar Traian Băsescu, după 22 de ani, nu are curajul să facă acest lucru", a declarat Radu Tudor.

image

Pentru ca această situație să fie cumva „modelată" cei de la putere vor trebui să sacrifice Guvernul. „Nu este suficientă o simplă numire a lui Arafat. Asta putea fi o soluție acum o săptămână, miercuri. Astăzi nu mai este", este de părere Cristian Pârvulescu. El consideră că ar trebui să înceapă o serie de negocieri cu partidele de opoziție și cu sindicatele.

Ieșirea lui Traian Băsescu este inutilă. Peste 80% din populație nu îl mai dorește, nu mai este ascultat îl resping de la început pentru că îl identifică cu situația asta absolut nefericită din România. Orice ar spune, se întoarce împotriva lui și, din păcate, spune numai prostii", este de părere Radu Tudor.

„Ce-ar fi făcut Traian Băsescu în 2004 dacă ar fi avut parte de astfel de proteste împotriva lui Adrian Năstase și a PSD-ului?! Cu siguranță, ar fi fost acolo 12 ore în Piața Universității și ar fi fost cot la cot cu manifestanții ", a mai spus Radu Tudor.

Efectele perverse ale disputei dintre Băsescu și Arafat

„Nu știu dacă teama este cuvântul potrivit, dar cu siguranță există riscul unor efecte perverse (efecte nedorite care apar într-o chestiune socială sau politică), care nu au fost luate în calcul de către nimeni. Băsescu nu a luat în calcul reacția populației la plecarea lui Arafat. Și-a imaginat că el este un personaj oarecare. N-a știut să traducă lucruri simple, cum ar fi susținerea financiară pentru SMURD, care este cea mai importantă", a explicat Pârvulescu. Un alt efect pervers este folosirea jandarmeriei împotriva populației pentru a înspăimânta populația și accentuarea violențelor pentru ca oamenii să nu iasă la manifestații.

Boc, salvatorul

După disputa de săptămâna trecută dintre președintele României și Arafat, care a culminat cu demisia acestuia, premierul Emil Boc „a ieșit la înaintare" în încercarea de „a drege" situația tensionată din țară.

„Ce poate să facă Emil Boc în momentul în care jignirile le-a adresat oricum Băsescu?" se întreabă Cristian Pârvulescu. „Boc n-are nicio vină. El trebuie doar să rezolve o problemă pe care nu el a provocat-o. Doar caracterul special al președintelui, care îl face să intervină în discuții ce sunt mult sub demnitatea unui președinte, l-au adus în situația asta. Boc este salvator. Tocmai de aceea, Băsescu nu are o altă alternativă. Însă ipoteza schimbării Guvernului, dacă manifestațiile continuă, nu poate în nici într-un fel să fie înlăturată, pentru că vor trebui să reofere o satisfacție populației, iar aceasta nu poate fi repunerea lui Arafat în funcție", a conchis acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite