Întâlnire fără rezultate între Boc şi sindicalişti. Nistor: Am aflat că premierul este liderul sindical al tuturor românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii au anunţat, la finalul întâlnirii de astăzi cu premierul Emil Boc, că îşi menţin decizia de organiza mitinguri de protest majore în 22 septembrie şi 5 octombrie.

UPDATE Guvernul îşi anunţă disponibilitatea de a continua dialogul

Guvernul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că îşi menţine disponibilitatea de a continua dialogul cu partenerii sociali, astfel încât să fie găsite soluţiile optime pentru problemele semnalate, ţinându-se însă cont şi de constrângerile bugetare actuale.

Citeşte şi:

Sindicatele fac apel la oameni să iasă luni în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului

"Primul-ministru s-a declarat în favoarea continuării dialogului într-o formulă care să corespundă acestor exigenţe şi care să permită totodată creşterea fondurilor alocate pentru dezvoltare şi investiţii, inclusiv prin asigurarea cofinanţărilor necesare absorbţiei banilor europeni alocaţi României. Miza pentru 2011 este absorbţia fondurilor europene şi susţinerea investiţiilor, ceea ce ne va permite menţinerea locurilor de muncă şi asigurarea unor salarii şi pensii corecte", a declarat primul-ministru, printr-un comunicat, după discuţiile de astăzi cu reprezentanţii sindicatelor.

Emil Boc a reafirmat că, pentru 2011, sumele destinate absorbţiei fondurilor europene au fost aproape dublate faţă de 2010.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să centralizeze sugestiile confederaţiilor sindicale privind soluţiile de îmbunătăţire a dialogului social la nivel de ministere şi s-a declarat de acord cu necesitatea întăririi inspecţiei muncii.

Marius Nistor: Vom participa la acţiunea de protest

"Concluzia este una foarte clară. Vom participa la acţiunea de protest organizată de CNSRL Frăţia în data de 22 septembrie. Federaţiile bugetare şi nu numai sunt nemulţumite din cauza faptului că toate măsurile care s-au luat nu au făcut altceva decât să conducă la accentuarea stării de sărăcie a salariaţilor din domeniile bugetare şi din mediul privat. În afară de faptul că am aflat că premierul Emil Boc este liderul sindical a 22 de milioane de români, nu a putut să ne ofere soluţii privind rezolvarea problemei salariului minim pe economie şi revenirea la salariile de dinainte de diminuarea cu 25%. Ne-a anunţat foarte tranşant că al 13-lea salariu şi primele de vacanţă nu se vor mai acorda în anul 2011", a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", la finalul întâlnirii cu Emil Boc.

Nistor a anunţat că în data de 22 septembrie toate federaţiile care fac parte din CNSRL Frăţia vor participa la mitingul de protest, iar în 5 octombrie, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", împreună cu "colegii" din  Alianţa Federaţiilor din Învăţământ vor face un miting de protest la Palatul Cotroceni.

"Totodată, vom trimite şi o delegaţie la Bruxelles pentru a prezenta modul în care decurge dialogul social în România, modul în care sunt rezolvate problemele din educaţie", a adăugat preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

La rândul lui, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că prin îngheţarea salariului minim se stimulează munca la negru.

"Am constatat că Guvernul doreşte în continuare  aceeaşi politică de lipsă de responsabilitate administrativă pentru că pe următorii patru ani de zile nu se doreşte combaterea evaziunii fiscale. Ce este mai grav este că se doreşte îngheţarea salariului minim, implicit stimularea evaziunii la gri pe domeniul forţei de muncă", a afirmat Hossu.

Premierul Emil Boc a discutat astăzi timp de trei ore, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale despre nemulţumirile care duc la protestele de stradă programate să înceapă de luni.

Secretarul general de la CNSRL "Frăţia", Sorin Stan, a declarat ieri că 20.000 de membri de sindicat din toată ţara vor fi aduşi în 22 septembrie în Capitală pentru a protesta în Piaţa Revoluţiei, între ore 12.00 şi 14.30, dar şi la Palatul Victoria, între orele 15.30 şi 18.00. Vezi aici detalii.

Cererile sindicaliştilor:

- stoparea dispoznibilizărilor

- stabilirea de programe concrete de investiţii finanţate corespunzător pentru păstrarea şi crearea a noi locuri de muncă

- nemodificarea Codul muncii, respectiv să nu fie desfiinţate contractele colective de ramură, cele la nivel naţional

- să nu fie desfiinţată protecţia socială a salariaţilor la concediile colective

- să nu fie desfiinţat contractul individual de muncă pe durată nedeterminată pentru a fi transformaţi salariaţii în zilieri

- salariu minim garantat în plată de 750 de lei

- păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice

- grila de ierarhizare să rămână 1/12, nu 1/15

- modificarea legii inspecţiei muncii

- renunţarea la toate măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc

- salariul de bază 1 să fie salariul minim garantat în plată pe economie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite