Întâlnire fulger la Ministerul Sănătăţii pe marginea pachetului de bază cu prefecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu i-a convocat la o întâlnire fulger pe specialiştii din teritoriu FOTO Adevărul
Nicolăescu i-a convocat la o întâlnire fulger pe specialiştii din teritoriu FOTO Adevărul

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au organizat o videoconferinţă pe marginea pachetului de bază cu specialiştii din teritoriu, dar şi cu prefecţii şi şefii de consilii judeţene. La întâlnire, care a fost condusă de ministrul Sănătăţii, secretarii de stat în Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au luat parte şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din ţară.

„Am aflat abia ieri de această întâlnire şi nu ştiam exact despre ce va fi vorba. Ideea este că nu poţi veni cu propuneri atâta timp cât nu am văzut normele de aplicare ale pachetului de bază şi ale pachetului minim de servicii medicale. Cert este că toată lumea susţine că este nevoie de o regândire a serviciilor. Spre exemplu, legat de ce prevede pachetul, noi considerăm că o consultaţie trebuie să dureze mai mult de zece minute”, au explicat pentru adevarul.ro surse din sistem. 

Potrivit acestora, în următoarea săptămână vor avea loc alte şase întâlniri în care vor fi discutate capitolele mari cuprinse în pachetul de bază - medicina de ambulator, medicină de familie, internare în spital, etc. 

„Au participat specialişti din toate ramurile. Reprezentanţii ministerului şi-au notat propunerile şi observaţiile, care urmează să fie dezbătute pe larg în cadrul întâlnirilor ulterioare. A discutat, însă, o discuţie intensă pe partea de stomatologie”, susţin surse medicale. 

Finanţare zero pentru asistenţa dentară 

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a nu mai finanţa asistenţa medicală dentară, ţara noastră înregistrând o premieră în acest sens. Concret, dacă la începutul anului 2013 medicii dentişti puteau contracta de la Casa de Sănătate sume care variau între 300 şi 500 de lei, la jumătatea anului fondurile au fost tăiate complet. În consecinţă, bătrânii sau copiii, care au nevoie de asistenţă dentară sunt nevoiţi să plătească serviciile, chiar dacă sunt asiguraţi sau dacă ar trebui să beneficieze de gratuitate, cum e cazul copiilor. 

Pachetul de bază ar putea intra în vigoare în anul 2014, după ce la finele anului trecut, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectele de lege privind pachetul minim de servicii şi pachetul de bază. Cel mai probabil, potrivit ministrului Sănătăţii, noul pachet ar putea fi valabil începând cu luna martie. 

Pe aceeaşi temă:

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite