Înscrieri online pentru slujba oficializată de Papa Francisc la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc / FOTO Guliver / Getty Images
Papa Francisc / FOTO Guliver / Getty Images

Credincioşii care doresc să asiste la slujba prezidată de Papa Francisc la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, în data de 31 mai 2019, se pot înscrie online pe site-ul inscrieri.papalabucuresti.ro. Potrivit organizatorilor sunt doar 100 de locuri disponibile în interiorul catedralei, restul locurilor fiind disponibile pe străzile din jurul catedralei.

Cu ocazia extraordinară a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România şi a celebrării Sfintei Liturghii pe care o va prezida Sancitatea Sa în Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, în data de 31 mai 2019, ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREŞTI organizează un pelerinaj pentru credincioşii catolici din capitală, din ţară şi din diaspora, dar şi pentru oamenii de bunăvoinţă care doresc să se unească în rugăciune şi îşi manifestă interesul de a participa la eveniment prin înscrierea gratuită în cadrul pelerinajului pe site-ul de internet www.inscrieri.papalabucuresti.ro.

Pelerinajul constă în participarea la această Sfântă Liturghie în interiorul Catedralei Sf. Iosif (în limita spaţiului disponibil) şi în exterior pe străzile din jurul catedralei, în zone de acces special amenajate cu echipamente audio/video pentru ca participanţii să poată urmări celebrarea liturgică şi activităţile premergătoare acesteia propuse în cadrul pelerinajului în timpul zilei. Zonele special amenajate vor fi demarcate prin puncte de acces gestionate în colaborare cu forţele de ordine care vor solicita participanţilor un control de securitate în vederea accesului, la momentul sosirii acestora în perimetrele respective. În urma înscrierii veţi primi gratuit un bilet de acces personalizat cu cod de bare, care va cuprinde toate detaliile despre zona/punctul de acces unde veţi fi repartizaţi. Ulterior înscrierii vă vom comunica perioada şi modalitatea pentru primirea / ridicarea acestor bilete.

Papa Francisc în România: agenda vizitei

 Trei Sfinte Liturghii, opt discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri şi o întâlnire cu comunitatea rom în doar trei zile foarte intense, la douăzeci de ani după vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea. Vorbim de programul detaliat al călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în România în zilele 31 mai – 2 iunie 2019 la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj, sub genericul ”Să mergem împreună!”. Programul vizitei papale a fost publicat astăzi de Sala de presă a Sf. Scaun şi de Conferinţa Episcopilor din România.

Vineri, 31 mai 2019: Roma - Bucureşti

Întâlnirile cu preşedintele, primul ministru, patriarhul şi Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe române şi cu vice-preşedintele Conferinţei Episcopilor din România marchează prima zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităţilor politice şi bisericeşti din Capitală.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, papa merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

După întâlnirile cu autorităţile politice şi societatea civilă, a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă şi încheind cu Biserica catolică. Astfel, la 15.45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita papei şi a patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie 2019: Bucureşti – Şumuleu Ciuc – Iaşi – Bucureşti

Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca, în partea a doua a zilei, papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile.

La ora 9.30, pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.

În jurul orei 17.00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019: Bucureşti – Blaj – Roma

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia şi ultimei zile a călătoriei apostolice în România.

Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În fine, în jurul orei 17.00, papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30. După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere care, până nu demult, păreau să rămână pentru totdeauna în domeniul dorinţelor: prima vizită a unui papă care îmbrăţişează atât Capitala cât şi fostele principate istorice ale României - cu etape la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj -, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanţii comunităţii rom, precum şi prima prezenţă a unui papă, chiar şi numai pentru o escală tehnică, la Bacău şi Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite