Îngheţata de pe piaţă, bogată în E-uri şi zahăr, dar fără cacao. Topul E-urilor din îngheţatele de la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topul E-urilor din îngheţată FOTO Adevărul
Topul E-urilor din îngheţată FOTO Adevărul

Îngheţata cumpărată de tot mai mulţi români în această perioadă este plină de aditivi alimentari, de zahăr şi îi lipseşte cacaua. Medicii cer prudenţă, mai ales în cazul celor mici, care nu ar trebui să consume zilnic acest produs.

Canicula din ultimele zile a crescut simţitor vânzările de îngheţată. Specialiştii atrag însă atenţia că produsele de pe piaţă sunt bogate în zaharuri şi conţin prea puţină cacao şi prea mulţi aditivi alimentari, între 2 şi 9 E-uri, conform celui mai recent studiu derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS). Pe de altă parte, medicii spun că senzaţia că îngheţata „te răcoreşte” este una falsă şi recomandă prudenţă, în special în cazul copiilor, care ar trebui să primească cel mult o îngheţată pe zi.
 
„Marele pericol îl reprezintă conţinutul mare de zahăr, pentru că o parte din cele 27 de produse tip îngheţată analizate de inspectorii noştri conţin 31 de grame de zahăr la suta de grame de produs. Or, se ştie foarte bine că în această perioadă caniculară zahărul este contraindicat, mai ales pentru copii”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPS.

Câte E-uri conţine îngheţata de pe piaţă

În ceea ce priveşte numărul de E-uri, aproape 30% din produsele analizate conţin cinci aditivi alimentari. Printre acestea se numără îngheţata Cometto Chocolate, îngheţata de ciocolată Betty Blue, îngheţata de cacao Choco Crisp, precum şi îngheţata Corso Intenso. Patru E-uri în compoziţie are vafa cu îngheţată cacao 365, vafa produsă de Winny, dar şi sandviciul cu îngheţată de cacao şi biscuiţi de cacao Squash.

Îngheţata cu ciocolată Premium conţine opt E-uri, la fel şi cornetul cu îngheţată cu arome de vanilie şi ciocolată Topgun şi Joe Sandwish, potrivit aceluiaşi studiu. O singură îngheţată analizată de specialişti conţine doar două E-uri. Este vorba de îngheţata de ciocolată La Strada. La polul opus se află îngheţata de lapte cu ciocolată Milka, cu nouă E-uri în compoziţie.

„E-urile sunt peste tot, problema apare dacă se mănâncă foarte multă îngheţată pentru că ea este foarte bogată în calorii şi grăsimi. Este o falsă impresie că îngheţata te răcoreşte. Mai sănătoasă este varianta cu iaurt, făcută în casă. Oricum, în această perioadă principala grijă este ca îngheţata să fie sigură, să nu fie contaminată şi frişca pe care o conţine să nu fie expirată”, a explicat şi profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Prea puţină cacao în îngheţată

O altă problemă identificată de inspectori a fost conţinutul redus de cacao din anumite îngheţate, deşi acestea sunt vândute sub eticheta „îngheţată de ciocolată”. Concret, conţinutul de cacao sau pudră de cacao variază între 1,3 şi 25%, arată cercetarea. „Dacă are prea multe ingrediente pe etichetă, iar gramajul de cacao e trecut la final, cel mai bine ar fi să lăsăm îngheţata respectivă la raft. Găsim suficiente alternative, important este să citim eticheta”, a completat Mierlea.

La rândul său, profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte spune că excesul de îngheţată poate duce, în timp, chiar şi la obezitate sau alte probleme de sănătate. „Dacă cineva consumă îngheţată de două ori pe zi, nu prea e de bine. Există riscuri pentru că se face cumul de zaharuri şi de E-uri. Însă, din punctul meu de vedere, pericolul real este lipsa consumului de fructe, lipsa de mişcare şi consumul prea mare de mâncare prefabricată, în această categorie fiind inclusă şi îngheţata”, a punctat doctorul.

Topul E-urilor din îngheţată
9 E-uri: îngheţata de lapte cu ciocolată Milka
8 E-uri: îngheţata cu ciocolată Premium, cornet cu îngheţată cu arome de vanilie şi ciocolată Topgun, Joe Sandwich Cocoa
7 E-uri: îngheţata de vanilie cu ciocolată cu lapte Magnum Classic, îngheţata cu gust de vanilie EN’OR Almond, îngheţata în vafă Ballino Corner Chocolate
6 E-uri: îngheţata cu lapte şi migdale Napoca Premium, îngheţata cu nuci şi biscuit Biscuit Sandwich
5 E-uri: îngheţata de ciocolată Corso Intenso, îngheţata Cornetto Chocolate, îngheţata Transalpina Gold Premium Quality, îngheţata de ciocolată Betty Blue, îngheţata de cacao Choco Crisp, îngheţata Siviera Maria, îngheţata  Gelatelli, Amicii de Lux cu glazură de cacao şi arahide granulate
4 E-uri: vafă cu îngheţată cacao 365, vafă Winny, sandwish Squash, Betty Blue cu migdale, cornet cu aromă de vanilie şi cacao Cone
3 E-uri: Vafă Cocoa Bite, îngheţată cacao Winny, îngheţată Carrefour Discount, îngheţată Polar Autentic
2 E-uri: îngheţata cu ciocolată La Strada

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite