„Îngerul copiilor“, adio în ropote de aplauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regretatul chirurg pediatru Alexandru Pesamosca a fost înmormântat sâmbătă în curtea Spitalului „Marie Curie“, care i-a fost casă timp de 30 de ani. La funeraliile lui „Tata Pesi“ au venit pacienţi şi rudele lor, dar şi oficialităţi locale şi nenumăraţi prieteni ai medicului.

„Tata Pesi", cum îi ziceau pacienţii, a fost înmormântat sâmbătă, cu salve de armă, în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie", în care a locuit timp de trei decenii. Locul din faţa capelei spitalului s-a dovedit neîncăpător pentru mulţimea venită la funeralii. Trupul neînsufleţit al regretatului chirurg a fost scos în ropote de aplauze din capela pe care el însuşi a finanţat-o după moartea primului fiu. Un sobor de cinci preoţi a oficiat slujba, iar reprezentanţii autorităţilor şi artiştii prezenţi au vorbit despre medicul Pesamosca. Au fost prezenţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, actorul Vladimir Găitan, prinţesa Lia şi cântăreţii Ileana Ciuculete, Gheorghe Turda, Aurel Pădureanu şi Cornelia Catanga.

A murit uitat de lume

„M-a rugat când trăia să-i cânt atunci când va muri «Inimă, de ce nu vrei să îmbătrâneşti?!». Şi am cântat în gând în timpul înmormântării", a declarat Aurel Pădureanu, unul dintre cântăreţii care obişnuiau să anime petrecerile aniversare ale doctorului. Cea mai mare durere a apropiaţilor lui Pesamosca e faptul că în ultima parte a vieţii a fost uitat. „A locuit în cămăruţa aia la spital, uitat de toată lumea. El a fost modest. Primea doar flori, atât", ne-a mai spus Aurel Pădureanu.

De la funeralii n-au lipsit pacienţii şi rudele lor, cei cărora profesorul le-a dedicat aproape toată viaţa sa. „Datorită lui, copilul meu arată acum a om. Avea acea boală, buză de iepure, şi el l-a făcut bine", a spus, cu ochii în lacrimi, Petru Leanca, tatăl unui băieţel operat de Alexandru Pesamosca. Alţii s-au împăcat mai uşor cu gândul că profesorul care aplica mereu noi tehnici de lucru şi care se dedica trup şi suflet pacienţilor nu mai trăieşte. „Acest om merge direct în Rai. A operat şi doi nepoţi ­de-ai mei. Omul acesta mai mult a dat decât a primit", a declarat şi Petru Bucur. La înmormântare au venit şi cele două nurori şi rudele prin alianţă. Soţia şi cei doi fii ai medicului au murit în urmă cu mult timp. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite