Închidem pieţele şi supraaglomerăm supermarketurile!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
piata focsani

„Pieţe sunt româneşti, supermarketurile sunt străine” este una dintre alegaţiile pe care le-am identificat în bula mea de online. Funcţionând pe principiul audi alteram partem, am aşteptat completările guvernamentale în urma anunţului făcut: pieţele din spaţiile închise îşi vor opri temporar funcţionarea.

Scenariul „pieţele închise, supermarketurile deschise şi avantajul capitalului străin” nu-l îmbrăţişez, fiind lansat şi folosit populist în comunicarea politică. 

Ştim bine, cu toţii, că în piaţă nu vin doar producătorii locali care îşi vând direct produsele, ci în multe cazuri agenţi comerciali care uneori vând la tarabă produse din import, aşa cum ştim la fel de bine că în supermarketurile din România există şi produse româneşti, este adevărat, nu câte am dori noi, însă personalul angajat este în mod evident din ţară, prin urmare, conspiraţia cu avantajarea capitalului străin nu stă în picioare.

Am încercat însă să înţeleg explicaţiile guvernamentale: în general pieţele nu sunt foarte bine amenajate, nu au sisteme de ventilaţie, nu au avut un sistem de a asigura măsurile de protecţie sanitară, cei care merg la piaţă sunt mai în vârstă, mult mai vulnerabili iar plata se face cash nu cu cardul.

Din păcate niciun oficial guvernamental nu a convins în explicaţii, după aducerea HoReCa în ATI, urmând şi falimentarea comercianţilor care vând în pieţe. Măsura încetării activităţii comerciale în pieţele închise este pripită şi lipsită de logică sanitară, socială şi economică. 

De ce?

  • Închiderea pieţelor va duce la supraaglomerarea supermarketurilor, prin urmare şansele să te infectezi într-un hypermaket cresc.
  • Argumentul că la piaţă merg mai des cei din grupele de risc, cei mai în vârstă, este chiar argumentul pentru care pieţele să rămână deschise. De ce să muţi aceste grupe de risc în spaţii mai aglomerate, unde zeci de oameni stau la cozi zeci de minute?
  • Folosirea plăţii cash în pieţe, de către vârstnici, va fi în proporţie de peste 90% folosită şi în supermarketuri.
  • Oprirea activităţii în pieţele închise va duce la falimentul multor producători agricoli dar şi a unor agenţi comerciali care trăiau de la o lună la alta, din vânzarea produselor alimentare în piaţă.

Prin urmare, oprirea activităţii în pieţele închise, nu ţine de domeniul unei conspiraţii care avantajează străinii, ci este doar nepricepere şi dilentatism guvernamental, care va distruge definitiv o industrie şi aşa afectată de măsurile luate în ultimele luni. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite