Începe sezonul bolii cu 1.000 de feţe. Care sunt simptomele bolii Lyme şi cum se manifestă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate din această perioadă i-au determinat pe specialişti să-i atenţioneze pe românii care merg în pacuri în aceste zile cu privire la boala Lyme. Pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire, autorităţile au emis o alertă epidemiologică.

Startul l-a dat Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, care arată totuşi că majoritatea cazurilor se tratează cu antibiotice. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, boala Lyme se răspândeşte la articulaţii, la inimă dar şi la sistemul nervos central.

„Din cauza schimbărilor climatice din anul 2015 s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital (1713 faţă de numai 985 în anul 2014) şi consecutiv la o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme (63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – deci expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I)”, se arată în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, documentul subliniază că cele mai afectate grupe în 2015 au fost copiii în vârstă de 5-9 ani, motiv pentru care este esenţială promovarea unui comportament adecvat pentru prevenirea înţepăturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar.

Silvicultorii, agricultorii, lucrătorii de căi ferate, dar şi cei care lucrează în amenajarea spaţiilor verzi se numără printre cei mai expuşi.

Boala Lyme se manifestă, în stadiul incipient (I), prin:

  • Astenie
  • Dureri musculare (mialgii)
  • Dureri de cap
  • Dureri articulare
  • Zonă înroşită care porneşte de la locul înţepăturii şi se poate extinde, circular, pe o arie de 30 de centimetri. Este numit de medici „eritem migrator“.
  • Febră
  • Rigiditate la nivelul cefei
  • Limfocitom borreliozic (în cazuri rare) – adică prezenţa unui nodul sau a unei plăci roşii-albăstruie.

În stadii avansate, boala Lyme diseminează în corp şi se manifestă la nivel musculo-scheletal prin atacuri scurte, recurente, timp de săptămâni sau chiar luni, ori prin tumefierea uneia sau mai multor articulaţii. De asemenea, poate apărea artrita cronică la nivelul uneia sau mai multor articulaţii.

Pot apărea manifestări neurologice de tipul: paralizie a nervului facial, paralizii ale nervilor cranieni, meningită aseptică, limfocitară etc.

Cum se scoate căpuşa

„Atitudinea corectă dacă aţi depistat o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră de gardă. Dacă aceasta este încă ataşată, cel mai bine este să o extragă medicul“, recomandă medicul Simin Florescu.

Totuşi, putem scoate căpuşa şi singuri, acasă, cu o pensetă, cu atenţie, să nu strivim insecta, astfel: „prin tracţiune uşoară şi continuă cu penseta aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşa se protejează mâinile cu mănuşi ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau cu un tifon“, recomandă, într-un comunicat, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Zona de unde a fost extrasă căpuşa trebuie spălată imediat cu apă şi cu săpun, apoi dezinfectată cu spirt.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Nu lăsa teama de căpuşe să-ţi strice minivacanţa! Mic ghid despre muşcăturile de căpuşe şi despre boala Lyme

Deşi au creat o nouă isterie naţională, căpuşele pot fi ţinute la distanţă destul de uşor, cu ajutorul soluţiilor repelente şi al îmbrăcămintei adecvate. Şi dacă suntem muşcaţi nu înseamnă că ne vom îmbolnăvi, ne liniştesc medicii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite