Azi începe imunizarea celor vaccinaţi cu primele două doze de ser împotriva COVID. Tot ce trebuie să ştii despre rapel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi vor fi vaccinate cu a treia doză şi cadrele medicale de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.  Foto: Arhivă
Astăzi vor fi vaccinate cu a treia doză şi cadrele medicale de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.  Foto: Arhivă

Persoanele care au mai mult de şase luni de la vaccinarea anti-COVID-19 pot solicita, de astăzi, o nouă doză de ser pentru a-şi reface protecţia împotriva infectării. În general, noua doză este recomandată celor aflaţi în zona de risc, dar serul poate fi inoculat oricărei persoane doritoare, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

 Administrarea acestei doze de rapel a fost autorizată în regim de urgenţă din cauza gravităţii valului 4 de pandemie care provoacă, zilnic, peste o sută de decese şi mii de infectări. 

„Având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua”, se arată într-un comunicat oficial. 

Oficial, „doza a treia este ferm recomandată” persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe. Este vorba de cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), de persoanele din centrele medico-sociale, dar şi de personalul medico-social şi din învăţământ. 

A treia doză se face numai cu vaccin ARN mesager 

În plus, CNCAV a decis că doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra-Zeneca (ChAdOx1-S) vor primi doza a 3-a cu unul dintre serurile produse de companiile BioNTech Pfizer (Comirnaty) sau Moderna (Spikevax). Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson & Johnson (COVID-19 Vaccine Janssen) a început la data de 4 mai, CNCAV a decis că pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. „Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date ştiinţifice”, au transmis experţii care coordonează campania de imunizare. 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facă o persoană pentru a fi vaccinată cu doza de booster. „Din seara asta (luni seara - n.red.) doritorii se pot programa pe platforma de vaccinare, dacă vor să-şi rezerve un slot orar la un anumit centru, dar oamenii se pot prezenta pur şi simplu direct la centrele de imunizare. Fără programare, doar cu buletinul. Vaccin există, aşa că nu sunt probleme. Precizez că avem unele persoane mai vulnerabile cărora ne adresăm acum, dar poate face doza a treia de vaccin orice persoană care are şase luni de la doza de rapel. Doza trei vine să îmbunătăţească răspunsul imun. Sunt date care spun că după şase luni se constată un oarecare declin al imunităţii”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii. 

Certificatul verde rămâne valabil 

Certificatul verde va rămâne valabil pentru toate persoanele vaccinate în forma actuală, chiar dacă nu toţi cetăţenii vor alege să facă şi doza a treia de vaccin, a declarat Andrei Baciu. „În acest moment, în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson & Johnson”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, care a mai precizat că beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate. 

Trebuie spus că este pentru prima dată de la începutul pandemiei când autorităţile din România iau o astfel de decizie de autorizare a vaccinării înainte de a fi validată de instituţiile medicale europene sau de statele mai mari. Experţii în sănătate susţin, însă, că această decizie arată, de fapt, situaţia gravă în care se găseşte ţara noastră din cauza ratei reduse de vaccinare. 

De altfel, există toate şansele ca vaccinarea anti-COVID-19 să intre în cotidian. Astfel, referindu-se la evoluţia pandemiei cu noul coronavirus, Albert Bourla, CEO Pfizer, a declarat că estimează că într-un an putem reveni la viaţa normală, dar cu unele condiţii. „Sunt de acord că, în termen de un an, vom putea reveni la viaţa normală”, a declarat Bourla la televiziunea americană ABC. 

Bourla nu crede că revenirea presupune lipsa noilor variante ale COVID. „Cred că scenariul cel mai probabil este vaccinarea anuală. Trebuie să aşteptăm şi să vedem datele”, a spus Bourla. 

Persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de-a treia doză, începând de marţi, la centrele de la Romexpo. Cea de-a treia doză poate fi administrată la liber, fără o programare prealabilă. 

Astăzi vor fi vaccinate cu a treia doză şi cadrele medicale de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. 

Valul 4 îi readuce pe medici în modul de lucru „ca pe front” 

Violenţa asaltului valului 4 al pandemiei îi aduce pe tot mai mulţi manageri de spitale să se declare neputincioşi în faţa numărului mare de pacienţi cu COVID-19. 

Managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Laurenţiu Ivanovici, spune că unitatea sanitară pe care o conduce s-a confruntat cu o situaţie fără precedent - foarte mulţi pacienţi cu COVID în stare gravă - şi a reuşit transferul a trei dintre ei, însă doi au decedat. De asemenea, 30 de pacienţi se află în unitatea de primiri urgenţe, amenajată ca secţie ATI, Ivanovici spunând că medicii sunt „ca pe front”. „Nu am atins astfel de cifre în valul 3. Suntem copleşiţi”, a precizat managerul. 

Nici la Unitatea de Primiri Urgenţe „Sf. Pantelimon” din Capitală situaţia nu este mai bună. Duminică erau 50 de pacienţi care aşteptau, deşi a fost pus în funcţiune şi cortul din curte. „În momentul de faţă, unităţile de primiri urgenţe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienţi care aşteaptă. Ce aşteaptă? Şanse pentru a lupta pentru propriile vieţi! 18 sunt de terapie intensivă şi aşteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen şi aşteaptă să fie transferaţi pe secţiile cu oxigen. Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienţi pentru dreptul acestora la viaţă”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook RO Vaccinare. 

Pe de altă parte, la Timişoara, creşterea accentuată a numărului de pacienţi cu forme severe şi foarte severe de infecţie cu SARS-CoV-2, dar şi numărul mic de paturi de ATI a dus la necesitatea înfiinţării unei Secţii de Pre-Terapie la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş”, transmit jurnaliştii de la „Opinia Timişoarei”. „Din păcate, în fiecare zi creşte numărul pacienţilor care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60-70% şi uneori chiar şi de 80% şi care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supravieţuiesc”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul spitalului. Pe acest fond, şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că ieri dimineaţă a avut loc o şedinţă cu Ministerul Sănătăţii pentru creşterea numărului de paturi pentru COVID, în condiţiile în care creşterea cazurilor este continuă. Arafat i-a îndemnat pe oameni să respecte măsurile de protecţie şi să se vaccineze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite