Încep lucrările la primul spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă începerea lucrărilor de şantier pentru construirea primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România. Concret, organizaţia a prezentat, joi, şi un tur virtual al unităţii sanitare, dar şi etapele care urmează.

Este pentru prima dată când, în România, un ONG construieşte un spital de la zero, exclusiv din donaţii şi sponsorizări şi este ultimul Crăciun în care 80% dintre firme mai pot decide să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit. În România, unul din doi copii bolnavi de cancer moare, în timp ce, în Europa 80% dintre ei trăiesc. 

Impactul modificărilor fiscale

„Statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani. La ora actuală, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie şi chimioterapie”, arată Oana Gheorghiu, fondatorul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă. 

În plus, modificarea adusă de Guvern Codului Fiscal, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, elimină posibilitatea de a redirecţiona până la 20% din impozitul pe profit la final de an, sub formă de sponsorizare, pentru peste 50.000 de companii, afectând, practic, 80% dintre companiile care până acum puteau sprijini astfel de proiecte.

Câţi copii suferă de cancer în România

În prezent, 2.500 de copii din România sunt trataţi pentru afecţiuni oncologice. Anual, sunt diagnosticate cu cancer 550 de cazuri. Copiii care suferă de cancer necesită îngrijiri medicale în clinici oncologice specializate în pediatrie, care sunt, de obicei, departe de localităţile de domiciliu.

Peste 70% provin însă din familii cu o situaţie financiară modestă, iar costurile necesare transportului şi cazării reprezintă principala cauză pentru care mulţi copii sunt diagnosticaţi târziu, amână sau întrerup tratamentul sau consultaţiile, ceea ce le scade dramatic şansele de vindecare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite