Încălzirea globală duce la dispariţia şopârlelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cincime dintre şopârlele planetei ar putea să dispară până la finalul secolului. Scăderea populaţiei de reptile ar putea cauza o explozie a numărului de insecte, susţin cercetătorii americani.

Aproape 20% din populaţia de şopârle a planetei ar putea să dispară până în 2080 din cauza încălzirii globale, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani.

Coordonatorul cercetării, Barry Sinervo de la Universitatea din California, spune că şopârlele stau în bătaia soarelui pentru a se încălzi, dar au nevoie şi să se retragă la umbră pentru a se hrăni.

În ultimii ani însă, în unele zone ale globului, a scăzut dramatic numărul de ore din zi în care se pot adăposti la umbră, iar şopârlele nu s-au putut adapta. „Dacă începem acum să reducem emisiile de dioxid de carbon, avem şanse ca procentul dispariţiei să scadă la 6% din toate speciile de şopârle", declară profesorul Sinervo, citat de „The Daily Telegraph".

Dispariţia şopârlelor va avea repercusiuni şi asupra altor specii. „Am putea vedea dispariţia unor specii din partea superioară a lanţului trofic şi explozia populaţiilor de insecte", spune profesorul Sinervo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite