Încă un pas de la „acceptare“ la „celebrare“: Josip Brekalo, obligat să poarte însemne care contravin credinţelor sale religioase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brekalo

Jucătorul croat Josip Brekalo a refuzat să poarte o banderolă de căpitan cu însemnul curcubeului – simbolul „comunităţii LGBT“ – pentru echipa VfL Wolfsburg, din Bundesliga, unde evoluează. Brekalo, în vârstă de 20 de ani, a invocat pentru refuzul său motive religioase: faptul că este creştin.

Josip Brekalo este considerat unul dintre cei mai buni atacanţi nu doar din Bundesliga, ci şi din Europa. Este un jucător-cheie în Echipa naţională a Croaţiei U21, iar antrenorul Zlatko Dalić a declarat că este un candidat foarte puternic pentru Echipa naţională de seniori a Croaţiei – vicecampioana mondială la Campionatul Mondial de anul trecut.

Brekalo a fost acuzat de „homofobie“, în urma declaraţiei că nu va purta curcubeul deoarece acest gest s-ar opune credinţelor sale religioase. „Am fost crescut într-o familie foarte religioasă, aşadar, dacă cineva alege un alt mod de viaţă, eu nu am nimic împotrivă, deoarece este alegerea acelei persoane; dar eu nu trebuie şi nu vreau să port un simbol special pentru altcineva, simbol care se opune credinţei mele creştine“, a declarat Brekalo.

Brekalo, obligat să poarte un tricou cu însemnul curcubeului

Clubul Wolfsburg a ignorat obiecţiile jucătorului, şi a hotărât că va continua politica prin care toţi căpitanii tuturor echipelor, de la juniori la seniori, vor fi obligaţi să poarte banderola cu însemnul curcubeului, până la sfârşitul sezonului.

După refuzul lui Brekalo, acestuia i s-a impus să poarte un tricou cu steagul LGBT (vedeţi poza de deasupra). În luna martie, pentru „Diversity Weeks“, Wolfsburg a postat pe Twitter poza cu Brekalo purtând tricoul cu însemnul curcubeului. VfL Wolfsburg nu a postat, cu acea ocazie, decât două poze pe Twitter, dintre care una cu Brekalo.

Brekalo a fost cumpărat de Wolfsburg de la Dinamo Zagreb acum doi ani, pentru 10 milioane de euro. În cei doi ani petrecuţi în Bundesliga, el a jucat 49 de meciuri, a înscris şapte goluri, şi a dat patru pase decisive pentru Wolfsburg şi Stuttgart.

Ce spun reglementările FIFA în privinţa mesajelor sau imaginilor speciale de pe echipamente?

Se pune întrebarea – în baza cărui regulament poate fi obligat un jucător să poarte însemne care contravin credinţei sale religioase sau obiecţiilor de conştiinţă? Ce spun reglementările FIFA în privinţa mesajelor sau imaginilor speciale de pe echipamentul jucătorilor?

„Echipamentul jucătorilor nu trebuie să aibă nici un fel de slogan politic, religios, sau personal, nici un fel de declaraţii sau de imagini“ – conform Regulii 04.5.

Conform Regulamentului FIFA, au voie echipele să oblige jucătorii să poarte simboluri cu care ei nu sunt de acord, sau să îi ameninţe dacă ei refuză să poarte astfel de simboluri?

„Integritatea Personală şi Mentală: Persoanele care se supun acestui cod vor proteja, respecta şi ocroti integritatea şi demnitatea personală a altora... Ameninţările, promisiunea unor avantaje sau forţarea sunt interzise, în mod special.“ (Statutul FIFA, Articolul 23, 1/5)

Au voie echipele să discrimineze, pe baza religiei sau a opiniei jucătorilor?

„Discriminarea de orice formă împotriva unei ţări, persoane private sau grup de oameni pe baza rasei, culorii pielii, etniei, naţionalităţii sau originii sociale, genului, dizabilităţii, limbii, religiei, opiniei politice şi oricărei alte opţiuni, bogăţiei, locului de naştere, sau a oricărui alt element care priveşte statutul persoanei, a orientării sexuale sau a oricărui alt motiv este strict interzisă şi se pedepseşte cu suspendarea sau cu excluderea“ (Statutul FIFA, Articolul 4)

Câte culori diferite poate să folosească o echipă pe un echipament? (curcubeul are şase culori)

„Nici un element de echipament purtat de un jucător de câmp sau de un portar nu poate să aibă mai mult de patru culori.“ (Regulamentul FIFA cu privire la Echipament, 5.2)

Aşadar, poate că a venit momentul ca FIFA să îşi respecte şi să îşi impună propriile regulamente.
 

„Spuneţi da fotbalului, spuneţi nu politicii”

Asociaţia Let All Play, care documentează discriminarea în sport, desfăşoară o campanie care militează împotriva oricărei forme de a-i obliga pe jucători să poarte mesaje politice sau de altă natură pe tricouri. Campania se desfăşoară sub deviza „Yes to Soccer, No to Politics” (Spuneţi da fotbalului, spuneţi nu politicii).

Asociaţia a pregătit şi un raport online care documentează cazuri de încălcare a regulamentelor FIFA. Cazul lui Josip Brekalo este citat la paginile 6, 8, 9 şi 14. La pagina 8, raportul arată următoarele: „Să le ceri jucătorilor să poarte simbolul politic al curcubeului LGBT pe echipament şi să joace pe teren cu acest simbol politic reprezintă un act de discriminare împotriva jucătorilor care nu susţin această agendă politică. Îi pune pe aceşti jucători într-o poziţie dezavantajoasă. Jucătorii care refuză să poarte curcubeul deoarece îşi urmează conştiinţa, aşa cum au făcut Jaelene Hinkle şi Josip Brekalo, îşi pun în pericol carierele şi sunt linşaţi public din cauza acestor decizii”.

Mesajul raportului Let Al Play este „daţi-le fanilor ocazia să îşi susţină echipele, nu să se ralieze unor bătălii politice”. 

De la „acceptare“ la „celebrare“

Acest caz este încă o dovadă că nu mai vorbim de „acceptare“ sau de „toleranţă“ – vorbim despre „celebrare“, care devine obligatorie, indiferent de credinţa, de opinia sau de conştiinţa fiecărui individ. Şi care merge, iată, nu doar împotriva credinţei religioase şi a opiniei unui tânăr jucător de top – ci pare să meargă chiar împotriva regulamentelor FIFA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite