Încă un medic avertizează că nu va mai primi pacienţi nevaccinaţi. De la 1 aprilie se renunţă la consultul la distanţă pentru diabetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Sorin Paveliu a explicat, miercuri, la Digi24, că nu îi va primi în cabinet pe pacienţii nevaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2. De altfel, primul care a luat această decizie este un medic din judeţul Călăraşi, iar acum şi alţi specialişti au spus că nu îi vor trata pe cei care vor refuza să se vaccineze.

„În Centrul nostru sunt trei specialităţi, din care doar una singură este în relaţie cu Casa (de Asigurări de Sănătate - n.r.), respectiv diabetul. Pentru pacienţii cu diabet, CNAS-ul a permis consulataţiile la distanţă, dar a anunţat că de la 1 aprilie se renunţă la consultul la distanţă, urmând să intrăm în regim normal, pacienţii să vină în cabinet, fără să existe vreo finanţare pentru materiale de protecţie, dezinfectanţi şi aşa mai departe. OK, este decizia Casei. 

Problema este că această decizie se bazează pe ideea că între 15 ianuarie şi 1 aprilie, persoanele aflate la risc, cum este şi cazul diabeticilor, şi persoanele în vârstă cu boli cronice, în general, au timp să se vaccineze. 

Dacă cineva nu vrea să se vaccineze este deja în afara acestui grup al oamenilor pentru care statul a decis să le asigure sursa de finanţare pentru a se vaccina şi este decizia lor personală. În aceste condiţii, şi decizia noastră personală este că dacă cineva nu vrea să se vaccineze, să apeleze la alt cabinet. Este o chestie de respect reciproc a vieţii atât a noastră, cât şi a vieţii lor. Noi suntem persoane de 60 de ani. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată şi care i-ar putea infecta şi pe alţii, inclusiv pe noi”, a declarat dr. Sorin Paveliu pentru Digi 24.

Va fi necesară dovada de vaccinării sau programării

„Nu o facem haotic, fiindcă programările se fac cu trei luni înainte, fiecare pacient care sună este înştiinţat de faptul că va trebui să aibă sau dovada de vaccinat sau dovada că s-a programat, pentru că e o hârtie pentru aşa ceva, sau că are o contraindicaţie extraordinară care îl împiedică să se vaccineze, deşi eu nu ştiu la ce s-ar putea referi aşa ceva. Înainte de a le spune că dacă nu vor să se vaccineze trebuie să caute alt Centru, încercăm să le explicăm pe cât putem care sunt motivele pentru care vaccinarea asta ar trebui să o facă şi să ne spună dacă există vreo întrebare la care am putea să le răspundem”, a precizat medicul Sorin Paveliu. 

Dr. Sorin Paveliu: Nu prea avem mult succes, vă spun de la bun început 

„Din păcate, marea majoritate a pacienţilor nu vor să se vaccineze şi îmi dau seama că este o bătălie inegală, pentru că statul nu face ceea ce trebuie pentru a convinge aceşti oameni. Aceşti oameni sunt într-o eroare, dar nu este vina lor, pentru că nu sunt oameni de specialitate, sunt simpli pacienţi. Or, atât timp cât nu primesc informaţiile necesare, se simt nesiguri. Sper ca statul să treacă de urgenţă la informarea corectă”, a punctat Sorin Paveliu în finalul intervenţiei la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite