În ziua în care medicii intră în grevă, ministrul Nicolăescu organizează dezbateri pe reforma din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulie e luna în care se pun pe masa de discuţii trei proiecte legislative importante FOTO Adevărul
Iulie e luna în care se pun pe masa de discuţii trei proiecte legislative importante FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu va avea luni o şedinţă de lucru cu toţi specialiştii din sistem pentru a vedea care este punctul lor de vedere în ceea ce priveşte proiectele de reformă. Asta exact în ziua în care medicii au anunţat că vor intra în grevă generală.

„Sperăm să punem pe site-ul MS proiectele de legi privind statutul spitalelor şi salarizarea personalului medical. Proiectul pachetului de bază va fi finalizat, în opinia noastră, la jumătatea lunii iulie, astfel încât în toamna acestui an să putem merge cu aceste proiecte pe masa decidenţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
 
De asemenea, ministrul a precizat că autorităţile sanitare sunt în discuţii avansate cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente pentru modificarea modului de stabilire a preţului la medicamentele din import, astfel încât exportul paralel să fie descurajat, iar pacienţii români să aibă acces continuu la medicamentele de care au nevoie.
 
„Indiferent cum se va stabili modalitatea de calcul a preţului de intrare a medicamentului în ţară, am găsit înţelegere la producătorii şi distribuitorii de medicamente pentru ca preţul de vânzare şi cel de decontare să nu se modifice”, a mai subliniat ministrul Eugen Nicolăescu.

Lista de medicamente compensate şi gratuite, finalizată tot în august
 
Ministrul Sănătăţii a mai declarat că până în luna august, MS îşi propune să suplimenteze, cu molecule noi, lista de medicamente compensate şi gratuite.
 
„Suntem în faza în care primim dosarele de la firmele de medicamente şi le analizăm. Noi sperăm că până la data de 15 iulie să avem o analiză completă,”, a mai spus ministrul.
 
În plus, în perioada următoare se va face o nouă reevaluare a listei de medicamente suplimentate cu molecule noi, astfel încât la începutul anului 2014 lista să fie actualizată ca urmare a tuturor evaluărilor făcute în 2013.
 
Ministrul Sănătăţii a prezentat şi câteva date privind infrastructura şi reabilitarea infrastructurii sistemului de Sănătate precizând faptul că MS este în faza de centralizare a necesarului pentru perioada 2014-2016. Ministrul a precizat, însă, că vor exista priorităţi de investiţie pentru infrastructura necesară afecţiunilor oncologice, dar şi pentru medicina primară şi ambulatoriu.
 
De asemenea, se iau în calcul, în continuare, proiectele privind parteneriatele public private pentru construcţia de spitale.

Acţiuni de protest în rândul personalului medical

Profesioniştii din sănătate vor demara la începutul lunii iulie acţiuni de protest. Aşa au anunţat, reprezentanţii sistemului medical care ameninţă chiar şi cu demisiile în bloc. Acţiunile angajaţilor din sănătate - care reclamă, în primul rând, salariile mici, sunt susţinute de Colegiul Dentiştilor, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi.

„Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial", a explicat Vasile Astărăstoae.

Acesta a adăugat că pacienţii sunt alături de medicii protestatari. "Oricum ei suferă în momentul de faţă având în vedere că zeci de mii de medici au plecat în strănătate, iar pe pacienţi nu mai are cine să-i consulte", susţine Astărăstoae.

Medicii din toată ţara intră în grevă. Eugen Nicolăescu: „Sunt surprins!”

Reacţia premierului Victor Ponta la greva anunţată de medici: „Cererile sunt legitime. Trebuie găsite soluţii!”

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite