În timp ce alte ţări din UE iau masuri dure pro-vaccinare, România încă sovăie. Austria şi Grecia anunţă amenzi pentru cei care refuză vaccinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul cancelar al Germaniei susţine vaccinarea obligatorie anti-COVID-19  Foto: Arhivă
Viitorul cancelar al Germaniei susţine vaccinarea obligatorie anti-COVID-19  Foto: Arhivă

Austria şi Grecia anunţă amenzi usturătoare pentru persoanele care refuză vaccinul obligatoriu anti-COVID. În Austria, amenzile pot ajunge până la 7.200 de euro, potrivit unui proiect de lege. Autorităţile din Grecia sunt mai blânde şi intenţionează să-i sancţioneze doar pe cei care au peste 60 de ani şi refuză imunizarea. Între timp, în România, Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă rămâne blocată în comisiile parlamentare.

Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul introducerea obligativităţii vacccinării antiCovid ca reacţie faţă de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a declarat miercuri şefa Comisiei Europene, Ursual von der Leyen, potrivit The Guardian.

„Cum putem încuraja şi eventual cum putem gândi măsura obligativităţii vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuţie pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus ea, având în vedere că domeniul sănătăţii rămâne de competenţa naţională a statelor membre.

Usrula von der Leyen a adăugat că, în ultimele săptămâni, toată lumea din Europa a văzut cum încep să crească numărul de cazuri, punându-se din nou presiune pe sistemul spitalicesc, iar apariţia noii tulpini sud-africane agravează criza.

Amenzi pentru cei care refuză vaccinarea

Sunt ţări care iau deja măsuri dure împotriva nevaccinaţilor. Concret, din februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toţi cetăţenii care au rezidenţă permanentă în Austria, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale, iar cei care refuză să-şi facă vaccinul ar putea primi amenzi de până la 7.200 de euro, potrivit unui proiect de lege consultat de publicaţia „Die Presse“, preluată de Euracitv. Draftul proiectului de lege nu specifică în mod clar dacă şi doza booster (doza 3) va fi obligatorie sau dacă cetăţenii care s-au vindecat după boală vor avea acelaşi tratament ca şi cei vaccinaţi.  

Cei care refuză vaccinarea vor fi somaţi de autorităţile locale. Dacă ignoră somaţia de două ori, vor primi o amendă de 3.600 de euro, potrivit proiectului. Dacă prin refuzul de a se vaccina pun în „pericol serios” alte persoane sau dacă vor continua să ignore somaţiile, amenda poate ajunge la 7.200 de euro. Proiectul de lege va fi prezentat pe 6 decembrie, iar până atunci ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mückstein, şi cel al Constituţiei, Karoline Edtstadler, se vor întâlni cu experţi şi cu membrii opoziţiei pentru discuţii. În Austria, rata vaccinării a ajuns la 65,2%.

Grecia: Vaccin obligatoriu pentru vârstnici sau amendă 

La rândul ei, Grecia a anunţat marţi că va impune obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică luată într-o perioadă în care ţara se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri. Cei care vor refuza să se vaccineze vor fi amendaţi cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând din 16 ianuarie, relatează Reuters. Grecia are o rată de vaccinare de 63%, iar în ultimele săptămâni programările au crescut, după ce şi numărul cazurilor a crescut, iar autorităţile au impus noi restricţii. „Ne concentrăm eforturile pentru a ne proteja cetăţenii şi, din acest motiv, vaccinarea celor de peste 60 de ani va fi obligatorie de acum înainte”, a declarat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la o şedinţă de Cabinet. Premierul spune că s-a gândit foarte mult dacă ar trebui luată o astfel de măsură şi a ajuns la concluzia că este necesară pentru a proteja cei peste jumătate de milion de oameni în vârstă care nu s-au vaccinat încă împotriva coronavirusului. „Acesta este preţul plătit pentru sănătate”, a afirmat premierul grec. „Grecii cu vârsta de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat trebuie să se programeze pentru prima doză până pe 16 ianuarie, altfel vor fi amendaţi în fiecare lună cu câte 100 de euro”, a continuat acesta.

Grecia a înregistrat o creştere a numărului de infecţii luna aceasta, cazurile zilnice atingând maxime record. De la începutul pandemiei, statul elen a înregistrat 931.183 de infecţii şi 18.067 de decese. 

Viitorul cancelar al Germaniei susţine vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 

La rândul lui, viitorul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a anunţat că susţine introducerea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru a stopa creşterea infectărilor din ţară. Poziţia sa a fost exprimată într-o întâlnire care a avut loc marţi cu Angela Merkel, şi liderii landurilor germane care au discutat despre o eventuală înăsprire a restricţiilor. Aceste consultări prin video-conferinţă, care au avut loc după apeluri presante ale unor responsabili politici, intervin în condiţiile în care prima economie europeană înregistrează în fiecare zi noi recorduri de contaminări. 

Incidenţa pe şapte zile a urcat luni în Germania la 452,4 la 100.000 de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei. Angela Merkel şi aliaţii săi conservatori, dar şi numeroşi virusologi au apreciat în mod public drept „insuficiente“ măsurile în vigoare pentru contracararea celui de-al patrulea val al epidemiei. Landurile germane au putere de decizie şi multe dintre ele au restabilit restricţii severe după o reuniune de criză în urmă cu două săptămâni. În cea mai mare parte a Germaniei, persoanele nevaccinate nu pot intra, nici măcar cu un test negativ, la spectacole, în restaurante, săli de sport şi nici la frizerii sau saloane de înfrumuseţare.

De altfel, un sondaj recent arată că 57 la sută din germani sunt îngrijoraţi de o posibilă îmbolnăvire a copiilor, care încă nu sunt vaccinaţi, iar 62 la sută se tem de o îmbolnăvire gravă a vârstnicilor. În acelaşi timp, 57 la sută se tem că viaţa publică ar putea fi limitată prin noi restricţii în următoarele săptămâni, iar 58 la sută sunt îngrijoraţi de faptul că sistemul medical din Germania ar putea să ajungă la limita capacităţilor în valul patru al pandemiei. 

La noi, Legea certificatului verde la locul de muncă e blocată în continuare 

În România, însă, Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă rămâne deocamdată blocată în comisiile parlamentare. Premierul Nicolae Ciucă spune că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ca proiectul să fie repus în discuţie, dar nu a avansat un termen pentru aprobare. „Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila sâmbătă şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament. Şi în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să meargă la promulgare şi să poată să fie aplicat“, a afirmat Ciucă, întrebat când va putea fi aplicat certificatul verde la locul de muncă. Ciucă nu a precizat când ar putea fi adoptată legea. „Daţi-mi voie să nu estimez un timp“, a spus el. „Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor beneficia şi persoanele care au trecut prin boală“, a arătat premierul. 

Proiectul de lege a primit zeci de amendamente, din partea tuturor partidelor parlamentare. În acest moment, cel puţin la nivel declarativ, toate partidele sunt de acord ca în Certificatul verde să fie recunoscută vaccinarea, precum şi trecerea prin boală, pentru care există dovezi de la autorităţile publice. Însă disputele încep de la tema testării angajaţilor şi perioada în care să fie permise aceste teste, fie antigen, fie RT-PCR. Practic, PSD vrea să le permită angajaţilor să beneficieze de zece testări antigen rapide pe lună, pentru o perioadă de maximum 60 de zile după data intrării în vigoare a legii, în „entităţi publice şi private”, din sume alocate de la bugetul de stat. Amendamentul este agreat şi de USR. În schimb, liberalii au depus un amendament, asumat de partid, nu de un anume deputat, prin care ar fi permise doar zece testări antigen în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. După perioada de testare gratuită, fie ea de 30 (PNL) sau de 60 de zile (PSD), costurile privind testarea regulată vor fi acoperite de persoanele care merg să se testeze, fără a fi precizat la câte zile trebuie să facă dovada unei noi testări. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite