În cel mai optimist scenariu, România va reveni la normalitate în septembrie. Care este condiţia esenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila FOTO Arhivă
Alexandru Rafila FOTO Arhivă

În cel mai optimist scenariu, România ar putea reveni la normalitate spre sfârşitul lui septembrie, a declarat profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

„Noi ne aflăm în competiţie între viteza cu care vaccinăm şi răspândirea bolii. Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât scade intensitate transmiterii. Lucrul acesta se vede deja în ţările care au vaccinat mulţi cetăţeni, precum Israel. Opinia mea este că putem avea o vară ceva mai liniştită, şi nu mă refer neapărat la numărul de doze administrate în prezent.

Important este să putem administra până la 100.000 de doze pe zi.

Este o ţintă care trebuie atinsă pentru a spera că se poate realiza într-o perioadă rezonabilă imunizarea a 70% din populaţie. Ce se va întâmpla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregătim acum", a spus Alexandru Rafila.

În acest context, el a subliniat că este important să se păstreze interesul oamenilor pentru vaccinare şi că România ar putea reveni la normalitate în cel mai optimist scenariu în septembrie.

"Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să ştim dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic", a declarat Rafila la Antena3.

El a explicat că la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului s-a discutat ca, dacă este produsă o nouă variantă a unui vaccin, procedura de aprobare să fie foarte rapidă – una-trei luni – pentru că sunt condiţii similare de producţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite