În ce judeţe sunt raportate cele mai multe şi cele mai puţine infecţii nosocomiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19.607 infecţii spitaliceşti au fost raportate în total în România în anul 2017, fruntaşe la raportarea infecţiilor fiind Capitala (unde sunt, de altfel, şi cele mai multe spitale) şi judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş. La polul opus, judeţele care au raportat cele mai puţine infecţii sunt Covasna, Ialomiţa, Giurgiu, Gorj şi Tulcea.

Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Naţional de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul PNL Costel Alexe, scrie Hotnews.

Numărul mic de infecţii raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puţine. Atât ministrul Sorina Pintea, cât şi unii dintre medici au atras atenţia că subraportarea infecţiilor reprezintă un fenomen în România.


Institutul Naţional de Sănătate Publică admite, de altfel, în documentul citat, că în ceea ce priveşte raportarea infecţiilor nosocomiale "predominanţa 'culturii blamării' împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor şi pe modalităţile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine şi nu face decât să îngreuneze obţinerea obiectivelor dorite".

"Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condiţiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate", arată reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică, în documentul citat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, la Antena 3, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare.



 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite