În Culisele Bucureştiului: Ce înseamnă să fii un cetăţean „funky“: "Ne place transparenţa, participarea, să ne simţim egali cu cei pe care-i plătim din taxele noastre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kitul Mari Corupţi s-a bucurat de un real succes în cadrul Street Delivery 2015 FOTO Funky Citizens
Kitul Mari Corupţi s-a bucurat de un real succes în cadrul Street Delivery 2015 FOTO Funky Citizens

Astăzi, de la ora 13.00, invitaţi în studioul Adevărul LIVE au fost Elena Calistru şi Cosmin Pojoranu, doi dintre membrii Funky Citizens. Cine sunt, ce fac şi ce vor, am aflat direct de la sursă, În Culisele Bucureştiului, emisiune moderată de Sabrina Valeriu.

 

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

S.V: Cine sunt Funky Citizens?

Un ONG foarte tânăr, avem trei ani şi suntem ceva mai mulţi acum decât eram înainte. Oricine poate fi un funky citizen, suntem cam singurii care facem proiecte pe bugete locale.

S.V: Care sunt valorile acestei grupări?

Ne place transparenţa, participarea, să ne simţim egali cu cei pe care-i plătim din taxele noastre. Vrem să schimbăm mentalitatea de român veşnic nemulţumit.

S.V: Vă propuneţi să educaţi oamenii?

Am început în Ianuarie o serie de infografice pe teme de interes. E destul de greu pentru un ONG să ajungă la un cetăţean atunci când foloseşte flyere. Tot ce încercăm să facem este să ne ducem în direcţia unde sunt oamenii, vrem să le  servim ce au ei nevoie. 

S.V: Care a fost momentul când v-aţi hotărât să înfiinţaţi un ONG?

Eu, Cosmin şi câţiva programatori ne-am apucat să lucrăm la un site şi să-l transformăm în ceva colorat, viu, pe care oamenii să-l înţeleagă.

S.V: Aveţi exemple de lucruri pe care aţi reuşit să le schimbaţi?

Anul trecut, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale ne-a dat de gândit faptul că oamenii nu au putut vota şi că acesta este un fapt penal. Am făcut o plângere şi i-am dat drumul pe Facebook. În 12 ore, numărul sărise de 10.000 de oameni. Tot mai multă lume a folosit acel model.

Am făcut un site: nuvasuparati.info, puteţi intra pentru nelămuriri.

S.V: Povestiţi-mi despre Kitul Marilor Corupţi

Este un catalog, o schemă a închisorii greilor. Puteţi comanda de pe site un set de poze cu autocolant şi conţine poze cu condamnaţii definitiv pentru faptele de corupţie. Se întâmplă multe lucruri, avem nevoie de ancore în ceea ce se întâmplă, pentru a ne ajuta memoria colectivă. E un joc de memorie. Îl vom face şi joc de cărţi, sperăm să iasă în toamnă. 

Ne găsiţi pe Pache Protopopescu, nr.9. Oricine poate veni între 11-19. Avem o pagină de facebook "Colivia"

S.V: Putem deveni voluntari?

Avem şi voluntari, şi interni plătiţi. Avem oameni care au job-urile lor şi ne ajută cu ce pot. Wanda desenează, Dan se ocupă de site, există oameni care se ocupă de factual. Mi se pare că există o parte din societate care are dorinţă de implicare şi nu numai că fac împreună cu noi lucruri, dar vin cu idei multe. 

S.V: Planuri de viitor?

Mâine se lansează unul dintre proiectele în care suntem parteneri. Se va lansa o caravană în ţară, vom face training cu oamenii din local, vom avea un proiect în care să mapăm toatele bugetele locale din ţară. Avem un proiect interesant şi în Dristor şi vrem să mobilizăm lumea dintr-o zonă mică a Bucureştiului să vină cu idei să dezvolte zona. Avem şi proiecte cu plimbări cu bicicleta şi încercăm să adunăm cât mai mulţi oameni funky în jurul nostru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite