În Bucureşti există grădiniţe încălzite cu lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vestiare şi în cabinet."De când e grădiniţa, din anul 1938, tot pe lemne a rămas... Ne încălzim şi acum la sobe de teracotă. E greu să cari lemnele în fiecare zi... se face mizerie", se

vestiare şi în cabinet.
"De când e grădiniţa, din anul 1938, tot pe lemne a rămas... Ne încălzim şi acum la sobe de teracotă. E greu să cari lemnele în fiecare zi... se face mizerie", se plânge o educatoare. "Acum câţiva ani, clădirea a fost consolidată, dar tot pe lemne a rămas şi până în prezent. S-au făcut modificări la subsol pentru a monta o centrală, după care primăria a spus că n-are bani. Ne zbatem de foarte mult timp să avem şi noi condiţii mai bune pentru copii", ne-a declarat directoarea Rodica Anghel. În cele 4 săli ale grădiniţei învaţă 187 de copii. Sunt 8 grupe de preşcolari care vin la grădiniţă în două schimburi. "Am cerut la primărie să ne mansardeze podul, să mai facem o sală, pentru că suntem foarte înghesuiţi. Primăria ne-a spus şi de data aceasta că ne are în vedere. La o baie nu avem sobă. Nici apă caldă nu avem şi suntem nevoiţi să reparăm mereu sobele. Una era căzută şi a trebuit să o reparăm luna trecută. Părinţii ne-ar sprijini, dar nu au posibilităţi materiale. Avem foarte mulţi copii din plasament", spune directoarea. Când intri în clase e cald, când ieşi pe holuri e frig. Dascălilor le este teamă ca micuţii să nu se îmbolnăvească din cauza temperaturii schimbătoare. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 spun că în mod sigur, la anul, grădiniţa va avea centrală proprie. "Grădiniţa a fost reabilitată prin Banca Mondială în anul 2001. Din păcate, atunci nu au fost făcute modernizări. Fiind pe acest program, a trebuit să treacă perioada de 5 ani pentru ca noi să putem interveni. În anul 2007, grădiniţa va fi cuprinsă în programul nostru local, va fi instalată o centrală, iar grădiniţa va fi racordată la reţeaua de gaze naturale", ne-a declarat Roxana Nedelcu, directorul executiv al Direcţiei Învăţământ din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Santierele alungă elevii din şcoli
Aproape 20 de copii de la şcoala 167 din Capitală nu mai merg la ore. Părinţii nu vor să-i mai lase pe copii la şcoală din cauza condiţiilor improprii în care învaţă. şcoala 167 a fost comasată cu şcoala 202, ambele clădiri fiind în programul BEI şi neavând autorizaţie de funcţionare.
Primăria Capitalei a decis consolidarea şi extinderea şcolii 167, prin urmare copiii au fost mutaţi la şcoala 202. Lucrul acesta a adus nemulţumirea părinţilor care acuză că şcoala 202 este un adevărat focar de infecţie. "În februarie ni s-a spus că suntem în primul pachet şi că vor începe reparaţiile la şcoala 167. Nici până acum nu am primit vreun răspuns. Am decis să ne mutăm la şcoala 202, întrucât în 167 nu se mai putea învăţa. Părinţii sunt nemulţumiţi că şcoala nu este igienizată. Parţial, aşa e. Am sesizat administraţia şcolilor, dar lucrările de igienizare au început foarte târziu. Nu toate sălile de clasă sunt funcţionale. Încă se mai zugrăveşte. La demisol a existat un focar de mucegai. A mai rămas miros...", ne-a declarat directorul Marius Modoiu. Acesta spune că "muncitorii de la firma care a câştigat licitaţia au zis că vin pe 18 septembrie să termine lucrările la şcoala 202, dar nu au mai venit... Sunt copii care au probleme cu respiraţia, au astm... nu i-au mai adus părinţii la şcoală întrucât ambientul nu e potrivit". "Suntem de acord ca elevii să fie mutaţi într-o altă şcoală, dar nu într-o şcoală nereparată. Cum să bagi mobilier într-o şcoală care nu este igienizată? şi un copil sănătos începe să strănute şi să tuşească după 4 ore de stat în şcoala 202... Probabil că cineva a pus ochii pe şcoala 167, de-aia i-au mutat pe copii. Or vrea să facă vreo grădiniţă particulară acolo", ne-a spus un părinte. Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, ne-a declarat că "şcoala 202 îi aşteaptă pe copii fără probleme. Mai este ceva mobilă de cumpărat... şcoala are un teren de fotbal, s-au rezolvat problemele de canalizare, mai sunt câteva clase cu probleme... Cât priveşte şcoala 167, aici lucrările vor începe repede".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite