În 2013, peste 9.000 de copii au fost abuzaţi sau exploataţi, iar peste 1.000 au fost abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia pentru Protecţia Copilului anunţă că numărul abuzurilor sexuale este în creştere
Direcţia pentru Protecţia Copilului anunţă că numărul abuzurilor sexuale este în creştere

În primele nouă luni ale anului trecut, peste 9.000 de copii au fost neglijaţi, abuzaţi fizic, emoţional ori sexual sau exploataţi, cele mai multe cazuri, peste 8.600, fiind înregistrate în familie. Mai mult, în aceeaşi perioadă 1.051 de copii care au fost abandonaţi în maternităţi şi secţii de spital.

Potrivit datelor transmise, 6.352 dintre cazurile raportate vizează neglijarea. Dintre acestea, 6.255 au fost în familie, nouă în servicii rezidenţiale, patru la asistent maternal profesionist, iar restul în alte condiţii. Cele mai multe cazuri de neglijare au fost înregistrate pentru copii din categoriile de vârstă 3 - 6 ani (1.481 de cazuri) şi 10 - 13 ani (1.264 de cazuri).

Tot în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 1.142 cazuri de abuz emoţional (1.095 în familie), 876 de abuz fizic (818 în familie), 501 de abuz sexual (259 în familie), 207 cazuri de exploatare prin muncă, 63 de exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi 37 de exploatare sexuală.

2.140 dintre aceşti copii au fost duşi în centre de plasament

Din numărul total de copii neglijaţi, abuzaţi sau exploataţi, 2.140 au fost plasaţi în regim de urgenţă prin dispoziţia directorilor de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), 5.228 au beneficiat de consiliere psihologică, 4.077 de consiliere juridică, 329 de servicii medicale, 64 de psihoterapie, iar 277 de alte terapii. 

De asemenea, în 418 de cazuri a fost iniţiată urmărirea penală a agresorului.

Aproape jumătate dintre cazurile semnalate anul trecut la Telefonul Copilului care au necesitat intervenţia autorităţilor au vizat abuzuri asupra copiilor, în fiecare zi fiind înregistrate până la şapte astfel de cazuri, a declarat luni directorul asociaţiei, Cătălina Florea, citat de Mediafax.

Numărul abuzurilor sexuale semnalate, în creştere

Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat şi o creştere a numărului de abuzuri sexuale semnalate. Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin muncă, cerşetorie şi trafic de minori a fost, anul trecut, cu 12,85% mai mare faţă de 2012, fiind înregistrate 325 de astfel de situaţii.

„79% dintre cazurile de abuz sexual au fost raportate de fete sau femei, iar în majoritatea cazurilor agresorii erau persoane cunoscute copiilor victime. În 65,05 la sută dintre cazuri, victime au fost fete cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani (17,95%), 13-15 ani (27,00%), 16-17 ani (11,96%)”, a precizat Cătălina Florea.

Cel mai multe probleme semnalate în 2013 de copii la numărul 116111 sunt de ordin psihologic: nevoia de comunicare, neînţelegerile cu părinţii sau relaţia deficitară copil - părinţi (76,12% din numărul total al apelurilor).

Peste 1000 de copii, părăsiţi în maternităţi şi secţii de spital

Potrivit aceleaşi surse,  în primele nouă luni ale anului trecut, 1.051 de copii care au fost abandonaţi, dintre care 688 au fost lăsaţi în maternităţi, 310 au fost părăsiţi în secţii de pediatrie şi 53 în alte secţii de spital.

Dintre cei peste o mie de copii abandonaţi, 921 au fost externaţi, însă doar 385 au ajuns în familiile naturale. 

În sistemul de protecţie specială, pe 30 iunie erau înregistraţi 62.955 de copii. Dintre aceştia, 38.709 erau în servicii de tip familial (la asistenţi maternali, rude de până la gradul IV, în alte familii sau persoane), 22.532 în servicii de tip rezidenţial (centre de plasament, centre de primire în regim de urgenţă, centre maternale), iar 1.714 erau în grija unui tutore.

Peste 81.000 de copii au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate

Mai mult, la sfârşitul lunii septembrie 2013, peste 81.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Potrivit datelor citate de Mediafax, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 59.774 de familii aveau cel puţin un membru care muncea în străinătate, iar în 16.197 dintre acestea ambii părinţi erau plecaţi din ţară.

În total, 81.439 de copii erau afectaţi de fenomenul migraţiei părinţilor, 22.892 dintre ei provenind din cele 16.197 de familii în care ambii părinţi au ales să muncească în străinătate.

Părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să anunţe autorităţile

Toţi părinţii care merg să muncească în străinătate, indiferent dacă pleacă să îşi caute de lucru sau au deja contract de muncă, trebuie să anunţe la serviciul de asistenţă socială cu cine rămân copiii lor în ţară.

Obligaţia de a notifica serviciul public de asistenţă socială nu mai revine doar persoanelor care pleacă în străinătate cu contract de muncă, aşa cum era prevăzut până la aprobarea Legii 257/2013, ci tuturor.

Persoana căreia urmează să îi fie delegată autoritatea părintească îşi dă acordul personal, în faţa instanţei, iar cererea de delegare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti va fi soluţionată în trei zile de la depunerea acesteia. 

Actul normativ mai prevede că serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor trebuie să asigure persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de şase luni.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Depresia şi gândurile suicidale, principalele probleme ale copiilor. Mamele, în topul abuzatorilor

Aproape jumătate dintre cazurile semnalate anul trecut la Telefonul Copilului, care au necesitat intervenţia autorităţilor, au vizat abuzul asupra copilului, în fiecare zi fiind înregistrate până la şapte astfel de cazuri. Concret, la Telefonul Copilului, în anul 2013 au fost înregistrate 106.885 de apeluri, iar 5.039 dintre cazuri au necesitat consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor, dar şi intervenţia instituţiilor abilitate.

Directorul Asociaţiei Telefonul Copilului: „Pentru că nimeni nu-i ascultă acasă, la noi sună unii copii care nu vor decât să ne recite poezia învăţată”

Peste 50.000 de apeluri au fost înregistrate în România în primele şase luni din 2013 la Telefonul Copilului 116 111, iar din ce în ce mai multe vizează consilierea psihologică, o nevoie resimţită atât de copii, cât şi de părinţi. Specialiştii prezenţi în studioul Adevărul Live au discutat joi, de la ora 11, despre „generaţia însingurată“.

Depresia şi gândurile suicidale, principalele motive pentru care cei mici apelează Asociaţia Telefonul Copilului

Peste 50.000 de apeluri au fost înregistrate în primele şase luni din an la asociaţia Telefonul Copilului, mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit organizaţiei, în cazul a peste 2.500 de apeluri a fost necesară intervenţia instituţiilor abilitate, pe de-o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului.

Lupta împotriva hărţuirii elevilor în şcoli, prioritate naţională în SUA

Agresiunea manifestată în şcoli, între elevi, este unul dintre principalii vectori ai creşterii numărului de sinucideri în rândul adolescenţilor. Fenomenul care a luat amploare în SUA a determinat administraţia Barack Obama să intervină printr-o campanie naţională împotriva hărţuirii copiilor în şcoli, adresată de această dată părinţilor, relatează Huffington Post.

Reguli pentru „ căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care  pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.

Prima analiză a sistemului public de protecţie a copilului relevă deficienţe de personal şi de cheltuire a banilor alocaţi

Primul recensământ al sistemului instituţional public, naţional şi local, al serviciilor pentru protecţia copilului în România, realizat într-un proiect european al Ministerului Muncii în parteneriat cu Fundaţia SERA România, arată că încă există probleme la nivelul direcţiilor de asistenţă socială din ţară: personal redus, diferenţe majore de costuri pentru aceleaşi servicii, evaluări ale angajaţilor pe hârtie, dar şi fonduri insuficiente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite