90% din limbile vorbite de oameni vor dispărea până la sfâşitul secolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe limbi existente pe glob vor dispărea până la sfârşitul secolului XXI
Multe limbi existente pe glob vor dispărea până la sfârşitul secolului XXI

Cercetătorii de la Universitatea Penn State estimează că până la sfârşitul secolului XXI între 50 şi 90% din limbile de pe Terra ar putea să dispară

Industrializarea zonelor „sălbatice" va avea un efect deloc plăcut. Acest lucru va duce la dispariţia multor limbi - până la 90% din cele existente la ora actuală -, acest lucru ajungând să cauzeze pierderea istoriei şi a culturi specifice a acestora.

Astfel, îşi face loc o „cultură mondială", potrivit „Daily News and Analysis".

Potrivit aceleiaşi cercetătări citate, peste 70% din limbile de pe glob sunt vorbite în ariile cu biodiversditate ridicată sau în arii naturale şi odată cu dispariţia de o mie de ori mai rapidă a speciilor experţii prezic un viitor sumbru pentru multe limbi umane.

„Am analizat regiunile importante în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi am măsurat diversitatea lingvistică în încercarea de a înţelege o parte importantă a dimensiunii umane din aceste regiuni. Am constatat că atunci când diversitatea lingvistică dispare, odata cu ea se pierd şi grupuri mici cu economii tradiţionale. Limbile indigene tind să fie înlocuite de cele asociate cu o economie industrială modernă", a declarat Larry Gorenflo, de la Universitatea Penn State.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite