80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Mariana Câmpeanu: „Din 2012 ne preocupă acest aspect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Câmpeanu e îngrijorată de numărul mare de părinţi care au plecat în străinătate FOTO Adevărul
Mariana Câmpeanu e îngrijorată de numărul mare de părinţi care au plecat în străinătate FOTO Adevărul

Nu mai puţin de 80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a catalogat cifra ca fiind foarte mare. „Încă din 2012 ne preocupă acest aspect”, a completat oficialul.

Potrivit acesteia, în Legea de protecţie a copilului au fost făcute o serie de modificări, astfel încât un părinte să nu mai poată pleca în străinătate fără a anunţa cui lasă copilul în grijă, asistenţii sociali fiind nevoiţi să verifice aceste declaraţii.

Ministrul Muncii a recunoscut că încă mai sunt copii abandonaţi, dar aceştia intră într-o altă formă de supraveghere şi îngrijire. „Am introdus şi în şcoli obligativitatea acordării de consiliere pentru aceşti copii, iar autorităţile locale trebuie să îşi crească atribuţiile în acest domeniu”, a mai spus Mariana Câmpeanu la un post de televiziune.

În cadrul Ministerului se lucrează la o strategie pentru copii, menită să le asigure acestora un standard de viaţă minim şi să reprezinte şi o formă de a suplini alocaţia care este foarte mică şi foarte greu de mărit per ansamblu.

„Trebuie să dezvoltăm domeniul de servicii pentru copii. Indemnizaţia pentru copii este înfiorător de mică”, a explicat Câmpeanu. Ministrul Muncii susţine, în continuare, acordarea de alocaţii diferenţiat pentru copii, în funcţie de venitul părinţilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Depresia şi gândurile suicidale, principalele probleme ale copiilor. Mamele, în topul abuzatorilor

Aproape jumătate dintre cazurile semnalate anul trecut la Telefonul Copilului, care au necesitat intervenţia autorităţilor, au vizat abuzul asupra copilului, în fiecare zi fiind înregistrate până la şapte astfel de cazuri. Concret, la Telefonul Copilului, în anul 2013 au fost înregistrate 106.885 de apeluri, iar 5.039 dintre cazuri au necesitat consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor, dar şi intervenţia instituţiilor abilitate.

Directorul Asociaţiei Telefonul Copilului: „Pentru că nimeni nu-i ascultă acasă, la noi sună unii copii care nu vor decât să ne recite poezia învăţată”

Peste 50.000 de apeluri au fost înregistrate în România în primele şase luni din 2013 la Telefonul Copilului 116 111, iar din ce în ce mai multe vizează consilierea psihologică, o nevoie resimţită atât de copii, cât şi de părinţi. Specialiştii prezenţi în studioul Adevărul Live au discutat joi, de la ora 11, despre „generaţia însingurată“.

Depresia şi gândurile suicidale, principalele motive pentru care cei mici apelează Asociaţia Telefonul Copilului

Peste 50.000 de apeluri au fost înregistrate în primele şase luni din an la asociaţia Telefonul Copilului, mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit organizaţiei, în cazul a peste 2.500 de apeluri a fost necesară intervenţia instituţiilor abilitate, pe de-o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului.

Lupta împotriva hărţuirii elevilor în şcoli, prioritate naţională în SUA

Agresiunea manifestată în şcoli, între elevi, este unul dintre principalii vectori ai creşterii numărului de sinucideri în rândul adolescenţilor. Fenomenul care a luat amploare în SUA a determinat administraţia Barack Obama să intervină printr-o campanie naţională împotriva hărţuirii copiilor în şcoli, adresată de această dată părinţilor, relatează Huffington Post.

Reguli pentru „ căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care  pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.

Prima analiză a sistemului public de protecţie a copilului relevă deficienţe de personal şi de cheltuire a banilor alocaţi

Primul recensământ al sistemului instituţional public, naţional şi local, al serviciilor pentru protecţia copilului în România, realizat într-un proiect european al Ministerului Muncii în parteneriat cu Fundaţia SERA România, arată că încă există probleme la nivelul direcţiilor de asistenţă socială din ţară: personal redus, diferenţe majore de costuri pentru aceleaşi servicii, evaluări ale angajaţilor pe hârtie, dar şi fonduri insuficiente.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite