55 de ani de ani de activitate pentru Institutul Clinic Fundeni: Centrul de transfuzii, redeschis după şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de transfuzii din Institutul Clinic Fundeni a fost inaugurat FOTO: ICF
Centrul de transfuzii din Institutul Clinic Fundeni a fost inaugurat FOTO: ICF

Institutul Clinic Fundeni a redeschis joi Centrul de transfuzii din cadrul unităţii sanitare, după şapte ani în care acesta a fost închis. Decizia a fost luată ca urmare a crizei acute de sânge cu care s-au confruntat spitalele bucureştene în luna august, când o serie de operaţii au fost amânate.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, redeschiderea Centrului de transfuzii era necesară, în condiţiile în care Institutul Clinic Fundeni unul dintre spitalele mari consumatoare de sânge. Asta în principal pentru că în institut, care a fost înfiinţat în urmă cu 55 de ani, se efectuează, printre altele, transplant de rinichi, transplant de ficat şi, mai nou, din toamna acestui an, transplant de măduvă - linie continuă.

„Astăzi avem plăcuta misiune de a inaugura mai multe departamente în cadrul institutului. Redeschiderea punctului de transfuzii este un lucru foarte bun. Noi îl anunţam acum o lună ca proiect. Mă bucur că a durat mai puţin de o lună punerea lui în aplicare. Mă bucur că după şapte ani de zile îl putem redeschide, mai ales că nevoia de sânge şi a produselor de sânge la Fundeni este într-adevăr foarte mare”, a declarat Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare.

Peste 40 de persoane vor putea dona zilnic sânge

Concret, Centrul de transfuzii de la Fundeni este prima unitate de acest fel deschisă într-un spital din Bucureşti, alte astfel de centre urmând să fie create în spitalele bucureştene mari.

„La centrul de la Fundeni vor da sânge donatori sănătoşi. Sângele este recoltat aici, apoi trimis la Centrul Bucureşti, unde este testat, validat şi procesat. După aceea, este livrat înapoi spitalului. Nu putem spune că este criză de sânge, dar nevoile sunt continuu mari. Aş vrea să spun că cel mai activ serviciu în acţiunile privind trasfuziile este Ambulanţa Bucureşti, care trimite salvare să trasporte sânge la orice oră din zi şi din noapte”, a declarat doctorul Doina Goşă, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Potrivit doctorului Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, zilnic vor putea dona sânge între 40 şi 50 de persoane, rude ale pacienţilor internaţi pe secţiile spitalului, dar şi persoane care locuiesc în comuna Fundeni şi angajaţi ai unităţii medicale. „Toate costurile pentru realizarea şi activitatea centrului sunt suportate de noi, în timp ce personalul angajat este al nostru. Angajatele centrului lucrează continuu, nu au zi liberă", a declarat medicul Carmen Orban.

Pe lângă Centrul de transfuzii, joi a fost inaugurat şi un compartiment care face parte din Secţia de gastroenterologie, compartiment destinat bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

Două laboratoare, inaugurate joi

Alte două laboratoare, unul de Citogenetică şi unul de Imunofenotipare, care vor ajuta la efectuarea unor analize performante şi depistarea precoce a leucemiilor acute, au fost şi ele inaugurate joi, după ce au fost realizate printr-un program care a demarat anul trecut. Concret, laboratoarele au fost renovate complet şi dotate cu două echipamente de ultimă generaţie: un sistem de cariotipare automată şi un analizator automat de citometrie în flux.

„Folosirea acestor echipamente moderne permite îmbunătăţirea semnificativă a activităţii şi a rezultatelor noastre. Analizele efectuate în aceste două laboratoare permit stabilirea unui diagnostic corect şi, mai ales, încadrarea în grupe de risc, alegerea unor terapii adaptate riscului şi verificarea precoce a pacienţilor care trebuie să primească transplant medular. Aceste analize permit urmărirea răspunsului la terapie”, a declarat conferenţiarul Daniel Coriu, directorul Centrului deTransplant Medular, citat de Agerpres.

115 transplanturi renale în nouă luni

Dacă începând din această toamnă, la Institutul Clinic Fundeni se face transplant de măduvă linie continuă, Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul spitalului a realizat nu mai puţin de 115 transplanturi renale în primele nouă luni din an. Aşa a declarat joi academicianul Ioanel Sinescu, şeful centrului şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

„Putem să rezolvăm absolut tot, în aşa fel încât cererea de plecare în străinătate poate fi o dorinţă personală, dar nu o necesitate din punctul de vedere al sistemului medical din România”, a spus academicianul Ioanel Sinescu.

Pe aceeaşi temă:

INTERVIU Chirurgul Ioanel Sinescu: „Nu putem nega că se condiţionează actul medical”

Deşi recunoaşte că se dă şpagă în sănătate, chirurgul Ioanel Sinescu susţine că una din modalităţile prin care acest fenomen ar putea fi estompat îl reprezintă plata medicilor în funcţie de performanţă, un sistem greu de pus în practică dar care ar stimula competenţa cadrelor medicale.

300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, realizate în 2013

Anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), date publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii (MS).

Criza de sânge a mobilizat România. Număr-record de donatori în Capitală, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani

Criza de sânge din spitale i-a determinat pe bucureşteni să meargă dis-de-dimineaţă la Centrul de Transfuzii din Capitală pentru a dona sânge. Peste 300 de oameni au donat, numărul acestora fiind cu 40% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, militarii români au donat şi ei sânge, iar studenţii o vor face luni, în cadrul unor campanii de ajutorare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite