5.000 de medicamente noi sunt dezvoltate la nivel mondial. Cele mai multe sunt pentru cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul la medicamente noi este limitat pentru români FOTO Adevărul
Accesul la medicamente noi este limitat pentru români FOTO Adevărul

Doar 80 de medicamente noi din cele 5.000 aflate în curs de dezvoltare la nivel mondial ar putea fi introduse în schemele de tratament ale bolnavilor români. Mai mult de jumătate dintre aceste medicamente sunt destinate pacienţilor care suferă de cancer.

De asemenea, multe dintre medicamentele inovatoare tratează infecţiile, afecţiunile neurologice şi bolile cardiovasculare, potrivit datelor celui mai recent raport al PhRMA (Industria Americană de Cercetare şi Producţie de Medicamente).

„Cu toţii ştim că descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas şi poate cel mai important este accesul la tratamentul ce de multe ori le poate salva viata. Dacă un medicament nu este disponibil în farmaciile din România pe noi nu ne ajută, dacă nu este inclus pe lista de compensate şi gratuităţi, noi nu ni-l putem permite. Autorităţile sunt singurele care ne pot ajuta„, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Conform acestuia, oamenii trăiesc cu 30 de ani mai mult decât acum 100 de ani.

„Pacienţii cu boli cronice precum astmul sau diabetul au în prezent o calitate mult mai bună a vieţii decât în trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infecţioase precum HIV-ul sunt cauza a mult mai puţine decese astăzi decât acum 100 de ani. Spre exemplu, rate de supravieţuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în anul 2002 era cu 14% mai mare decât în 1970, iar speranţa de viaţă a bolnavilor diagnosticaţi cu HIV a ajuns astăzi la 50 de ani", a explicat Dan Zaharescu, director executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Motivele pentru care accesul pacienţilor la tratamente este îngrădit

La ora actuală, bolnavii nu găsesc medicamente din două cauze. Prima o constituie exportul paralel, fenomen care a luat amploare în ultimii patru ani, odată ce Guvernul a decis să pună cel mai mic preţ din Europa la produsele medicamentoase din România. A doua cauză o reprezintă piaţa neagră a medicamentelor.

De partea cealaltă, directorul executiv al Asociaţiei Romane a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că în momentul în care va fi reactualizată lista, pacienţii români vor putea primi medicamentele.

"Nu e o problemă legată de disponbilitatea medicamentelor, ci e legată de accesibilitate. Tratamentele sunt scumpe şi sunt peste puterea de cumpărare a cetăţeanului de rând", a explicat Zaharescu.

Un raport al ARPIM arată că pentru a beneficia de un tratament compensat de ultimă generaţie, un român trebuie să aştepte 6 ani, în timp ce bolnavii din Marea Britanie şi Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Potrivit raportului, în Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite