3.200 de joburi la târgul „Angajatori de Top”: ce aşteaptă companiile de la candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Angajatori de Top”, cel mai mare târg de joburi pentru tinerii profesionişti, va continua mâine la Sala Palatului. Peste 3.200 de joburi pun la bătaie cele 90 de companii care au ales să aibă un stand în cadrul evenimentului ce se va încheia mâine la ora 17.00.

Până la jumătatea zilei, evenimentul a avut aproape 2.500 de vizitatori. „Au venit aproape 2.500 de vizitatori, aproximativ 800 pe oră, după cum am calculat noi. Sunt aşteptaţi la eveniment în jur de 15.000 de persoane care fie îşi doresc să se angajeze, fie să îşi schimbe jobul”, spune Delia Moreanu, specialist în comunicare al companiei Catalyst, organizatorul evenimentului.

Din totalul firmelor, 38% sunt companii de IT şi dezvoltare software, astfel că etajul superior al expoziţiei a fost dedicat în totalitate acestui domeniu. 14% dintre joburi sunt disponibile în companiile ce activează în domeniul FMCG (bunuri de larg consum), iar 12% dintre acestea sunt în cadrul companiilor de Consultanţă şi Audit.

Oportunităţi de carieră pentru absolvenţii de facultăţi non-tehnice

Companii de IT, inginerie, dar şi bănci şi companii de cosmetice s-au întrecut în oferte pentru studenţi, proaspăt absolvenţi de facultate sau profesionişti în domenii. Cele mai multe joburi sunt destinate absolvenţilor de facultăţi tehnice (Informatică, Cibernetică, Tehnologia informaţiei), însă există oportunităţi de carieră şi pentru cei care au terminat facultăţi cu specific umanist. Cele mai multe joburi destinate acestora din urmă sunt însă pentru începători (entry-level), dar condiţia de bază pentru a ocupa un astfel de post este cunoaşterea a două limbi străine. Astfel de angajatori îşi doresc ca un potenţial angajat să stăpânească cel puţin la nivel mediu două limbi străine de circulaţie internaţională, întrucât aceste companii activează în domeniul serviciilor BPO (servicii de externalizare a unor sarcini), iar fişa postului prevede comunicarea constantă cu clienţii internaţionali. Candidaţii trebuie să ştie însă că cele mai multe astfel de firme testează nivelul de cunoştinţe de limbă străină al aplicanţilor.

„Cei care ocupă o astfel de poziţie în compania noastră trebuie să stăpânească cel puţin două limbi străine, având în vedere că trebuie să ţină legătura în permanenţă cu clienţii străini”, spun reprezentanţii companiei Genpact, specializată în servicii şi BPO.

Genpact, Romtelecom şi Nestle sunt doar câteva dintre companiile ce oferă joburi entry-level absolvenţilor de facultăţi cu profil non-tehnic în departamente cum ar fi Resurse Umane, Marketing sau Vânzări.

Internshipuri disponibile la târgul „Anagajatori de Top”

Companiile prezente la târgul de cariere „Angajatori de Top” oferă mai multe traininguri şi internshipuri plătite absolvenţilor de studii superioare. Companii precum Qualitance, Ymens, Ubisoft, Microsoft şi Bitdefender oferă internshipuri tinerilor absolvenţi de Informatică, iar cei care au terminat Academia de Studii Economice pot aplica la programul de internship oferit de Coca-Cola, Raiffeisen Bank, Genpact sau JTI Romania. Programe de internship în domeniul Resurse Umane oferă firmele Procter&Gamble, Romtelecom, Nestle sau L'Oreal.

93% din companii spun că obiectivul unui program de internship este acela de a selecta cei mai buni candidaţi juniori pentru a-i forma şi a-i păstra în companie, potrivit unui studiu realizat de Catalyst Solutions în perioada februarie – martie.

„Credem că susţinând şi integrând tinerii talentaţi şi performanţi în echipa noastră, evoluăm împreună. Energia, entuziasmul şi deschiderea tinerei generaţii, împreună cu experienţa şi profesionalismul angajaţilor JTI, dar şi climatul care încurajează dezvoltarea oamenilor, reprezintă motorul evoluţiei fiecăruia dintre noi, atât pe plan profesional, cât şi personal”, spune Monica Vijeu, director de Resurse Umane în cadrul companiei JTI.

Ce spun companiile despre târgul „Angajatori de Top”

Deşi absolut toate companiile din cadrul târgului de cariere au înregistrat în baza de date nenumăraţi candidaţi, aceştia spun că foarte puţini sunt calificaţi pentru respectivele joburi şi că cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg nici măcar domeniul în care activează compania.

Reprezentanţii companiei Microsoft au explicat că au existat numeroşi vizitatori ai standului, însă cei mai mulţi nu au fost înregistraţi în baza de date, întrucât nu îşi doreau o carieră în IT, ci erau interesaţi mai mult de celelate departamente ale companiei. 

„Puţini sunt cei care au aplicat în cunoştinţă de cauză şi ştiau ce presupune respectivul job”, spun aceştia.

Unul dintre reprezentanţii unei companii de IT a povestit că firma pe care o reprezintă a ales să ilustreze grafic fiecare domeniu în care se fac angajări, printre care şi web-design – ilustrat cu o pensulă. „Unul dintre vizitatorii târgului a venit şi ne-a întrebat dacă angajăm şi vopsitori, pentru că a văzut pensula pe afiş”, a povestit angajatorul.

Reprezentanţii companiei Genpact au explicat că la joburile disponibile au aplicat cel puţin o mie de oameni şi că vizitatorii standului au fost chiar mai numeroşi. „Ca să lucrezi în cadrul companiei noastre trebuie să cunoşti cel puţin două limbi străine de circulaţie internaţională. Desigur contează autoevaluările din CV, însă noi testăm candidaţii care îşi doresc să lucreze aici”, spun reprezentanţii Genpact.

Cei mai mulţi expozanţi sunt însă de acord că prezenţa la un astfel de târg e importantă, în primul rând pentru că pot scăpa firma de cheltuiala angajării unei companii de recrutare pentru joburile disponibile. În plus, e important să verifice competiţia şi să evalueze modul de a angaja al companiilor rivale.

„E important să fim aici. Noi avem un program de internship plătit pe domeniul marketing şi vânzări şi sperăm să găsim aici juniorii care vor face performanţă în compania noastră. Desigur, salvăm şi CV-urile celor cu experienţă pentru că e important să avem o bază de date şi să angajăm oameni cât mai bine pregătiţi”, spune unul dintre reprezentanţii companiei L'Oreal, prezent la târgul „Angajatori de Top”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite