28 de medicamente pentru cancer şi leucemie, monitorizate de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii monitorizează situaţia unui număr de 28 de medicamente pentru cancer şi pentru leucemie FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii monitorizează situaţia unui număr de 28 de medicamente pentru cancer şi pentru leucemie FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii monitorizează 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie, după cum a anunţat Eugen Nicolăescu. Măsura a fost luată pentru a nu crea disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse, vitale pentru pacienţii oncologici.

„Nu cred că este posibil să revenim la livrarea citostaticelor prin farmaciile cu circuitul închis. Noi trebuie să căutăm soluţii pentru ca pacientul să aibă cât mai uşor acces la tratament, să nu se deplaseze kilometri întregi şi să stea pe la uşile spitalelor. Pentru medicamentele oncologice care sunt monitorizate, am sistat exporturilor paralele. Pe bună dreptate au fost comentarii că o asemenea măsură nu este suficientă. Sigur că nu este suficientă, dar este una dintr-un lanţ de măsuri pe care le avem în vedere”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a precizat că a luat măsura sistării exporturilor paralele de medicamente oncologice după ce s-a consultat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi cu Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente.

„Legea 95 ne permite să acţionăm în acest fel, dar oricum vom mai face o notificare Consiliului Concurenţei, pentru că eu cred că aşa este corect. Le-am spus despre măsurile temporare pe care le-am luat şi despre reaşezarea sistemului de medicamente din România”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Până la jumătatea anului Ministerul Sănătăţii va redacta „pachetul medicamentului”

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că până la jumătatea anului ar putea fi realizat un nou pachet, „pachetul medicamentului”, care va include tot ce înseamnă medicament, respectiv decontări, preţuri, liste, până atunci fiind luată măsura suspendării exporturilor paralele.

„Sperăm ca până la mijlocul acestui an să avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind preţul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezintă un pachet care este în discuţie, în negocieri. Până atunci am luat această decizie de suspendare temporară a acestor exporturi paralele", a spus ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea campaniei "De profesie: medic în România”.

Eugen Nicolăescu a precizat că, după ce va fi redactat "pachetul medicamentului", vor fi luate măsuri care să nu mai pună bolnavii în situaţia de a nu mai găsi anumite medicamente.

Nicolăescu a suspendat exporturile paralele până la sfârşitul anului

Întrebat ce le poate spune bolnavilor care sunt trimişi să-şi cumpere medicamente, ministrul Sănătăţii a spus că aceştia ar trebui să denunţe astfel de practici.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat luni un ordin de suspendare, până la sfârşitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Decizia vine după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite