186 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Bilanţul total a ajuns la 762 de pacienţi confirmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România a ajuns marţi la 762 de cazuri după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 186 cazuri. Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Suceava, Craiova şi Iaşi, au decedat. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 16 pacienţi, din care 6 în stare gravă.

„Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 19 la Bucureşti, 3 la Craiova, 2 la Constanţa, una la Cluj şi una la Iaşi). 

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Suceava, Craiova şi Iaşi, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 4 ani şi 85 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 16 pacienţi, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg şi Franţa. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 8 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 7 în Italia şi unul în Franţa, au decedat.

154 de dosare penale

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 903 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 

De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

informare 24.03

Al optulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus în România 

Al optulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus a fost înregistrat marţi dimineaţă în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani întors din Italia şi internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova. Potrivit autorităţilor, el suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II, precizează sursa citată.

Conform informaţiilor transmise de Grupul de comunicare strategică, este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat cu coronavirus în 19 martie.

Pacientul se întorsese în 7 martie din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest moment în autoizolare.

   

Pacientul a fost internat în 19 martie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova cu insuficienţă respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II, prezcizează sursa citată.

 

România a schimbat strategia de testare

Modificarea criteriilor de testare a fost realizată ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Concret, toate persoanele cu infecţie respiratorie acută severă, care nu au gripă, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele şi personalul medical care a avut contact apropiat cu un bolnav de COVID-19 vor fi testaţi pentru coronavirus. INSP a prevăzut şi o prioritizare a testărilor în funcţie de situaţie. Primele testate vor fi persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internaţională, după care urmează contacţii cazurilor confirmate. Apoi, personalul medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) care a avut un contact apropiat cu caz confirmat va fi obligatoriu testat. În plus, foarte important, vor fi testate toate persoanele cu infecţii respiratorii, negative la test de gripă, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele. În fine, vor fi testate şi toate persoanele instituţionalizate care prezintă simptome de răceală.

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a explicat pentru „Adevărul” de ce era extrem de necesară schimbarea strategiei de testare. „Până acum, se folosea numai criteriul epidemiologic, cel de testare a contacţilor celor bonavi. Acum infecţia a ajuns intracomunitară, cu pacienţi fără o evidentă legătură cu cei deja bolnavi. Vechea metodă nu mai funcţiona. Este pusă acum în practică metoda recomandată de OMS, care a folosit din experienţa medicilor chinezi şi italieni. La asta se adaugă o cât mai bună izolare şi o mai bună monitorizare a vârstnicilor. Numai aşa vom avea o evoluţie mai lentă a epidemiei. Nu putem vorbi de o stopare, dar printr-o frânare a epidemiei evităm sufocarea sistemului medical cu un număr mare de bolnavi în acelaşi timp”, a precizat profesorul Emanoil Ceauşu.

„Fenomenul coronavirus nu mai poate fi stăpânit”

Managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală, dr. Emilian Imbri, a spus că în acest moment nu se mai poate stăpâni fenomenul pentru că "este greu de crezut ca miile de români întorşi mai pot fi convinşi să stea izolaţi". Declaraţiile au fost făcute marţi dimineaţă la Digi 24, unde, referindu-se la schimbarea modului de testare a pacienţilor, medicul a spus că o testare mai largă ar trebui să cuprindă persoanele izolate venite din zonele de risc, dar care au ieşit din perioada de 14 zile. El a vorbit despre presiunea uriaşă asupra spitalelor, unele dintre ele fără echipamente suficiente pentru doctori şi care în aceste zile sunt copleşite de un număr mare de persoane care au un simplu guturai: "În perioada asta românii ies mai putin echipaţi, dau de 2-3 grade afară, le curge nasul si năpădesc pe spitale. (...) Se va produce o busculadă şi mai mare, vor veni pacienţi cu guturai şi de aici se accentuează spaima".

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, avertizează că ar trebui să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de un tsunami şi că, de aceea, este foarte important ca autorităţile române să înceapă să raţionalizeze materialele medicale pentru a le direcţiona în special către medicii şi asistentele medicale din prima linie.

„Un tsunami medical – asta simte orice sistem sanitar când e lovit de epidemia de coronavirus => un număr mare de pacienţi care inundă extrem de rapid spitalele şi acoperă medicii şi asistentele medicale. Ar trebui să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de acest tsunami. Ţări mult mai bogate şi mai bine organizate decât noi sunt deja în situaţie de criză de materiale medicale, de la teste şi măşti, la combinezoane şi ventilatoare: SUA, Italia, Marea Britanie, Coreea de Sud, ca să enumăr doar câteva… Şi România, deşi noi suntem încă la începutul epidemiei”, scrie Vlad Mixich pe pagina sa de Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite