180.000 de români, infectaţi cu COVID-19 fără să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Alexandru Rafila estima recent că 1% din populaţia ţării, adică circa 180.000 de persoane, au avut acest virus FOTO Inquam / Octav Ganea
Profesorul Alexandru Rafila estima recent că 1% din populaţia ţării, adică circa 180.000 de persoane, au avut acest virus FOTO Inquam / Octav Ganea

La trei luni de la începutul pandemiei cu noul coronavirus în ţara noastră, autorităţile se pregătesc de efectuarea primului studiu de seroprevalenţă pentru a afla câţi români s-au infectat, de fapt. Pe baza cercetării, autorităţile vor putea estima severitatea următorului val de infecţii. Potrivit experţilor, numărul persoanelor asimptomatice ar fi de 10 ori mai mare decât al celor diagnosticate

Nu mai puţin de 30.000 de români vor fi testaţi în lunile iunie-iulie, în cadrul unui studiu de seroprevalenţă. Practic, pe baza acestei testări, autorităţile vor putea şti care este procentul persoanelor în grupele de risc predispuse riscului unei îmbolnăviri, care sunt zonele unde acest risc este mai mare şi, nu în ultimul rând, care ar putea fi severitatea valului următor de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Serurile vor fi recoltate de la persoanele care vor veni să-şi facă analize pentru orice altceva, iar acestea vor fi întrebate dacă îşi dau acordul ca rezultatele de la serurile restante să fie folosite pentru acest studiu, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Noi vrem să facem o evoluţie în timp a pandemiei. Odată după primul episod pe care l-am avut, în care noi vrem să vedem care este imunizarea pe grupe de vârstă, pe zone ale ţării – aici avem în vedere cele opt zone de dezvoltare regională, fiecare zonă are anumite judeţe, cu o anumită populaţie raportat la care noi stabilim eşantioane cu grupe de risc. De exemplu, vom şti pe fiecare grupă de vârstă care este procentul care s-a imunizat. Pe baza acestor date vom face şi o previziune pentru următorul episod. Deci, practic, acest prim studiu ne va spune care este procentul de populaţie care s-a imunizat. Apoi ne va spune care a fost evoluţia acestei pandemii, dacă acest prim val a fost unul violent, care s-a extins asupra unui număr mare din populaţia ţării sau nu, sau a fost în focare izolate, cu transmitere locală, intracomunitară mai redusă şi dacă au fost numai aceste focare, ceea ce ar însemna că vom avea o rată de imunizare mai micuţă. Trebuie să vedem câţi au fost cei asimptomatici pe care noi i-am scăpat. Cifrele avansate la începutul acestei pandemii erau că scăpăm dacă avem 50-60% grad de imunizare. Suntem oarecum departe, dar în funcţie de procentul care a rămas neimunizat vom avea un episod mai violent sau nu, şi atunci măsurile pe care le vom implementa vor fi în concordanţă. Apoi, studiul ne va permite să vedem unde se află cei imunizaţi, şi unde valul secund ar putea fi mai uşor, şi, ceea ce ne interesează cel mai tare, gradul de imunizare pe grupele de risc, comorbidităţile, şi cei care sunt peste 60 de ani”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ce ne aşteaptă

Potrivit lui Tătaru, datele din acest studiu trebuie să ajute autorităţile să pregătească adecvat valul secund de îmbolnăviri, aşteptat de către oficialii din minister în perioada de toamnă. „Practic, prin măsurile pe care le-am implementat până acum, izolare, carantină, identificare imediată şi toate restricţiile impuse am reuşit să decapăm prima curbă, primul episod al acestei pandemii. Acum vrem să vedem ce urmează. Noi ne aşteptăm la un nou episod în octombrie, noiembrie şi poate şi decembrie, şi după acest studiu vrem să vedem ce amploare ar putea avea. Pregătirea pentru acest nou val o vom avea oricum, dar ne ajută să ştim cam care va fi amploarea, va trebui să aprovizionăm spitalele, să avem depozitele, personalul trebuie să fie pregătit, spitalele suport-COVID vor trebui redate urmând a fi reactivate la următorul episod, prima linie o să rămână în continuare – secţiile de boli infecţioase şi pneumologia. Efectiv, ne facem o previziune pentru ce va urma”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Oameni pe strada cu masca - pandemie

Asimptomaticii şi numărul real de îmbolnăviri

Profesorul Alexandru Rafila estima recent că 1% din populaţia ţării, adică circa 180.000 de persoane, au avut acest virus. „Cei care sunt asimptomatici sunt de 10 ori mai mulţi decât cei diagnosticaţi. Dacă cei asimptomatici poartă mască, boala nu se mai transmite”, spunea profesorul. Estimarea specialiştilor spune că vom ajunge la un procent de 3%, ceea ce ar însemna că peste jumătate de milion s-ar putea îmbolnăvi în următoarea perioadă cu noul coronavirus. „Probabil că noi vom avea un procent de circa 3% seroprevalenţă, ceea ce înseamnă că restul de 97% din populaţie este în continuare vulnerabilă la acest virus pentru că nu a trecut prin boală. O cifră capabilă să influenţeze transmisibilitatea acestui virus ar fi de 30%”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu.

Având o imunizare foarte mică, la iarnă ar putea fi un episod mai sever decât cel care a fost acum. Epidemiologii susţin că un procent de 65-70% ar pune capăt unei noi pandemii, însă nu vom ajunge la o asemenea cifră Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii

Ce au indicat studiile de seroprevalenţă din alte ţări

Săptămâna trecută, autorităţile din Spania au anunţat rezultatele unui studiu de seroprevalenţă realizat pe circa 60.000 de locuitori, ce sugera că doar 5% din populaţia ţării a trecut peste infecţia cu COVID-19. Rezultatele au variat mult în funcţie de zonele mai grav afectate, Madridul având o prevalenţă de 11,3%, iar Sevilla, capitala unei regiuni din sud mai puţin afectată, a raportat o prevalenţă de doar 2,3%. În Marea Britanie, un sondaj realizat zilele trecute pe 11.000 de gospodării indica că doar o persoană din 400 este infectată, ceea ce ar însemna o seroprevalenţă de 0,27%. În Franţa, studiul de seroprevalenţă realizat de Institutul Pasteur a estimat un procent de 4,4% , adică aproape 3 milioane de francezi infectaţi cu acest virus. Toate aceste studii prezintă cifre cu mult sub valorile de peste 50% necesare pentru stoparea unei viitoare epidemii, dar şi sub valori care ar încetini considerabil un nou val de infecţii.

România: O nouă zi cu peste 200 de cazuri

În acest timp, pentru a doua zi consecutiv, România a raportat 213 cazuri noi, adică o valoare de peste 200 de cazuri după ce, din 16 mai şi până duminică, numărul de cazuri noi a fost de sub 200. Astfel, ţara noastră a ajuns la un total de 18.283 de cazuri confirmate, dintre care 11.630 au fost declarate vindecate şi externate. Partea pozitivă este că numărul pacienţilor în stare gravă a continuat să scadă, ajungând la 177, şi de asemenea, în ceea ce priveşte numărul deceselor, acesta este în scădere în ultimele zile. Din 20 mai, ţara noastră înregistrează sub 10 decese zilnic. Chiar şi aşa, bilanţul total al deceselor a ajuns la 1.202. Numărul cazurilor active în România a ajuns luni la 5. 451.

Horaţius Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a avertizat că o creştere a numărului de cazuri şi apariţia mai multor focare ar putea readuce măsuri mult mai severe. „A fi prudenţi în relaxare este esenţial. Şi totdeauna va fi posibil să facem şi măsuri inverse. Dacă apar mai multe focare, va trebui să ne întoarcem la măsuri mai drastice. Sper să nu fie cazul. Din acest punct de vedere, facem din nou un apel la a înţelege populaţia cât de importante sunt aceste măsuri şi în niciun caz să nu ne batem joc de rezultatele pe care le-am obţinut până acum“, a declarat acesta.

S-a dat startul testării rapide a bucureştenilor 

gabriela firea test sange coronavirus

Primăria Capitalei a dat luni startul unei campanii de testare a populaţiei cu teste de tip anticorpi în încercarea de a stabili gradul de imunizare a populaţiei şi cum a circulat noul coronavirus în rândul bucureştenilor. Campania urmăreşte să testeze cu teste de tip anticorpi 10.500 de locuitori ai Capitalei, selectaţi de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, într-un eşantion reprezentativ. „Primăria Capitalei şi ASSMB, cu suportul ştiinţific al Institutului de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, au lansat un screening sistematic pentru a investiga seroprevalenţa acestui virus la nivelul Capitalei. Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat şi au anticorpi împotriva noului coronavirus”, a declarat Gabriela Firea. Testarea propriu-zisă va începe la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare şi se va derula în spaţii special amenajate la Arena Naţională, urmând să fie efctuate circa 1.500 de testări pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite