170 de persoane care munceau la negru au fost depistate în luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 200 de persoane au fost depistate muncind la negru FOTO Adevărul
Aproape 200 de persoane au fost depistate muncind la negru FOTO Adevărul

Inspectorii de muncă au identificat, în Capitală, 170 de persoane care munceau fără contracte de muncă, valoarea amenzilor aplicate pentru încălcări ale legislaţiei muncii depăşind jumătate de milion de lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti precizează că a depistat 170 de persoane care lucrau fără forme legale şi a aplicat amenzi în valoare de 531.900 de lei.

În urma controalelor din perioada 1.05.2014 - 31.05.2014, care au vizat inclusiv depistarea şi combaterea muncii fără forme legale, au fost găsite 170 de persoane care lucrau la negru.

„S-au aplicat amenzi în valoare totală de 531.900 de lei, din care valoarea amenzilor pentru muncă fără forme legale a fost de 270.000 lei”, notează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cazul angajatorilor unde au fost identificate mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, au fost sesizate organele de cercetare penală, în conformitate cu prevederile art. 264, alin. 3, din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

7% din români primesc o parte din salariu în plic

România are un procent ridicat de angajaţi care au recunoscut că primesc o parte din salariu „în plic”, 7% mai exact, faţă de media Uniunii Europene, care este de 3%, iar cel mai mare procent, de 11%, este înregistrat în Letonia, potrivit unui Eurobarometru.

Aproximativ unul din zece europeni (11%) admite că, în anul precedent, a cumpărat bunuri sau servicii care implică muncă la negru, în timp ce 4% recunosc că ei înşişi au fost plătiţi "la negru", în schimbul unei munci fără forme legale.

În plus, unul din 30 (3 la sută) a fost plătit parţial în numerar de către angajatorul său - "remuneraţie în plic", arată un Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană (CE). „Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deşi amploarea şi percepţia problemei variază de la o ţară la alta", precizează CE, într-un comunicat.

Potrivit Eurobarometrului, România face parte dintre statele membre cu procent ridicat de "angajaţi cu remuneraţie în plic", fiind înregistrat un procent mult mai mare decât media înregistrată în UE.

Astfel, 7% dintre români au recunoscut că primesc o parte din remuneraţie "în plic", faţă de media UE de trei la sută. Însă, România este şi ţara cu cel mai mare procent de repondenţi, 16%, de patru ori mai mult decât următoarele state, care au spus că nu ştiu nimic de acest fenomen al muncii la negru. „Cel ma ridicat procent este în Letonia, 11%, însă aceasta este ţara în care a fost înregistrată şi cea mai importantă descreştere a numărului acestor angajaţi (16%)", se mai arată în sondaj.

Munca la negru: avantaje pentru ambele părţi

Totodată, jumătate dintre cei care au recunoscut că au lucrat la negru au menţionat avantajele pentru ambele părţi ca fiind principalele motive pentru care au acceptat acest lucru, 21% au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale, 16% - percepţia că impozitele sunt prea mari, iar 15% - absenţa altor venituri.

Conform Eurobarometrului efectuat în cele 28 de state membre, 60% dintre respondeţi indică faptul că preţurile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii care implică muncă "la negru", iar 22% menţionează că au făcut-o ca favoruri pentru prieteni.

În România, 10% dintre repondenţi au admis că au plătit, în ultimul an, penru bunuri sau servicii despre care aveau cunoştinţă că implică munca la negru.

Pe aceeaşi temă:

Record de muncitori la negru găsiţi de Inspecţia Muncii într-o săptămână

Inspectia Muncii a înregistrat un record de aproape 1.200 de persoane depistate că munceau la negru şi a aplicat amenzi de aproape trei milioane de lei într-o singură săptămână, în perioada 17 - 21 martie 201.

Munca la negru: 16% din români spun că nu ştiu nimic, 7% recunosc plata la plic

România are un procent ridicat de angajaţi care au recunoscut că primesc o parte din salariu „în plic”, 7% mai exact, faţă de media Uniunii Europene, care este de 3%, iar cel mai mare procent, de 11%, este înregistrat în Letonia, potrivit Eurobarometrului publicat luni.

Amenzi de peste 2,6 milioane de lei, aplicate pentru munca la negru

Amenzi în valoare de peste 2,6 milioane de lei au fost aplicate de inspectorii muncii în urma unui control desfăşurat în perioada 10 - 14 martie 2014. În urma acţiunii de control au fost depistate 219 persoane care lucrau fără forme legale, stabilindu-se că 29 dintre acestea erau din judeţul Constanţa.

Banca Mondială: România are cea mai ridicată rată a contribuţiilor sociale din regiune, favorizând munca la negru

 România are cea mai ridicată rată cumulată a contribuţiilor sociale plătite de angajatori şi angajaţi din regiune, de 55% din salariu, ceea ce poate favoriza munca la negru, cu efect negativ asupra veniturilor colectate, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite