130 de milioane de lei, alocaţi spitalelor din Bucureşti. Preţurile luate în calcul de autorităţi, umflate de câteva sute de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave la adresa Primăriei Municipiului Bucureşti după ce consiliul general a aprobat, în urmă cu două zile, alocarea unei sume de 130 de milioane de lei unui număr de 14 spitale aflate în subordinea autorităţilor locale. O organizaţie neguvernamentală susţine că preţurile pentru aparatură au fost umflate chiar şi de câteva sute de ori.

Concret, decizia de a aloca suma menţionată a fost luată pe 21 septembrie, banii fiind destinaţi achiziţiei de aparatură şi de echipamente medicale. Spre exemplu, Asociaţia Dăruieşte Viaţă susţine că a consultat preţurile trecute în nota de fundamentare ce stă la baza alocării bugetare.

„În opinia mea, solicitarile unor spitale privind tipul de echipamente sunt excesive în raport cu serviciile medicale prestate de acestea. E ca şi cum îmi cumpăr o maşină de lux dar stau într-o casă de chirpici şi am toaleta în grădină”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Cât costă, în realitate, aparatura

Potrivit acesteia, preţul unui echipament Fortigate 100 D, echipament de protecţia datelor, este estimat la 5.892 mii lei în documentul Primăriei. Adică un milion şi ceva de euro.

„În realitate, acesta costă în jur de 4.000 de euro. Veţi mai vedea cum un panou radioprotecţie costă 15.500 mii lei, adică 15.500.000 lei, adică 3 milioane şi ceva de euro, bani cu care putem cumpăra peste 600 de panouri”, mai spune Oana Gheorghiu, adăugând că Asociaţia Spitalelor din Muncicipiul Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, ar avea posibilitatea să facă achiziţii centralizate, tocmai pentru a beneficia de discounturi care să ajungă chiar şi la 40%.

Conform notei de fundamentare, pentru un ecograf, Spitalul Malaxa solicită 382.000 lei. „Vom lua această sumă ca referinţă pentru a compara solicitările celorlalte spitale pentru acelaşi aparat. Spitalul de Ortopedie Foişor - 1.198.000 lei –preţ cu 214% mai mare faţă de pretul solicitat de către Spitalul Metaxa. Spitalul Filantropia - 980.000 lei, adică un preţ cu 175% mai mare faţă de preţul solicitat de către Spitalul Metaxa”, se mai arată în comunicat.

Explicaţiile Gabrielei Firea

„ASSMB a solicitat managerilor acestor spitale necesarul de dotări, necesarul de aparatură. Avem un inventar al aparaturii necesare pentru ca spitalele din Capitală să arate la nivel european şi să poată să ofere servicii de calitate pacienţilor care ajung în aceste spitale”, a spus Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Potrivit acesteia, toate sumele pentru aceste aparate au fost luate de pe SEAP, deci dintr-o sursă publică, transparentă. „Este vorba despre, în total, 130 de milioane de lei, circa 30 de milioane de euro. Nu intervine resursa umană. Nu au loc subiectivismele. Suma, subliniez, este una estimativă, calculată după preţurile care se află în acest moment la dispoziţie de către societăţile care activează pe SEAP”, a conchis oficialul.

Cele 14 spitale care vor beneficia de bani pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală sunt:
- Spitalul Filantropia - 2,81 milioane lei
- Spitalul Dr. Carol Davila - 35,92 milioane lei
- Spitalul Colentina - 8,34 milioane lei
- Spitalul Foişor - 38,99 milioane lei
- Spitalul Sfântul Ştefan - 2,45 milioane lei
- Spitalul Nicolae Malaxa - 5,71 milioane lei
- Spitalul Dr. Victor Gomoiu - 1,2 milioane lei
- Spitalul Dr. Victor Babeş - 2,05 milioane lei
- Spitalul Colţea - 23,11 milioane lei
- Spitalul Dr. Th Burghele - 7,11 milioane lei
- Spitalul Dr. Panait Sârbu - 1,54 milioane lei
- Spitalul Dr. Al. Obregia - 243.300 lei
- Spitalul de Psihiatrie Titan - 33.220 lei
- Spitalul Sf. Stelian - 796.000 lei

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite