13 milioane de măşti de protecţie pentru persoane vulnerabile cumpărate de la Topolinski au rămas în depozitele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul nu a precizat ce se va întâmpla cu măştile rămase
nedistribuite FOTO: pixabay
Ministerul nu a precizat ce se va întâmpla cu măştile rămase nedistribuite FOTO: pixabay

Numărul total de măşti achiziţionate de stat pentru persoanele vulnerabile şi distribuite către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti a fost de 100 de milioane de bucăţi, dar peste 13 milioane au rămas nedistribuite până în prezent, arată un răspuns al Ministerului Sănătăţii pentru Economedia.ro.

Livrarea celor 103 milioane de măşti medicale destinate românilor din categorii defavorizate a fost finalizată pe 18 septembrie, anul trecut, anunţa atunci compania Naguma Medical Supply SRL, fondată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael şi cei trei copii – Tyler, Michael şi Ashton), conform Economedia.ro 

Începând cu luna septembrie, primăriile, prin Direcţiile de Asistenţă Socială şi Medicală, au început distribuirea măştilor de protecţie facială pentru persoanele defavorizate, fie prin livrare la domiciliu, fie prin distribuirea în diverse locaţii, precum sediile primăriilor, ale direcţiilor de asistenţă socială sau cluburile de pensionari.

Există patru categorii de persoane vulnerabile prevăzute în legislaţie care aveau dreptul să primească un pachet de 50 de măşti de protecţie. Este vorba despre: a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii privind venitul minim garantat, b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv şi d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale.

Numărul total de măşti achiziţionate de stat pentru persoanele vulnerabile şi distribuite către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti a fost de 102.634.450 de bucăţi.

Din raportările unităţilor administrativ-teritoriale, numărul de măşti rămase nedistribute beneficiarilor este de 13.036.756 bucăţi, distribuţia lor fiind în sarcina autorităţilor publice locale, arată un răspuns transmis Economedia de către Ministerul Sănătăţii.

Motivele nedistribuirii măştilor sunt legate de:

  • diferenţe constatate între numărul de beneficiari cuprinşi în listele iniţial transmise de UAT-uri şi listele actualizate, comunicate de UAT-uri la momentul distribuirii măştilor
  • a faptului că persoane care au fost iniţial cuprinse în liste, în urma modificărilor legislative nu se mai încadrează în prevederile legii prin care ar fi beneficiat de măşti
  • au fost identificate CNP-uri dublate (persoanele beneficiază de măşti de protecţie, o singură dată, indiferent de categoria de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii acestora)
  • neprezentarea la punctele de distribuţie a beneficiarilor sau negăsirea acestora la domiciliu declarat.

Ministerul nu a precizat încă ce se va întâmpla cu măştile nedistribuite.

Penalităţi de întârziere pentru Naguma

Naguma Medical Supply SRL a anunţat în data de 18 septembrie 2020, într-un comunicat, că a finalizat livrarea la nivel naţional a celor 103 milioane de măşti medicale destinate românilor din categorii defavorizate. Anunţul a venit în ultima zi din perioada de graţie de 15 zile acordată, conform contractului, de Ministerul Sănătăţii, după ce a notificat compania omului de afaceri Michael Topolinksi să respecte termene contractuale şi după ce Naguma a acuzat ministerul că vrea să rezilieze contractul în beneficiul firmei Best Achiziţii. 

Ministerul Sănătăţii a precizat, pentru Economedia, că societăţii comerciale Naguma Medical Supply i-au fost percepute penalităţi de întârziere în livrarea măştilor pentru nerespectarea prevederilor contractuale, fără a menţiona însă suma. Potrivit surselor G4Media.ro, potrivit contractului, firma ar fi sancţionată cu 14.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, adică mai puţin de 3.000 de euro pe zi. Naguma a depăşit termenele contractuale de livrare a măştilor, după cum rezultă din contract, fapt acceptat inclusiv de companie în comunicările oficiale.

Achiziţia celor 103 milioane de măşti pentru persoanele defavorizate de la firma Naguma Medical Supply SRL este anchetată şi de DNA, afirma fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, în data de 23 septembrie 2020.

Naguma Medical Supply, reprezentată de omul de afaceri Michael Topolinski, a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru furnizarea măştilor pentru persoane defavorizate la sfârşitul lunii iunie 2020, pe baza celui mai mic preţ oferit pentru măştile medicale, adică 0,64 RON plus TVA.

Rezultatul licitaţiei fusese la acea vreme contestat de firma Best Achiziţii, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei Bucureşti pentru furnizarea de măşti şi combinezoane COVID 19.

Economedia a întrebat Ministerul Sănătăţii dacă statul are în vedere o nouă iniţiativă privind achiziţia centralizată de măşti şi distribuirea acestora către persoane vulnerabile, ţinând cont că purtarea măştii este în continuare obligatorie. Nu am primit răspuns la această întrebare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite