123 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Bilanţul total a ajuns la 1029 pacienţi confirmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România a ajuns joi la 1029 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate 123 de cazuri noi. La secţiile de terapie intensivă sunt internaţi, în acest moment, 29 de pacienţi, din care 23 în stare gravă. 94 au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi (53 la Timişoara, 28 la Bucureşti, 6 la Craiova, 5 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi).

„Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 28 la Bucureşti, 6 la Craiova, 5 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi). 

Până astăzi, 17 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău şi Timişoara, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 123 de noi cazuri de îmbolnăvire”, a transmis joi Grupul de Comunicare Strategică.

29 de pacienţi la terapie intensivă, 23 în stare gravă

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 29 de pacienţi, din care 23 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. 

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate  15.998 de teste, din care 823 în unităţi medicale private. 

Una dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 este jandarm la Direcţia Generală de Jandarmi  a Municipiului Bucureşti, care a contactat virusul în cadru familial. La nivelul unităţii au fost luate de urgenţă toate măsurile necesare referitoare la izolarea, atât a jandarmului în cauză, cât şi a celor cu care a intrat în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, încă din faza în care era doar suspect.

Imagine indisponibilă

11 cetăţeni români din străinătate au decedat

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 59 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 44 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franţa şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie şi Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 11 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franţa şi unul în Marea Britanie, au decedat.
 

544 de persoane în carantină, pentru nerespectarea izolării la domiciliu

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 548 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 14 persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 183 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 1.883 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 

De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În cursul acestei dimineţi, în România au ajuns 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă a NATO. Cele 100.000 de combinezoane de protecţie, achiziţionate de România, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, vor fi alocate în funcţie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

O lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus în România

Primul caz de coronavirus din România a fost diagnosticat în 26 februarie. O lună mai târziu, în România sunt 906 cazuri de îmbolnăvire şi 17 decese, iar 86 de oameni au fost vindecaţi. Dintre cei decedaţi, 11 sunt bărbaţi şi 6 sunt femei, iar 9 dintre ei sunt persoane de peste 70 de ani. Majoritatea celor decedaţi aveau şi alte afecţiuni asociate.

Potrivit, medicului Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, România poate evita un scenariu similar cu cel din Italia, unde numărul cazurilor şi deceselor din cauza Covid-19 a explodat într-o perioadă scurtă de timp, dacă oamenii îşi limitează deplasările iar autorităţile cresc capacitatea de testare.

„Sunt două elemente – unul este legat de comportamentul individual, să fie responsabil, să încercăm să respectăm măsurile indicate de autorităţi şi să ne limităm deplasările. Eu nu spun să nu ieşim din casă, sigur că nu trebuie să oprim toată activitatea economică, nu putem să nu ne aprovizionăm, dar trebuie să limităm pe cât posibil aceste deplasări, ca să putem să vedem în câteva săptămâni o turtire a acestei cocoaşe. Al doilea element e să fim foarte eficienţi atunci când creştem capacitatea de testare şi să reuşim să testăm exact persoanele care sunt la riscul cel mai înalt, respectiv cei care sunt simptomatici, eventual, dacă discutăm de personalul medical, contacţii acestor persoane”, a spus Rafila.

El a arătat că decesele din ultimele zile s-au întegistrat în cazul unor persoane care abia fuseseră diagnosticate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că persoanele simptomatice ar trebui testate cu prioritate, fie că sunt în carantină sau izolare, fie că au infecţii pulmonare cu cauză necunscută

„Ele trebuie să fie în centrul preocupărilor pentru testare, ca să le oferim o şansă la tratament medical şi implicit la vindecare”, a spus Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite