1.205 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost pierdute de la începutul campaniei de vaccinare. Care au fost motivele

1.205 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost pierdute de la începutul campaniei de vaccinare. Care au fost motivele

Foto Mediafax/ Andreea Alexandru

1.205 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite de la începutul campaniei de vaccinare în România şi până pe 21 ianuarie, relatează Hotnews.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greşită şi devierea de la condiţiile de temperatură pentru asigurarea stabilităţii optime a vaccinului, atât înainte, cât şi după reconstituire”, a precizat, la solicitarea HotNews.ro, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
 
Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), Bucureşti - 202 (16,8%), Iaşi - 195 (16,2%) şi Hunedoara - 108 (9%).
 
Potrivit sursei citate, pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi şi altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:
 
a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conţin 2 - 6 doze;
c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conţin 10 - 20 doze;
d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a)-c).
e) 25% în cazul vaccinurilor lichide care conţin 10 - 20 doze.
 
Astfel, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 ”Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată), scrie Hotnews.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările