12% dintre românii confirmaţi cu varianta Delta sunt vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

88% dintre persoanele depistate cu tulpina Delta (indiană) în România sunt nevaccinate anti-COVID. În acelaşi timp, niciuna dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma infectării nu era vaccinată, subliniază autorităţile. Imunizarea face diferenţa între forma uşoară a bolii şi cea care poate duce la deces.

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu tulpina Delta s-a dublat în ultima lună, de la 57 de infectări (câte erau pe data de 1 iulie) la 127 (în prezent), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Specialiştii de la Centrul Naţional de Combatere şi Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNCSBT) au dat publicităţii raoprtul privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) pentru săptămâna 29 (S29 - perioada 19.07-25.07).

Din datele publicate, periodic, de INSP-CNSCBT reiese că România a efectuat, anul acesta, 2.459 de secvenţieri genomice pe baza probelor prelevate de la pacienţii depistaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. 

INSP a făcut 44 de secvenţieri în ultima săptămână 

Informaţiile din ultimul raport al INSP-CNSCBT au fost obţinute în urma a 44 de secvenţieri. Astfel rezultă că, în data de 25 iulie, în România a identificat pe baza analizelor de laborator încă 26 de infectări cu tulpina Delta. La începutul lunii iulie, pe data de 1, aveam 57 de cazuri confirmate cu tulpina Delta.

„Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21 (perioada 24-30 mai – n.r.), la 6,8% în S 29 (19-25 iulie)”, arată INSP. 

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, dr.col. Valeriu Gheorghiţă, a comentat rezultatele INSP în ultima şedinţă a CNCAV.

„Ceea ce am observat este o creştere de circa 5 ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele 8 săptămâni. Mai mult decît atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56% – deci mai mult de jumătate – au avut ca rezultat varianta virală Delta”, a declarat dr.col. Valeriu Gheorghiţă.

Din cele 127 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, jumătate sunt în 28 de focare (22 focare familiale cu 36 cazuri şi 6 focare de colectivitate cu 28 de cazuri), potrivit INSP. Cele mai multe focare de infectare cu tulpina Delta se află în Bucureşti (6), apoi în judeţele Iaşi şi Dolj (câte 5), Ilfov şi Argeş (câte 4) şi Braşov, Bacău, Olt, şi Teleorman (câte un focar în fiecare).

cazuri delta insp

Autorităţile, în dezacord: e sau nu tulpina Delta în transmitere comunitară? 

„33% (42 de cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menţionată. 15% (19 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 9 în UK, 5 în Turcia, 1 în Irlanda, 1 în Italia, 1 în Rep.Moldova, 1 este angajatul unei firme de transport auto internaţional, 1 este pilot pe rute internaţionale. 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP”, se arată în raportul INSP.

Şeful CNCAV a arătat că acele 42 de cazuri care nu au nicio legătură epidemiologică „ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre”. 

Statisticile mai arată că din cele 127 de cazuri confirmate cu varianta Delta, 15 (12%) sunt persoane vaccinate, două incomplet şi 13 complet imunizate.

De asemenea, au fost înregistrate 5 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta, toate la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 35 şi 90 de ani.

Cum arată situaţia din Europa: cresc internările la ATI 

„În ceea ce priveşte situaţia la nivel european, în săptămâna 2, media cazurilor a ajuns la 2/3 din vârful valului precedent. Acesta înseamnă un semnal important, mai ales că suntem la debutul valului 4 în care varianta Delta este cât se poate de clar că a devenit dominantă la nivel european, găsită în peste 60% în secvenţierile raportate în mod constant de cele 19 ţări la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile. Se observă şi o creştere cu 10% a numărului de cazuri internate în secţiile ATI şi o creştere uşoară, cu 3,5%, a deceselor. În ceea ce priveşte situaţia din România, rata de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultima săptămână a crescut cu aproape 100% faţă de săptămâna anterioară”, a mai spus dr.col. Valeriu Gheorghiţă. 

În acest context, şeful CNCAV a subliniat importanţa vaccinării, în condiţiile în care Marea Britanie a ajuns la o acoperire vaccinală de aproape 56% cu schema completă, în timp ce procentul românilor imunizaţi a ajuns abia la 25%. 

Raed Arafat: Vaccinarea face diferenţa!

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a publicat pe Facebook un grafic din care rezultă clar diferenţa dintre valul al 2-lea în Marea Britanie (când nu existau seruri anti-COVID) şi valul al 3-lea, în care campania de vaccinare şi-a spus cuvântul prin reducerea semnificativă a mortalităţii. 

„Cifrele vorbesc! Mortalitatea comparativă în două perioade diferite în Marea Britanie. În cazul celui de-al doilea val, înaintea vaccinării populaţiei, şi în cazul celui de-al treilea val cu un procent semnificativ din populaţia vaccinat. Mortalitatea la 10 milioane de locuitori este mult mai mică în cazul celui de-al treilea val. Concluziile puteţi să le trageţi dumneavoastră, singuri”, a scris Raed Arafat.

grafic arafat

Cercetător: „Este evident că tulpina Delta e în transmitere comunitară în România“ 

Tuplina Delta (varianta indiană) a SARS-CoV-2 a surclasat tulpina Alfa (varianta britanică, responsabilă pentru valul 3 al pandemiei) potrivit ultimului raport al INSP cu privire la variantele de îngrijorare care circulă în România. Dr. Octavian Jurma, biostatistician, arată că tulpina Delta a devenit dominantă şi în România, de vreme ce a fost identificată chiar şi la nivelul scăzut de secvenţiere pe care îl avem.

Tulpina Delta este oficial dominantă şi în România cu o pondere de peste 60% din cele 44 de cazuri noi secvenţiate în ultima săptămână. Doar 40% din cazurile secventiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpină britanică (Alpha).

„Am anunţat săptămână trecută că acest lucru se va petrece în 1-3 săptămâni, însă sincer să fiu speram să se întâmple mai degrabă la mijlocul lunii august, decât în această lună. Dominanţa variantei Delta dobândită înainte de termenul la care ne aşteptăm este în contrast dureros cu eşecul campaniei de vaccinare care ne aşteptăm să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment”, scrie cercetătorul.

Valul 4 a început 

Dr.Octavian Jurma arată că, în general, odată cu dobândirea dominanţei are loc şi debutul unui nou val de infectări şi de aceea putem considera că „valul Delta-4” a debutat deja în România.

„Este evidentă răspândirea comunitară a tulpinii Delta, deşi INSP insistă că nu este încă în răspândire comunitară. Valul de răceli de care se vorbeşte la unele televiziuni sunt, cel mai probabil, infecţii cu tulpină indiană (Delta), care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19/Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului şi a gustului nu mai este aşa comună. Dacă rezistenţa opusă de imunizarea prin vaccinare şi infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni, ceea înseamnă că deschiderea şcolilor va avea loc la o medie între 2.000 şi 3.000 de cazuri pe zi”.

romania IHME

Estimări ale unui institut din SUA: câte infectări vom avea, minim, în noiembrie 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu, declara că din luna septembrie România ar putea avea în jur de 1.500 de cazuri COVID-19 pe zi.

Estimarea este în concordanţă cu proiecţiile matematice efectuate pe situaţia epidemiologică din România de Institutul de Cercetare şi Evaluare în domeniul Sănătăţii din SUA (IHME).

Proiecţia IHME pentru România ia în calcul trei scenarii: în cel mai rău dintre ele, mobilitatea persoanelor creşte (inclusive a celor vaccinaţi) până la nivelurile de dinainte de pandemie, în proiecţia curentă – campania de vaccinare se intensifică în urmatoarele 3 luni, iar în cel mai bun scenariu este luată în calcul situaţia ipotetică în care 95% din populaţie poartă măşti de protecţie. 

Astfel, IHME arată că România va ajunge la pragul de 1.500 de infectări/zi în 24 august. Cele mai mici valori din marja de estimare a IHME pentru luna noiembrie sunt: 6.000 de infectări/zi în cel mai rău scenariu, 2.700 infectări/zi în proiecţia curentă şi 19 cazuri /zi cu purtarea universală a măştilor de protecţie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite