1 iulie: gaze mai scumpe, roaming mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, preţul gazelor plătit de agenţii comerciali este mai mare cu 10%. Aceasta deoarece gazele de import s-au scumpit cu peste 60% faţă de 1 iulie 2009, când a avut loc ultima ajustare a preţurilor reglementate.

Astfel, Guvernul a decis ca populaţia şi producătorii de energie termică să primească mai multe gaze de producţie internă, care costă 160 de dolari pe mia de metri cubi, şi să plătească acelaşi preţ până în 30 aprilie 2012, iar utilizatorii industriali să consume mai mult gaz de import, care are un preţ de 460 de dolari.

Calculele autorităţilor arată că impactul scumpirii gazelor cu 10% pentru firme asupra preţurilor produselor finite este destul de redus. Aceasta deoarece sunt puţine categorii unde achiziţia gazelor are o pondere mare în costurile finale, precum industria îngrăşămintelor chimice. În cazul alimentelor, influenţa va fi sub 1%, iar impactul în inflaţia totală la finele acestui an va fi de până la 0,15%.

Tarife mai mici la telefonul mobil

Tot de astăzi, preţul apelurilor efectuate şi primite în roaming (la telefonia mobilă) în spaţiul UE scade, conform reglementărilor europene, până la 0,35 euro/minut în cazul apelurilor efectuate, respectiv 0,11 euro/minut la apelurile primite.

Pentru abonaţii din România, roamingul se ieftineşte în toate reţelele. Românii care călătoresc în state UE, în EEA (Islanda, Liechtenstein si Norvegia), precum şi în Elveţia vor beneficia de următoarele tarife de roaming: 0,35 euro/minut pentru un apel efectuat, respectiv 0,11 euro/minut pentru un apel primit în roaming (tarifele nu includ TVA). Până în prezent, tarifele standard practicate de operatori erau de 0,39 euro/minut pentru apelurile efectuate şi de 0,15 euro/minut pentru cele primite.

Preţuri mai mari pe litoral

Aşa cum era anunţat de mai multă vreme, de la 1 iulie, cazarea se scumpeşte cu 30%. Urmează şi celelalte servicii. Spre exemplu, pentru a închiria un şezlong vor fi necesari chiar şi 20 de lei. Aceleaşi majorări se aplică şi la terase. În 2010, gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral a fost de 60%, în scădere faţă de anii precedenţi. Dacă tarifele vor continua să crească, hotelierii au toate şansele să piardă turiştii în favoarea vecinilor din Bulgaria, care nu recurg la scumpiri.

10% este proporţia în care se vor scumpi gazele, numai pentru consumatorii industriali, de la 1 iulie 2011.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite