Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Adevărul
Elena Udrea FOTO Adevărul

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarele Microsoft şi Gala Bute. Parlamentul va decide luni dacă îi ridică imunitatea fostului ministru.

Procurorii DNA au cerut, ieri, Camerei Deputaţilor, să încuviinţeze arestarea preventivă a deputatului Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute“. Concret, Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Mai mult, procurorii anticorupţie o acuză pe Udrea şi de luare de mită. Pe lângă dosarul Gala Bute, DNA cere arestarea preventivă a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft, pe motiv că a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014“, arată DNA într-un comunicat.

Mult de muncă pentru Parlament

Până la cererea de ieri arestare preventivă, procurorii DNA mai trimiseseră, în prealabil, o altă solicitare Parlamentului, însă nu de  arestare, ci doar de începere a urmăririi penale, avizată favorabil ieri în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Aşadar, deputaţii jurişti vor trebui să dea două noi avize pentru cererile de arestare preventivă trimise ieri de procurorii DNA. Comisia Juridică va avea la dispoziţie trei zile pentru a întocmi un raport. Indiferent dacă raportul va fi pozitiv sau negativ, el va ajunge luni în plenul Camerei Deputaţilor, unde parlamentarii vor decide dacă îi ridică sau nu imunitatea Elenei Udrea. Adică dacă procurorii o pot aresta sau nu pe Udrea.

Însă încuvinţarea începerii urmăririi penale pare o simplă formalitate dacă este să ţinem cont de declaraţiile liderilor politici. „Noi am adoptat o hotărâre a grupurilor parlamentare, la Sinaia, şi vom vota de fiecare dată pentru toate solicitările care ţin fie de fapte penale, fie de incompatibilităţi“, a spus premierul Victor Ponta, întrebat cum va vota PSD în cazul Elena Udrea.

Invitată ieri la Adevărul Live, vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu, colegă în Guvernul Boc cu Elena Udrea, a spus că parlamentarii PNL vor vota pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Dezvoltării, la fel cum vor proceda pentru toate cererile Justiţiei. Elena Udrea a anunţat că nici nu se va prezenta în plenul Camerei Deputaţilor pentru a se apăra. „Am cerut Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor să facă ceea ce am susţinut tot timpul că trebuie făcut în situaţii similare: să avizeze favorabil cererea DNA, pentru că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei. Nu voi veni în Parlament să-mi susţin cauza în niciun fel“, a spus Udrea.

DNA a încurcat instanţele

Prezenţa Elenei Udrea în dosarul ”Gala Bute” le-a pus probleme procurorilor anticorupţie când au trimis la instanţă propunerile de arestare preventivă în cazul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, a primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, a fostului consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, şi a lui Gheoghe Nastasia.

Anchetatorii au decis să trimită, marţi seară, dosarul la Curtea Supremă pentru a soluţiona propunerile de arestare preventivă în cazul celor patru. Însă judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a considerat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este competentă să judece propunerile. El a invocat din oficiu excepţia necompetenţei, arătând că în dosar, la acest moment, nu s-a început urmărirea penală împotriva unui parlamentar sau ministru. Prin urmare, ÎCCJ nu este competentă să judece propunerile procurorilor de arestare preventivă a suspecţilor.

Obreja şi-a închis telefonul

În replică, procurorii au spus instanţei că au cerut aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Elena Udrea în acest caz, dar că până la acel moment nu primiseră încă permisiunea. Astfel, după deliberări, judecătorul a decis să trimită dosarul colegilor de la Tribunalul Bucureşti. Cum ordonanţele de reţinere au expirat rând pe rând, începând cu era 19.30, Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia au fost eliberaţi din arest. La numai o oră după această decizie, dosarul a fost trimis la Tribunal, care a decis să ia în discuţie propunerile marţi noapte.

Ulterior, după deliberări, magistraţii au decis ca Ştefan Lungu, Cornel Resmeriţă şi Gheoghe Nastasia să fie cercetaţi în arest la domiciliu, decizia nefiind definitivă. În schimb, în cazul lui Rudel Obreja, instanţa a decis disjungerea propunerii şi judecarea acesteia astăzi pentru că, atât Obreja, cât şi avocatul său, aveau telefoanele închise şi nu au putut fi citaţi.

Citeşte şi:

Replica Elenei Udrea: Nu se poate să faci percheziţii după patru ani. E o încercare de intimidare. Bărbaţii ţării s-au ascuns pe sub mese

Elena Udrea a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în care a spus că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale este legată de acuzaţiile sale la adresa generalului SRI Florian Coldea. Ea a spus că Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că nu a acţionat "cum s-a dorit" şi a spus că preferă să fie supravegheată de poliţie, fiindcă doar astfel se simte în siguranţă. Udrea este cercetată penal în acest moment.

Udrea, despre interceptările discuţiilor cu Băsescu: „Cât de fraieră mă cred, să-şi închipuie că nu ştiu că sunt ascultată?“

Deputatul Elena Udrea a comentat, pe Facebook, ştirile referitoare la interceptările convorbirilor sale cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi a sugerat că publicarea acestora ar face parte din „războiul cu şeful SRI, generalul Coldea“.

Elena Udrea: Coldea vrea „să mă rezolve“

Deputatul Elena Udrea a scris, duminică, pe Facebook, că directorul interimar al SRI, Florian Coldea, „cere timp pentru a-şi rezolva problemele“ pentru ca apoi „să o rezolve“ şi pe ea.

Analiştii politici: Pe cine ţinteşte jihadul Elenei Udrea

La 47 de zile după ce a postat pe Facebook mesajul „Justiţie până la capăt înseamnă şi adevăr până la capăt! Tic tac...tic tac“, Elena Udrea l-a atacat extrem de dur pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ au tradus mesajul lansat de fosta „sursă altenativă de informaţii a preşedintelui Traian Băsescu“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite