Cum arată Guvernul Ponta 3. Cine sunt noii miniştri. Ponta, cu gândul la PNL: În 5 minute sunt gata să refacem USL. I-aş primi pe liberali cu braţele deschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat componenţa noului guvern, format din USD şi UDMR. Ministerul Sănătăţii va rămâne la PSD şi va fi condus de Nicolae Bănicioiu. UDMR va deţine portofoliile de la Mediu şi de la Cultură. Toate cele patru partide care au intrat la guvernare vor avea câte un vicepremier. Premierul le-a transmis un nou mesaj liberalilor de a se întoarce la Palatul Victoria.

UPDATE Ponta: Alături de USD, pentru susţinerea guvernului s-au pronunţat UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi grupul parlamentar al PPDD a arătat doar pentru mâine o susţinere limitată. Voi fi deschis la dialog şi cu cele două mari grupuri de opoziţie, PDL şi PNL. Programul politic al Guvernului va rămâne cel adoptat de Parlament în decembrie 2012. Chiar şi în acordul cu UDMR este expres prevăzut acest lucru. Structura Guvernului va fi una aproape identică cu cea aprobată de Parlament în decembrie 2012: va dispărea funcţia de prim-ministru fără portofoliu. Este un mesaj şi pentru colegii mei liberali, dacă vor considera că putem reface USL. Nu mai vreau ca nimeni să mai fie, în acelaşi timp, şi la guvernare, şi în opoziţie. Este nevoie de coerenţă şi voi propune ca fiecare dintre celelalte trei foprmaţiuni politice care susţin guvernul să deţină şi funcţia de viceprim-ministru. Obiectivele fundamentale pe care le dorim continuate sunt obiectivele asumate în 2012 în faţa cetăţenilor: creştere economică, dreptate socială, justiţie independentă, sistem democratic european şi o tranziţie paşnică la finalul mandatului lui Traian Băsescu spre o societate mult mai democratică. Mâine seară sper ca noii miniştri să depună jurământul.

Despre o posibilă contestare la CCR: Preşedintele nu poate contesta hotărârile Parlamentului. Am apreciat corectitudinea domnului Crin Antonescu, care a anunţat că nu va sesiza CCR. Programul Guvernului nu se schimbă.PSD rămâne cu 13 miniştri. Este un mesaj către colegii liberali, dar şi către acei tineri care pot să aibă acces la o funcţie destul de importantă. În 5 minute sunt gata să refacem USL, dar nu se pune problema să-i dăm afară pe ceilalţi din guvern. Putem să refacem USL. UDMR ar rămâne cu două portofolii, iar PSD şi PNL ar pierde câte unul. I-aş primi pe liberali cu braţele deschise.

UPDATE Conducerea UDMR a aprobat, prin vot, intrarea la guvernare. Uniunea va primi un post de vicepremier şi portofoliile Culturii şi Mediului. Ministerul Culturii va fi condus de Kelemen Hunor, iar cel al mediului de Attila Korodi. Totodată, formaţiunea maghiară va mai avea 14 secretari de stat. „Nu există părţi secrete, ci anexe. Tot ce vom semna este public. Nu se adaugă nicio virgulă la programul de guvernare. Noi am guvernat cu PDL, cu PNL şi, din acest punct de vedere, preşedintele Băsescu cunoaşte abordarea noastră. Important este că opţiunea noastră nu este una ideologică“, a explicat Kelemen Hunor.

Guvernul Ponta 3:

Prim-ministru: Victor Ponta

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Liviu Dragnea

Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea

Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin

Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor

Ministrul Finanţelor Publice: Ioana Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlăţean

Ministrul Apărării Naţionale: Mircea Duşa

Ministrul Justiţiei: Robert Cazanciuc

Ministrul Educaţiei Naţionale: Remus Pricopie

Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici

Ministrul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu

Ministrul Economiei: Constantin Niţă

Ministrul Transporturilor: Dan Şova

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice: Korodi Attila

Ministrul pentru Societatea Informaţională: Răzvan Cotovelea

Ministrul Tineretului şi Sportului: Gabriela Szabo

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Doina Pană

Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism: Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea

CLICK PE IMAGINE PENTRU A O MĂRI

image

UPDATE Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la ora 15.00 cu parlamentarii minorităţilor naţionale, apoi va avea o şedinţă cu liderii USD; la Paltul Victoria, unde va participa şi fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că premierul ar trebui redesemnat, întrucât programul de guvernare aprobat de Parlament vorbeşte despre „guvernarea USL“, iar USL nu mai există, aşadar este nevoie de un nou program.

„Problema unui nou guvern în configuraţia anunţată de premier este că, pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament, se vorbeşte de USL, iar acum unul din partidele din USL a ieşit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR şi nu este USD plus PNL“, a argumentat Băsescu şi a adăugat că se va consulta, luni, cu specialişti pentru a vedea condiţiile în care noul Executiv poate fi instalat fără încălcarea Constituţiei.

Băsescu se teme de un protocol secret

De asemenea, Traian Băsescu a mai vorbit despre temerile sale privind existenţa unui protocol secret care ar cuprinde solicitările UDMR, în perspectiva intrării la guvernare.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, drept răspuns la afirmaţia preşedintelui, că nu vede niciun impediment legat de formarea noului Guvern, şi a precizat că solicitările Uniunii „nu exced programul de guvernare“.

„Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare, în spiritul documentelor semnate de România, precum Carta limbilor minoritare şi regionale. Preşedintele ar trebui să ştie asta, pentru că cunoşte bine zona secuimii“, a spus Borbely. El a arătat că, în cazul în care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, „a fi protocol între partide“, mai ales că „au mai fost precedente“.

Citeşte şi:

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu: Băsescu are dreptate politic, nu şi constituţional

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, afirmă că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia premierul Victor Ponta ar trebui să ceară, de la Cotroceni, redesemnarea în funcţia de şef al Executivului, este corectă din punct de vedere politic, dar nu e susţinută de Legea fundamentală.

Băsescu forţează uşa viitoarei guvernări

Traian Băsescu condiţionează rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului de o nouă „redesemnare“ în funcţia de premier, în caz contrar ameninţând cu sesizarea CCR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite