Ziua moţiunii, ziua în care se va decide soarta guvernului Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să ne reamintim că nu a fost nicidecum simplu să se anticipeze rezultatul moţiunii de cenzură graţie căreia a fost înlăturat de la conducerea României guvernul PSD condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă.

A fost încă şi mai dificil de formulat un pronostic atunci când a fost vorba de anticiparea şanselor de învestire ale guvernului PNL condus de dl. Ludovic Orban. Iar a-ţi asum acum riscul de a spune cu glas tare că ai putea pronostica cu exactitate ceea ce se va întâmpla astăzi când ar urma să se decidă supravieţuirea sau concedierea Executivului aflat în funcţie din ziua de 4 noiembrie 2019 mi se pare a fi un lucru cum nu se poate mai riscant. Ceva de domeniul imposibilului de-a dreptul.

Până şi cei mai avântaţi, mai siguri pe ei şi mai dispuşi să rişte jurnalişti şi analişti politici preferă starea de rezervă ori se mulţumesc să afirme că situaţia  e, până la urmă,  ceva de genul fifty-fifty.

Nici eu nu mă încumet să avansez un pronostic pentru simplul motiv că situaţia se dovedeşte cum nu se poate fluidă, rezultatul putând fi decis în ultima secundă, în joc intrând priceperea şi calităţile de negociator politic ale fiecăruia dintre şefii celor două mari partide ale ţării, PNL şi PSD.

Atât dl. Ludovic Orban cât şi dl. Marcel Ciolacu şi-au exprimat încrederea în reuşită. Nici nu se putea ca lucrurile să fi stat altfel. O atare atitudine ţine de logica şi de specificul luptei politice care impun să te consideri sau cel puţin să te prezinţi în faţa opiniei publice drept câştigător până în ultimul moment al bătăliei.

Cum bine ştim, dl. Ludovic Orban şi-a verificat însuşirile de priceput negociator politic în cele două situaţii anterioare de cumpănă, atunci când puţini îi dădeau şanse de reuşită. La rândul său, dl. Marcel Ciolacu dă semne că şi-ar fi întărit poziţia, şi nu doar la nivel de discurs. Iar lucrul acesta s-a petrecut în ultimele 48 de ore. În primul rând graţie “binefacerilor” traseismului politic datorită căruia au părăsit Pro România, partid care oricum pare să fi votat în favoarea  trecerii moţiunii, şi s-au întors la matca pesedistă cel puţin doi parlamentari ale căror voturi evident contează. Preşedintele interimar al PSD se arată a fi mai sigur pe sine decât era înainte de weekend şi prin faptul că a anunţat luni că partidul său va face, dacă moţiunea trece, o propunere de premier recrutat- atenţie!- din rândurile unor personalităţi de stânga care, cel puţin pentru moment, nu au carnet de membru de partid. E însă mai greu de crezut că preşedintele Iohannis va accepta propunerea în cauză. Însă şi un refuz prezidenţial este în favoarea d-lui Marcel Ciolacu care, în ziua Congresului PSD, va putea totuşi poza în învingător. În insul care a condus partidul măcar în poziţia de a arăta că încă are forţa de a face jocurile şi a-şi impune voinţa pe scena politică românească. Deocamdată simpla prezenţă la vot a tuturor parlamentarilor partidului va funcţiona drept un indiciu în privinţa sprijinului real de care se bucură la nivelul unora dintre vârfurile PSD dl. Marcel Ciolacu. Ieri dl. Ciolacu a trecut prin câteva ore de gravă cumpănă, era pe punctul de a simţi cum îi fuge pământul de sub picioare pentru ca, spre seară, să se audă că şansele totuşi i-ar surâde PSD.

Şi în cazul PNL intră în joc o luptă de imagine. O cădere a guvernului Orban, dincolo de faptul că nu reprezintă nicidecum o garanţie că şansele organizării de alegeri anticipate ar fi încă reale, poate deschide poarta către o stare de instabilitate politică de lungă durată. PSD poate face în aşa fel jocurile încât echipa Orban să fie condamnată la un lung interimat. Social-democraţii deţin şefia Camerei Deputaţilor, iar PSD este creditat cu mari şanse de a o obţine şi pe aceea a Senatului. Aceasta mai ales în condiţiile în care USR a anunţat luni că va avea un candidat propriu pentru această funcţie în persoana domnului  Vlad Alexandrescu. Parlamentarii USR vor vota indubitabil  pentru respingerea moţiunii, însă zvonul în conformitate cu care s-ar fi pus de un blat între PSD şi PNL astfel încât în ultima decadă a lunii iunie să avem alegeri anticipate într-un singur tur de scrutin, zvon resuscitat ieri seară, fragilizează tot mai mult relaţia dintre cele două partide. Unul sigur, altul presupus a fi de dreapta.

E adevărat, PNL poate că ar accepta trecerea moţiunii, nu de alta, dar aşa ar putea începe declanşarea procedurilor în vederea anticipatelor  care favorizează partidul, dar nu ştiu dacă acelaşi lucru şi-l doreşte neapărat şi dl. Orban, din motivele expuse mai sus.

Cum am mai spus şi scris şi cu alte ocazii, o forţare a plecării, ca urmare a reuşitei moţiunii de cenzură a guvernului PNL, va însemna o grea lovitură pentru dl. Orban însuşi. Pentru poziţia lui în partid. Tocmai de aceea cred că dl. Ludovic Orban nu se va arăta dispus la nici un compromis şi că, aşa după cum spuneam la începutul comentariului meu de astăzi, soarta moţiunii nu se va decide decât atunci când va fi încheiată operaţiunea de numărare a voturilor. 

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite