Ziua ghilotinei pentru Sorin Grindeanu: cade sau va fi un nou Radu Vasile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea i-a cerut de două ori demisia lui Sorin Grindeanu în mai puţin de 24 de ore, însă acesta a refuzat. Comitetul Executiv al PSD îi va retrage miercuri sprijinul politic lui Grindeanu, însă chiar şi aşa premierul ar putea rămâne la Palatul Victoria.

Criza din PSD se adânceşte pe zi ce trece. Conducerea PSD s-a strâns luni seară la sediul partidului din Băneasa, pentru a analiza prestaţia miniştrilor. Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu, pe motiv că nu a implementat măsuri importante din programul de guvernare, cum ar fi Fondul Suveran de Investiţii. Primul ministru a refuzat. Ieri-dimineaţă, premierul a dat un prim semnal că cedează, după ce şi-a anulat agenda zilei. După-amiază, Grindeanu şi Dragnea au mai avut o întâlnire, separată, tot la partid, iar liderul PSD i-a cerut din nou demisia lui Grindeanu. Însă premierul a refuzat din nou şi a plecat direct la Palatul Victoria.

Disputa dintre Dragnea şi Grindeanu va fi tranşată, cel puţin teoretic, în şedinţa Consiliului Executiv (CEX) al PSD, programat miercuri după-amiază. Practic, se va supune la vot dacă partidul îi retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, tocmai pentru a-l forţa să demisioneze. Surse din PSD spun că nu va exista nicio emoţie în privinţa votului, din moment ce forul de conducere, format din vicepreşedinţii partidului şi toţi liderii PSD din teritoriu, este controlat de Liviu Dragnea. Aşadar, partidul îi va arăta lui Sorin Grindeanu că nu mai este dorit în fruntea Guvernului. Numai că, potrivit unor surse din anturajul premierului, Grindeanu nu se va da dus cu una, cu două. Liderii PSD ştiu asta, tocmai de aceea au pregătit încă o măsură prin care să-l determine pe Grindeanu să-şi facă bagajul. 

Potrivit unor surse politice, toţi miniştrii PSD din Guvern îşi vor da demisia în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea şi îl vor lăsa pe Grindeanu singur. Astfel, s-ar repeta istoria din 1999, când ţărăniştii i-au retras sprijinul politic lui Radu Vasile, dar acesta a refuzat să demisioneze şi s-a baricadat în biroul său de la Palatul Victoria.

Ce plănuieşte Grindeanu

Dacă se va ajunge însă în această situaţie, lucrurile s-ar complica şi pentru Liviu Drganea, şi pentru Sorin Grindeanu. Căci PSD nu-l poate scoate cu forţa din Guvern pe Grindeanu, dar ce legitimitate ar mai avea un premier rămas fără echipă? Tehnic vorbind, Sorin Grindeanu ar putea numi alţi miniştri din PSD sau din afara partidului, dar va avea nevoie de acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, care va trebui să semneze decretele de numire în funcţie ale noilor miniştri. Şi nu vorbim de doi-trei miniştri, ci de 20. Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea le-a interzis membrilor PSD să accepte o eventuală propunere venită din partea lui Grindeanu, deci premierul va trebui să se mulţumească cu oamenii încă fideli lui Victor Ponta (foarte puţini) sau să mizeze pe tehnocraţi apropiaţi de PSD.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea deţine sabia unei moţiuni de cenzură, însă este o armă cu două tăişuri. Pe de o parte, este singura modalitate de a-l îndepărta pe Grindeanu, dar o asemenea măsură ar veni la pachet cu importante costuri electorale. Căci nu s-a mai pomenit ca un partid să-şi trântească propriul Guvern. Pe de altă parte, Liviu Dragnea l-ar putea lăsa pe Sorin Grindeanu să-şi strângă o echipă tehnocrată, pentru ca apoi să depună moţiune de cenzură şi să-l trântească în Parlament, pe motiv că Guvernul nu mai are nimic în comun cu partidul care a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie. Astfel, impactul electoral ar fi mai mic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite