Noapte decisivă pentru Guvern. Dragnea vrea să-l răstoarne pe Tudose cu mâna lui Tăriceanu. Tudose îl sperie pe Dragnea cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. FOTO Inquam Photos

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu încearcă să forţeze demisia premierului, fiind siguri că majoritatea parlamentară nu se poate schimba, deci Iohannis va trebui să accepte un nou premier PSD. În schimb, Tudose vrea să scape neapărat de miniştrii cu probleme penale din Guvern, în caz contrar va demisiona, mizând pe faptul că Iohannis îl va desemna tot pe el să formeze noul Guvern, potrivit unor surse politice.

În şedinţa de joi a colaiţiei de guvernare, premierul Mihai Tudose va insista pentru remanierea miniştrilor cu probleme penale din Guvern. Miza e debarcarea vicepremierului Sevil Shahideh, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, cea care împarte banii pentru dezvoltare baronilor locali. Oficial, Liviu Dragnea a fost de acord cu remanierea propusă de Tudose, însă asta doar pentru că mai mulţi lideri din teritoriu i-au cerut să nu mai repete episodul Grindeanu, pentru că partidul s-ar prăbuşi. Neoficial, Liviu Dragnea ar vrea să-l răstoarne pe Tudose cu mâna lui Tăriceanu.

Liderul ALDE nu vrea să-l schimbe pe Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, cercetat de procurorii DNA. Potrivit unor surse politice, Tăriceanu le-a spus liderilor PSD că dacă ar accepta revocarea lui Viorel Ilie ar da dreptate DNA, ori asta ar însemna să-şi anuleze întreg discursul susţinut până acum împotriva procurorilor. Atitudinea lui Tăriceanu e convenabilă pentru Dragnea, care l-ar vedea astfel pe Mihai Tudose demisionând, în condiţiile în care premierul le-a spus tranşanat că nu e dispus la nicio concesie: ori revocă pe cine vrea, ori pleacă el. Practic, Dragnea ar putea justifica în partid demisia lui Tudose pe seama încăpăţănării lui Tăriceanu, iar fără Tăriceanu PSD oricum nu are majoritate.

Tudose îl sperie pe Drganea cu Iohannis

Însă nici Tudose nu se dă dus cu una, cu două. Premierul ameninţă cu demisia, mizând pe faptul că mai mulţi lideri din teritoriu vor cere în şedinţa conducerii PSD să nu fie răsturnat guvernul, întrucât s-ar putea pierde guvernarea.

În plus, potrivit unor surse politice, Mihai Tudose are o relaţie foarte bună cu preşedintele Klaus Iohannis şi mizează pe faptul că, în cazul în care va demisiona, şeful statului îl va desemna tot pe el să formeze un nou Guvern. Astfel, Tudose ar putea să strângă o majoritate parlamentară.

Mai există şi al treilea scenariu, cel împăciuitor. Dragnea şi Tăriceanu să accepte remanierea propusă de Tudose, iar locului lui Sevil Shhaideh să fie luat de un ministru agreat atât de Dragnea, cât şi de Tudose. Spre exemplu, Marcel Ciolacu, în prezent vicepremier fără portofoliu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite