Guvernul Ponta, tras pe dreapta - PNL a schimbat patru miniştri. Iohannis: Nu renunţ la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Cosmin Iftode
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Cosmin Iftode

Conducerea PNL a stabilit, vineri, echipa guvernamentală care va prelua portofoliile Internelor, Economiei, Finanţelor şi Sănătăţii. În fruntea lor a fost desemnat Klaus Iohannis, drept vicepremier, care va prelua şi mandatul de la Interne.

Conducerea PNL a validat numirile lui Teodor Atanasiu -la Economie,  Cristian Buşoi - la Sănătate,  Eugen Nicolăescu - la Finanţe şi Klaus Iohannis - pentru postul de ministru de Interne.

La finalul şedinţei Biroului Politic al PNL, Crin Antonescu, flancat de liberalii propuşi pentru cele patru ministere vacante, a spus: "În urma  demisiilor colegilor noştrI Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Eugen Nicolăescu şi Andrei Gerea, Biroul Politic a consacrat următoarele nominalizări pe care PNL le face pentru ocuparea posturilor vacante: domnul Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, domnul Eugen Nicolăescu pentru funcţia de ministru al Finanţelor, domnul Teodor Atanasiu pentru Ministerul Economiei şi domnul Cristian Buşoi pentru Ministerul Sănătăţii".

Totodată, Antonescu le-a trasat oamenilor săi principalele sarcini pe care le au de îndeplinit în fruntea ministerelor

 "O să spun ce aşteptăm de la fiecare dintre dânşii. Aşteptăm să dea României un Guvern şi o guvernare mai puternică. De la domnul Iohannis, aştept mai multă ordine în Guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie, aştept şi aşteaptă tot partidul o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în interiorul acestui Guvern. Aşteptăm de la domnul Iohannis o colaborare bună şi un dialog permanent cu premierul, în cadrul unui Guvern de coaliţie care are responsabilităţi enorme", a mai explicat Antonescu, care a destins atmosfera încordată de la conferinţa de presă cu următoarea afirmaţie: Decizia ca domnul Iohannis să preia MAI am luat-o în această dimineaţă, infârmând mitul că nu aş fi matinal“.

Iohannis: Nu renunţa la primărie

La rândul lui, Klaus Iohannis a precizat că nu are de gând să renunţe la postul de primar al Sibiului.

"Nu sunt dispus să renunţ uşor la Primăria Sibiului. Dacă legislaţia în vigoare permite acest lucru, voi face apel la această legislaţie care reglementează situaţii excepţionale, dar nu e o chestiune de strictă urgenţă. Cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile. La momentul respectiv, voi spune exact despre ce e vorba. Voi folosi aceste excepţii dacă va fi cazul.Mă simt obligat faţă de sibieni", s-a justificat Iohannis.

Klaus Johannis va fi în subordonarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea

Propunerea pentru funcţia de ministru al Internelor, Klaus Johannis, va avea atribuţii care îi revin în mod normal deţinătorului unui asemenea portofoliu, fiind subordonat vicepremierului care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică, în momentul de faţă Gabriel Oprea. Cu toate acestea, actualul primar al Sibiului nu poate îndeplini în acelaşi timp şi funcţia de viceprim-ministru.

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, susţine că potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice şi fiscale (care deţine şi funcţia de ministru al Finanţelor Publice), unul care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (care deţine şi funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale). Astfel, dacă luăm în considerare acest act normativ, Johannis nu poate fi şi vicepremier, deoarece rolul acesta îi va fi conferit în mod normal celui care va conduce ministerul  Finanţelor Publice. 

Ce îi aşteaptă pe liberalii propuşi în Guvern

Preşedintele PNL a ţinut să le facă şi recomandări celor propuşi în echipa guvernamentală. "Eugen Nicolăescu nu e un nou venit în lumea Finanţelor. Are formaţia intelectuală în această zonă. Este un om care cunoaşte nu doar Economia şi Finanţele, ci şi Ministerul de Finanţe. A fost în patru mandate parlamentare membru al Comisiei de buget, finanţe şi este pregătit pentru a aborda această misiune", a subliniat liderul liberaL. 

în ce îl priveşte pe Teodor Atanasiu, liberalul propus pentru funcţia de ministru al Economiei şi succesor al lui Andrei Gerea, Antonescu a subliniat că şi acesta are în spate "o experienţă ministerială". „Aşteptăm de la Atanasiu, un om cu experienţă ministerială la Apărare şi în fruntea AVAS, să atace marile probleme care ţin  de privatizări şi marile proiecte care ţin de perspectiva reindustrializării României, să construiască formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice, între care Roşia Montană", a mai spus Antonescu.

Referitor la portofoliul Sănătăţii, care îi revine fostului şef CNAS Cristian Buşoi, Antonescu a declarat că speră ca acesta să continue reforma în domeniu demarată de Eugen Nicolăescu.

"Aşteptăm de la domnul Buşoi, care este unul dintre cele mai bune produse ale PNL, un om care a crescut în partid, un europarlamentar de calitate, un preşedinte al CNAS despre care am auzit doar cuvinte bune, aşteptăm să continue reforma din Sănătate începută de Nicolăescu. Aştept un ministru al Sănătăţii care să dea pacienţilor şi contribuabililor sentimentul că sunt cetăţeni deplini ai Europei", a conchis Antonescu.

Citeşte şi:

Daniel Chiţoiu a demisionat din Guvern: Mă retrag din funcţie. Muncesc 18 ore pe zi Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a demisionat din funcţie, pe motiv că ar fi fost avansat în funcţia de secretar general interimar al partidului.

Schimbarea la faţă a Guvernului Ponta: Cine se află pe lista miniştrilor care îşi fac bagajele Începutul anului electoral aduce modificări majore în structura Cabinetului Ponta. În timp ce unii membri ai Executivului ar putea fi remaniaţi, alţii au anunţat deja că schimbă fotoliul de ministru pentru unul de europarlamentar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite