Dragnea, după CEx-ul tensionat: „Ar fi exagerat ca Iohannis să-i refuze din nou“. Oprişan, atac la liderul PSD: Unii se cred stăpânii partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

Conducerea PSD s-a reunit într-o şedinţă de Comitet Executiv pentru a stabili cine vor fi propunerile pentru funcţiile de ministru al Dezvoltării şi ministru al Transporturilor. După o şedinţă tensionată, în unanimitate au fost votaţi Daniel Suciu pentru Dezvoltare şi Răzvan Cuc pentru Transporturi.

UPDATE Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea după CEx:

- Dacă va refuza şi aceste două propuneri o să ne întâlnim şi luăm o decizie mai apăsată.Ar fi exagerat ca Iohannis să-i refuze din nou. 

- Răzvan Cuc a avut un mandat bun. Şi-a dat demisia. Au fost presiuni şi a dat demisia. Răzvan a deblocat multe lucruri. Am mare încredere în el. 

- Cu Tudorel Toader am avut ieri am avut o discuţie despre ce se întâmplă dacă preş iresponsabil nu dă curs propunerilor de azi.

- Cel mai bine e să fie Congresul chiar în timpul campaniei electorale. Cred că e total inoportun să vorbim despre aşa ceva.

UPDATE Viorica Dăncilă a ieşit la declaraţii după cinci ore de la începerea şedinţei. Principalele declaraţii:

- Cele două propuneri sunt Răzvan Cuc şi Daniel Suciu.  Nu cred că preşedintele Iohannis va respinge propunerile.

- Nu ştiam că va fi adoptată astăzi (n.r- la începutul zilei) Ordonanţa de Urgenţă privind legile Justiţiei

- Doamna Kovesi nu e propunerea noastră pentru procuror european. Atât timp cât e propunerea noastră, nu vreau să vorbesc. 

- Voi vorbi cu domnul Timmermans la Congresul de la Madrid. 

UPDATE Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea: „Cine se crede stăpânul? Unii se mai cred stăpâni. PSD rămâne cel mai puternic partid din România. Am vorbit de restructurare ca să nu mai treacă prin furcile caudine de la Cotroceni. În 2019 se finalizează şi mandatul lui Dragnea, şi mandatul conducerii PSD. Dragnea uneori se mai crede stăpânul partidului“.

De asemenea, Oprişan şi-a exprimat aprecierea pentru rezistenţa lui Dăncilă în funcţia pe care o deţine. „O felicit pe doamnna prim-ministru. E rezistentă la înjurături“, a mai afirmat Oprişan. 

UPDATE Potrivit unor surse participante la şedinţă, au fost votaţi în unanimitate Răzvan Cuc şi Daniel Suciu. Răzvan Cuc a fost demis de fostul premier Mihai Tudose în octombrie 2017 pe motiv că nu reuşea să respecte programul de guvernare. Pe scurt, Cuc era considerat incompentent de fostul premier social-democrat. 

UPDATE În timp ce în şedinţa PSD spiritele erau încinse, fostul premier PSD-ist Mihai Tudose lansa un atac direct la adresa lui Liviu Dragnea: „Înainte de a pleca am cerut o analiză a factorilor pentru care preşedintele partidului nu mai poate să iasă pe stradă fără să fie huiduit, de ce nişte plăcuţe la o maşină au devenit un laitmotiov românesc“. 

UPDATE Liviu Dragnea le-a explicat liderilor PSD că Răzvan Cuc este de câteva săptămâni membru al PSD Neamţ, organizaţie condusă de Ionel Arsene, un apropiat al preşedintelui PSD. Pe de altă parte, surse politice susţin că atât Niculae Bădălău, cât şi Marian Oprişan, l-ar susţine pe Felix Stroe pentru funcţia de ministru al Transportului.

S-a ajuns să se vorbească inclusiv despre o restructurare a Guvernului, idee vehiculată tot de Oprişan, potrivit unor surse politice.  

UPDATe Şi Marian Oprişan a emis pretenţii la funcţia de ministru al Dezvoltării, potrivit unor surse politice, cu toate că nu a spus-o direct în şedinţă. Şefului PSD Vrancea i se mai promisese această funcţie în perioada în care mai mulţi lideri ai PSD au lansat o scrisoare în care cereau retragerea lui Liviu Dragnea, în toamna trecută. 

Potrivit stiripesurse.ro Maria Oprişan i-a cerut lui Liviu Dragnea să nu se mai comporte ca şi cum ar fi stăpânul partidului. „Oprişan a atras atenţia că Dragnea este preşedintele PSD, nu stăpânul partidului“, menţionează sursa citată. 

De asemenea, este criticată situaţia lui Cuc, politician care nu are susţinerea organzaţiei din care face parte, dar putea ajunge iar ministru. 

UPDATE Liviu Dragnea a sugerat faptul că Răzvan Cuc va prelua Ministerul Transporturilor, cu toate că acesta nu e dorit de Niculae Bădălău. De asemenea, Dragnea a lăsat de înţeles că Daniel Suciu ar fi favorit pentru Dezvoltare.

UPDATE Surse politice susţin că principalele şanse pentru a fi miniştri sunt Daniel Suciu (la Dezvoltare) şi Răzvan Cuc (la Tansporturi, portofoliu pe care l-a mai deţinut).

UPDATE Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi lider PSD Vaslui: Ideea e că propunerea înaintată va rezulta din dezbaterea CEx. În esenţă, organizaţiile propun, dar nu e obligatoriu şi acceptată propunerea unei organizaţii. Avem 40 şi ceva  de organizaţii şi e greu să împaci şi capra şi varza. 

UPDATE Ministerul Dezvoltării ar putea fi preluat de Daniel Suciu (liderul deputaţilor PSD) sau de Felix Stroe (preşedintele PNL Constanţa), potrivit Digi 24, care citează surse politice. De asemenea, un alt nume vehiculat pentru Transporturi este senatorul Cristian Marciu. 

***

PSD se află într-o situaţie complicată, formaţiunea fiind nevoită să-şi desemneze doi noi miniştri, la Transporturi şi Dezvoltare. După ce Klaus Iohannis nu a fost de acord cu două propuneri pentru Transporturi, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, social-democraţii trebuie să aleagă o persoană care să nu fie respinsă de şeful statului. 

Mai multe nume au fost vehiculate pentru acest minister, printre acestea fiind senatorul Dragoş Benea, fostul ministru Felix Stroe, dar şi senatorul Răzvan Cuc. Benea a respins din start o posibilă ofertă, spunând că nu vrea. De asemenea, liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a anunţat că filiala nu îl susţine pe Cuc, fost ministru al Transporturilor, în condiţiile în care între el şi Cuc sunt tensiuni. 

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că o variantă care ar putea fi propusă lui Iohannis şi care ar putea să fie şi acceptată, este Mihai Fifor, fost ministru al Economiei şi Apărării în ultimele guvernări. Potrivit aceloraşi surse, nu este exclus ca pentru Ministerul Dezvoltării Liviu Dragnea sau apropiaţii săi să vină cu un nume mai puţin cunoscut, dar care să fie un bun cunoscător al acestei instituţii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite