Zi decisivă în PSD. Surse: Dragnea are majoritate în CEx şi ia în calcul trântirea Guvernului dacă Tudose nu renunţă la funcţie. Cum se împart taberele în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose se luptă pentru supremaţie în partid
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose se luptă pentru supremaţie în partid

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu va accepta, la CEx-ul de luni, revocarea ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru că şi-ar pierde autoritatea în partid, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Dragnea este hotărât să supună la vot o nouă demitere a propriului premier, caz în care s-ar aştepta ca Mihai Tudose să cedeze şi să accepte condiţiile armistiţiului. Însă Tudose ar ieşi umilit.

Conducerea extinsă a PSD se reuneşte luni, de la ora 16.00, pentru a tranşa conflictul dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Cum se poziţionează cele două tabere înainte de înfruntarea finală? Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea va forţa demisia premierului, însă, de partea cealaltă, Mihai Tudose „nici nu se gândeşte“ să renunţe la funcţie. „Din moment ce mulţi miniştri şi-au arătat deja susţinerea publică faţă de el, nu poate să demisioneze. Este exclusă această variantă. Tudose s-a prins în joc şi va juca până la capăt“, au declarat sursele citate. Refuzul premierului îi va deschide lui Liviu Dragnea două opţiuni: să facă pace sau să trântească Guvernul Tudose, după modelul Grindeanu.

Varianta dorită în acest moment de cei mai mulţi lideri PSD din teritoriu este un armistiţiu între Dragnea şi Tudose, susţin sursele citate. Dar asta ar presupune ca liderul PSD să accepte schimbarea ministrului de Interne Carmen Dan, unul dintre puţinii oameni din PSD în care are încredere. Dacă ar lăsa-o din braţe pe Carmen Dan, Liviu Dragnea şi-ar şubrezi iremediabil autoritatea în partid. „Dragnea ştie că revocarea lui Carmen Dan înseamnă sfârşitul său în fruntea PSD, căci, automat, puterea se transferă către Mihai Tudose. Premierul va deveni «şeful» în ochii liderilor din teritoriu. Aşa funcţionează acest partid“, susţin sursele citate, idee întărită şi de fostul lider PSD Victor Ponta. „Sunt două variante. La sfârşitul CEX-ului, ori pleacă ministrul Carmen Dan, care este din partea cartelului Teldrum, ori pleacă Mihai Tudose. Amândoi nu pot să rămână. Altă soluţie nu există. Carmen Dan este Liviu Dragnea“, a răspuns fostul premier, întrebat ce pronostic dă pentru CEX-ul de luni.

Şi-a băgat dracul coada în PSD. La Grindeanu a fost Ponta, acum dracul nu a fost identificat. Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD

Sursele citate susţin că Liviu Dragnea va cere în şedinţă ca ministrul Carmen Dan să rămână în continuare în fruntea Internelor, pe motiv că nu are nicio vină în cazul poliţistului-pedofil. Însă Mihai Tudose nu are cum să accepte propunerea lui Dragnea, pentru că ar însemna să se umilească, după ce a declarat despre Carmen Dan că „nu mai poate să lucreze cu un ministru care l-a minţit“.

Dragnea ori joacă dur, ori pierde partidul
Aşadar, cel mai plauzibil scenariu este următorul: Dragnea îi cere demisia lui Tudose. Tudose refuză. Dragnea cere menţinerea în guvern a ministrului Carmen Dan. Tudose refuză. Ce urmează? Sursele citate susţin că mai mulţi lideri din teritoriu vor propune o variantă împăciuitoare: Carmen Dan să fie înlocuită cu un alt om fidel lui Dragnea. Un nume vehiculat intens a fost Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control al SRI şi partenerul de viaţă al Liei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii. Manda a fost printre primii lideri PSD din ţară care au cerut ca CEX-ul să fie convocat rapid pentru tranşarea disputei Dragnea-Tudose, un mesaj prin care, practic, şi-a arătat susţinerea faţă de liderul PSD.

„S-a vorbit intens în partid despre varianta aceasta, cu Manda. Numai că renunţarea la Carmen Dan e semnalul că Dragnea a pierdut puterea în partid. De la această premisă trebuie să plecaţi. Deci Dragnea nu va accepta sub nicio formă revocarea ministrului de Interne. Marea problemă e că riscăm să pierdem guvernarea“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că mai mulţi lideri PSD din ţară i-au spus lui Liviu Dragnea că, personal, îl susţin în disputa cu premierul Tudose, dar că nu susţin o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, de frică să nu piardă puterea. În cazul în care PSD îl trânteşte pe Tudose, ajunge din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, care are libertatea de a desemna ce premier doreşte.

Aceleaşi surse susţin însă că Liviu Dragnea şi-a asigurat o majoritate solidă în CEX, care va vota orice propune el, chiar şi o nouă demitere a propriului premier, caz în care s-ar aştepta ca Mihai Tudose să cedeze şi să accepte condiţiile armistiţiului. „Dragnea va juca dur. Este singura lui şansă de a păstra şefia partidului. Dragnea are trei variante: îl face pe Tudose să demisioneze; impune păstrarea lui Carmen Dan în Guvern; obţine votul CEX-ului pentru demiterea premierului. Să vedem cum se organizează tabăra Tudose. Va fi o şedinţă în care se poate întâmpla orice“, au conchis sursele citate.

Cum se împart baronii locali
Premierul Mihai Tudose este susţinut de preşedintele-executiv al PSD, Nicula Bădălău, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea. Din tabăra lui Tudose mai fac parte liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, umilit de Liviu Dragnea. De asemenea, Tudose este sprijinit de mai mulţi miniştri, printre care Felix Stroe (Transporturi), Titus Dobre (Turism) şi Marius Nica (Fonduri Europene). De partea cealaltă, Dragnea îi are alături pe vicepremierul Paul Stănescu, cel care împarte banii de la Ministerul Dezvoltării pentru baronii locali. De altfel, Stănescu l-a însoţit pe Dragnea în mini-turneul prin nordul ţării, acolo unde şi-a asigurat majoritatea în CEX. Dragnea e susţinut masiv de organizaţiile din Moldova – mai puţin Brăila şi Iaşi -, dar şi din Oltenia. Mai există şi a treia tabără: indecişii, în frunte cu Gabriela Firea şi Petre Daea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite