Oficial. PSD a decis lista pentru Bruxelles. Numele-surpriză ale social-democraţilor. Dragnea, atac dur la adresa lui Iohannis: Vrea să intru la puşcărie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, alături  de Viorica Dăncilă şi Rovana Plumb. Facebook Inquam Photos
Liviu Dragnea, alături  de Viorica Dăncilă şi Rovana Plumb. Facebook Inquam Photos

Conducerea PSD a stabilit luni lista formaţiunii pentru alegerile europarlamentare. Deschiderea listei va fi făcută de Rovana Plumb, fiind urmată de Carmen Avram şi Claudiu Manda. Pe listă au apărut şi nume surpriză ca Tudor Ciuhodaru şi Chris Terhes.

UPDATE Liviu Dragnea: Înţeleg că aveţi lista. Cea bună. M-am întors, deşi unii au vrut să-mi bage un cuţit în spate. Mă refer la nişte domni în halat alb. 

Azi am votat următoarea listă: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană. 

Lista cu candidaţi va fi depusă, împreună cu 1,35 milioane semnături, vor la BEC. 

Nu am vrut să fac un caz naţional din starea mea de sănătate. E o chestiune personală. Un alt motiv a fost că nu am vrut să tulbur activitatea spitalului. În legătură cu spitalul privat. E un spital românesc, cu capital 100% românesc. Eu urmez medicul, un medic pe care îl ştiu de mult, un medic care a reuşit o intervenţie complicată la Irina şi acolo mi-a zis să merg. Acolo m-a consultat şi îngrijit. 

În legătură cu o nouă discuţie despre mutarea ambasadei la Ierusalim. La finalul anului trecut domnul Meleşcanu spunea că a finalizat analiza. Dvs aţi primit analiza?

Eu am văzut-o. Mie nu mi s-a părut că e o analiză care să indice o variantă anume. E o analiză bună, dar nu are finalitate pe care mi-o doream eu. Dar subiectul mutării ambasadei e un subiect care trebuie finalizat ca discuţie şi decizie. Eu mi-am exprimat susţinerea pentru mutarea ambasadei. Decizia oficială nu e la mine. 

Cred că într-un timp rezonabil, în CSAT trebuie abordat acest subiect şi luată o decizie. Dăncilă a exprimat punctul de vedere asumat şi pe care îl susţine şi Guvernul. Israelula re dreptul să hotărască unde să aibă capitala. Dooar schimburi de replici nu ajută. 

În acelaşi timp o problemă pe care o avem noi e refuzul de doi ani al lui Iohannis de a numi un ambasador în Israel, cu toate că a primit mai multe propuneri. Nu cred că s-a mai întâmplat aşa ceva. Pentru mine e de neînţeles. 

Preşedintele spune că nu a primit analiza. 

Din câte ţin minte atunci s-a stabilit să fie un grup de lucru cu reprezentanţi din instituţiile relevante. Administraţia Prezidenţială a refuzat să participe acolo. Preşedintele poate cere analiza. Cu sau fără această analiză, preşedintele trebuie să genereze discuţia în CSAT. 

Ne puteţi spune ce câştigă România din mutarea ambasadei

Câştigă o relaţie specială cu Israelul. Putem folosi acest prilej, această nevoie de sprijin pentru a avea o relaţie şi mai bună. Este un potenţial foarte mare de dezvoltare între România şi Israel. Sunt multe investiţii care se pot aduce în România. E şi o dorinţă din partea Statelor Unite. 

România a avut tot timpul relaţii foarte bune cu statele arabe. Nu am de unde să ştiu care sunt motivele (n.r.-referitoare la anularea vizitei regelui Abdullah II-lea al Iordaniei). 

Ce facem cu UE şi cu Autoritatea Palestiniană?

Eu nu cred că suntem în grupul de lucru care face analiza. 

În analiza primită nu sunt prevăzute riscurile?

Eu promit că în zilele următoare recitesc analiza. Noi vorbeam e oportunitatea mutării ambasadei. Eu am spus că trebuie discuţie în CSAT. Decizia, bineînţeles, nu va fi luată din mânuţele domnului Iohannis. Cu sau fără discuţie în CSAT, Iohannis să spună: eu vreau să mutăm ambasada sau nu. Asta trebuie să facă preşedintele României. 

Iohannis vrea declanşarea unui referendum pentru 26 mai. Care va fi abordarea PSD?

D-abia aştept să organizeze referendum. Nu am avut discuţia, dar îl aştept. O să punem şi întrebări. De exemplu: câte case e nevoie să furi de la stat ca să ajungi preşedinte? Câte zeci de dosare ai nevoie să-şi fie închise ca să fii candidat la prezidenţiale? 

Noi cerem tuturor românilor să vină la vot. Sper că multă lume a înţeles ce înseamnă Parlamentul European. Acolo trebuie să fie oameni care ştiu să se bată pentru România. Am discutat cu colegii să avem prezenţă mare la vot. 

Ce scor ţintă aveţi?

Nu am avut niciodată un scor ţintă. 

Aţi discutat azi despre activitaea lui Tudorel Toader?

Azi nu am discutat din simplul motiv că e ziua dumnealui. De mâine discutăm. 

Proiectele OUG pe care ministrul Justuţiei le-a pus în dezbatere sunt cele aşteptate de PSD?

Urmează ca în perioada următoare să fie discuţii cu specialişti de la Comisia Europeană. 

Aţi discutat cu Florin Iordache referitor la sesizarea CCR pe tema completurilor de 3 de la Înalta Curte?

Nu a făcut-o în numele Camerei Deputaţilor. În opinia lui e un conflict juridic de natură constituţională şi acolo nu s-a respectat legea. Nu am stat înainte de CEx să vorbesc în detaliu. Ar trebui să ne punem întrebări despre modul cum a funcţionat acea instituţie. Problema e cu ce mă avantajează pe mine? Ce, îmi dă ani din viaţă? Îmi mai dă cineva viaţa pe care mi-au distrus-o aceşti indivizi. M-au condamnat politic. 

Mă rog la Dumnezeu ca niciunul dintre voi să treceţi prin aşa ceva. Gândiţi-vă la unii care au fost târâţi prin magistratură. O societate nu se poate construi nesănătos. Statul de drept nu e statul de drepţi. Cu ce să mă ajute completele de 3 specializate? Nu are cum să mă ajute. 

Ne putem aştepta o demisie după europarlamentare, dacă scoateţi un proces slab, sau partidul îşi asumă rezultatul?

Haideţi să vorbim după. Astea sunt desene animate. 

UPDATE PSD a validat lista pentru euroalegi, potrivit unor surse politice. Pe primele locuri vor fi Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes şi Dan Nica. De asemenea, printre cei eligibili este şi Maria Grapini. 

Apariţii pe ultima sută de metri pe locurile eligibile sunt cele ale lui Tudor Ciuhodaru (deputat) şi al lui Andi Cristea (europarlamentar). 

UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la Parlament. 

***

Social-democraţii vor să finalizeze lista pentru alegerile din 28 mai, în condiţiile în care candidaturile se pot depune până cel târziu pe 28 martie. Potrivit unor surse politice, pe primele locuri ar urma să fie Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Dragoş Benea şi Dan Nica. 

De asemenea, pe locuri eligibile ar urma să mai fie Ioan Mircea Paşcu, Carmen Moldovan şi Natalia Intotero. Pe poziţii aflate oarecum la limită ar urma să fie Victore Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene, şi Cătălina Ştefănescu, fost deputat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite