Dragnea cere amnistie şi graţiere: PSD are această obligaţie. Nu mai ezitaţi! Ieşiţi din capcana că ar fi pentru mine! Tăriceanu: „Să existe un moment zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam
FOTO Inquam

Liderul PSD Liviu Dragnea a pledat public pentru amnistie şi graţiere. „Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Ieşiţi din capcana că acestea sunt date pentru mine“, a spus Dragnea la Consiliul Naţional al PSD. Şi Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre un „moment zero“. În schimb, premierul Viorica Dăncilă nu a scos niciun cuvânt pe acest subiect.

UPDATE Tudorel Toader, despre amnistie şi graţiere: Concret, când voi avea ce să vă spun sigur vă voi comunica. Tema nu a fost atât de actuală ca azi. Dacă voi intra în PSD? Nu ştiu. Poate voi intra într-un alt partid. Văd că apara partidele ca ciupercile după ploaie. 

UPDATE Liviu Dragnea, în Consiliul Naţional:

  • Dragi colegi, în aceşti doi ani de guvernare, am fost atacaţi, urmăriţi, ascultaţi şi anchetaţi. Au încercat să ne oprească prin orice mijloace ca să nu realizăm acest program de guvernare, pentru ca românii să nu fie fericiţi. S-a încercat dezbinarea noastră, sfâşierea acestui partid, atât din interior, cât şi din exterior. Am fost trădaţi de unii pe care i-am crezut colegi şi camarazi cu noi. Se înghesuie acum la un partid făcut de securişti pentru securişti. 
  • Doamna premier, vă urez suces miercuri în şedinţa CSAT!
  • Ţara noastră a fost atacată pentru nişte lucruri care se întâmplă peste tot în UE. Domnul Toader, sunteţi aici? Vă salut! E frumos şi interesant la PSD. Ni s-a cerut să suspendăm legi adoptate de Parlament. Ni s-a cerut să oprim nişte proceduri legale de revocare a procurorului-şef. Ni s-a cerut să nesocotim decizii ale CCR. Ni s-a cerut să modificăm şi propria Constituţie. Să modificăm Constituţia ca să spunem: Klaus Werner Iohannis, preşedinte pe viaţă? Iohannis i-a zis şi lui Macron că are vesta galbenă în portbagaj, că iese în stradă împotriva sa? Sau a tăcut mâlc?
  • Orice ţară democratică are dreptul să-şi hotărască propria soartă. Europarlamentari români, trădători, au votat împotriva României chiar în apropierea Centenarului.
  • Domnule Mircea Drăghici, domnule Iordache, vă rog ca după Anul Nou să depuneţi acea plângere de înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis. 
  • Am lipsit de la Congresul socialiştilor europeni. Nu poate nimeni să mă oblige să mă bag în poză cu oameni care fac rău ţării mele (Frans Timmermans - n.r.). Suntem într-o familie europeană care aş vrea măcar să ne asculte. 
  • Dacă eu şi Liviu Pleşoianu am fi chemaţi de procurori şi nu am merge, ca doamna Iohannis, ce s-ar întâmpla? Ce arată asta? Tupeu. Credinţa că sunt deasupra legii. De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis? Nimeni nu mi-a spus că preşedintele nu poate fi chemat şi anchetat. Că acolo vorbim de casa luate cu japca, adică prin fals, şi de câteva sute de mii de euro pe care Iohannis nu vrea să-i dea statului român. 
  • MCV este ca linia orizontului. Cu cât de apropii de ea, rămâne la aceeaşi distanţă. Noi putem să facem tot ce scrie acolo, la anul vor veni cu alte motive. E nedrept că România nu este în Schengen. Unde scrie că nu respectăm condiţiile pentru Schengen?
  • Sunt mii de oameni trimişi în închisoare de nişte complete constituite nelegal. Kovesi este unul dintre oamenii care au scuipat pe deciziile CCR. Maior, Dumbravă, Lazăr se cred deasupra legii. 
  • Vreţi să mergem până la capăt sau nu? Nu mai pot accepta toate minciuniel care vin din Vest, în care se spune că noi dăm legi pentru Dragnea şi pentru Tăriceanu. I-a speriat foarte mult secţia specială de investigare a magistraţilor. 
  • Când se vorbeşte în România despre amnsitie şi graţiere e ca şi cum am avea o bombă atomică şi ne gândim să o folosim împotriva lumii. Eu nu mă tem să propounţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedeptăţile care s-au întmplat în România, toate abuzuruile din Justiţie, altfel decât prin amnsitie şi graţeie, va avea tot sprijinul partidului şi al meu poersonal. Dacă nu, nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Ieşiţi din capcana că acestea sunt date pentru mine. Cum apare o măsură foarte bună pe care trebuie să o ia Guvernul, mai apare câte un dosar. Apropo, eu mai am un dosar, legat de vizita mea din America de anul trecut. ÎI spun domnului Uncheşelu că va ajunge la un ambasador. Deci acţionaţi ca nişte oameni de stat şi haideţi să închidem subiectul. Justiţia trebuie resetată. 
  • Am crezut mult timp că Iohannis e păpuşarul acestui sistem, pe naiba. E doar o păpuşă. El este un preşedinte şantajat şi şantajabil, preşedinte cu cheiţă. Când se mai intenţionează ceva, se uită cineva pe câte un dosar iar el devine docil şi rău cu noi. Vreau ca statul paralel să fie distrus, care e ca o iederă, o căpuşă. Nu mai e mult, trebuie să avem doar genunchii tari, genunchii tari şi patriotism şi victoria va fi a noastră, a voastră.
  • România nu e sat fără câni. Nu putem sta ca momăile, să vedem cum ni se iau reusrsele.
  • Vă cer să interveniţi de urgenţă. În energie, în gaze, ÎN JUSTIŢIE! La jocurile de noroc, de exemplu, impozit pe profit, da rei n-au profit. Sistemul bancar, e un system de la care orice ţară şi orice popor să facă profit băncile, dar sprijining economia. La noi nu sprijină economia. Eu zic că guvernul ar trebui să ia măsur serioase în cee ace priveşte lăcomia bancară şi evoluţia în robor. Cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ratele românilor. Avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Te întrebi pe ce fac profit – pe jocul cu ROBOR-ul. Orice lăcomie în orice domeniu trebuie să fie ponderată.
  • Companiile de telefonie, nu vrem să punem bir, dar măcar să plătească nişte taxe cum trebuie.
  • În România intră alimente pline de otravă. Eu vă întreb, ultima dată, eu personal, de la partid, între ASV ce vă opreşte să opriţi ca românii să nu mai consume alimente otrăvite? Curajul? E grav pentru că bărbăţia nu se cumără de la prăvălie.
  • Anul viitor pensia minimă va creşte la 704 lei. Eugen Teodorovici, spune-i lui ăla (Iohannis -n.r.) că avem bani. 
  • Două autostrăzi să plece din Bucureşti şi să ajungă în Vest. Autostrada Unirii, a sudului, fosta autostrada Bechtel, Craiova-piteşti, toate care sunt trecute în masterplan, Braşov, Buzău, Focşanu, Brăila Tulcea. Hai să nu ne mai batem pec e desenăm pe hartă, cu actualul sistme şi cu actualele procedure. Nu e problemă de bani. Doamna prim-minisru aveţi toată susţinerea noastră la care adăugaţi şi autostrada nordului, inelul Bucureştiului. Nu le vom putea face în viaţa noastră pe această procedură. Declaraţi-le investiţii strategii de Securitate naţională.  Nu furăm bani de la nimeni, nu luăm bani cu japca de la nimeni, doar să facem autostrăzi! Asta vreau. Nu putem să traversăm şi noi munţii?
  • Trebuie o analiză serioasă pe sistemul bugetar. O să ţipe toţi că dăm oameni afară. Să ţipe. Sunt prea multe Agenţii, sunt prea mulţi oameni în agenţii. Cred că miniştrii o să aibă curaj să facă şi lucrul aceasta. 
  • Descentralizarea, după anul nou. Şi o reorganizare a ministerelor.
  • România nu mai e la cheremul intereselor străine. Eu nu cedez. Voi vreţi să cedaţi? vreţi ca România să capituleze? PSD nu cedează, nu capitulează. Eu îndrăznesc să cred în România . Mergem mai departe. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Domnule preşedinte Liviu Dragnea, aş vrea să vă mulţumesc în mod special pentru suport. În acest aproape un an, nu a fost uşor şi vreau să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care mi-aţi acordat-o necondiţionat, mai ales atunci când avalanşa de jigniri a căzut asupra mea. Au fost zile cu atacuri murdare, dar am spus mereu: dacă dvs aveţi puterea de a merge mai departe în ciuda tuturor loviturilor, şi noi trebuie să mergem mai departe. Nu voi ceda! Chiar dacă unii nu cred, sunt un om puternic, care ştie ce are de făcut. 

UPDATE Marian Oprişan: „De 30 de ani, forţele de dreapta încearcă să distrugă partidul românilor, PSD. Dacă vrei să trădezi PSD, trebuie să ştii că trădezi România şi guvernarea. Doamna premier, vă rog să terminaţi studiile de impact privind descentralizarea puterii. În România trebuie să iertăm. Mii de familii plâng pentru că un sistem condus de Băsescu Traian şi de uneletele lui au generat prin protocoale secrete condamnarea a mii de români. PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. Parlamentul trebuie să ducă la capăt reforma Justiţiei. Fac apel la SRI, SIE, instituţiile de forţă, către patrioţii din aceste instituţii: lăsaţi ca România în 2019 să aibă un preşedinte român, care îşi iubeşte ţara şi este bun la suflet“. 

Ulterior, Marian Oprişan le-a cerut premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei Tudorel Toader ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere. „Doamna premier, domnul ministru al Justiţiei, eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă încurajez să facem dreptate, anume să folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal - amnistia şi graţierea în România anului 100", a spus Marian Oprişan în şedinţa Consiliului Naţional al PSD.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a vorbit în deschiderea Consiliului Naţional al PSD: „Mii de români au fost victimele unităţilor de elită ale DNA. Închidem ochii şi ne prefacem că aceste abuzuri nu există? Aşa-zisa luptă împotriva corupţiei duce la victime colaterale şi la o neîncredere în politică şi în Justiţie. Trebuie să existe un moment zero, trebuie să tragem o linie şi să o luăm de la capăt. România trebuie vindecată de nedreptăţi şi abuzuri. A venit timpul să iertăm, să ne unim şi să întoarcem o pagină care este ruşinea noastră“.

UPDATE Mihai Fifor a fost ales, prin vot deschis, preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, format din parlamentari, preşedinţi şi/sau vicepreşedinţi ai Consiliilor Judeţene, miniştri şi/sau secretari de stat, europarlamentari, primari de municipii, primari de oraşe, dar şi trei primari de comune pentru fiecare judeţ, membri ai PSD. Fifor urmează să stabilească şi să organizeze departamentele partidului, un aşa-numit Guvern din umbră.

UPDATE Şedinţa a început. E prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Consiliul National al Partidului Social Democrat (PSD) Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Liderii PSD s-au reunit mai întâi în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, înainte de şedinţa Consiliului Naţional Premierul Viorica Dăncilă a venit împreună cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la întâlnirea informală a social-democraţilor. Consiliul Naţional urmează să înceapă la ora 16.00.

***

Liderii PSD vor tranşa azi problema amnistiei şi graţierii. „Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră. Se discută pe la colţuri de amnistie şi graţiere. Trebuie să discutăm în Cex dacă mergem mai departe sau nu, ca să închidem acest subiect”, a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, la Digi24. Tudorache este unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. 

Şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a pledat pentru amnistie şi graţiere. „PSD este un partid care se poate gândi la un act de asemenea clemenţă fără niciun fel de problemă, pentru că acte de asemenea clemenţă s-au mai dat în Polonia, Ungaria, Cehia. De ce ar fi nevoie? Să ne gândim la seria de abuzuri comise în justiţie şi la seria de oameni condamnaţi nevinovaţi pe baza protocoalelor încheiate între SRI şi unităţile de parchet din România”, a declarat Oprişan, la finalul şedinţei PSD.

Tudorel Toader, la şedinţa PSD
Întrebat de jurnalişti dacă a fost invitat la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: „Da, am fost invitat. Şi da, voi participa. Acum înţeleg că sunt mai multe şedinţe. Eu, la cea de la ora 16,00”.

Surse din codnucerea PSD susţin pentru Adevărul că Tudorel Toader nu vrea să iniţieze o eventuală ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere. Un astfel de proiect ar trebui demarat de ministerul Justiţiei. De asemenea, nici Viorica Dăncilă nu vrea să-şi asume ordonanţa, de frica protestelor de stradă, susţin sursele citate. Îm plus, România va prelua preşedinţia UE la 1 ianurie 2019, iar Viorica Dăncilă va fi mereu în contact cu liderii europeni, care au cerut ferm ca Guvernul să nu modifice legislaţia penală în interesul infractorilor.

Liviu Dragnea, mesaj important pentru ţară
Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat sâmbătă că preşedintele social-democrat Liviu Dragnea va avea, în cadrul Consiliului Naţional organizat duminică, un mesaj „extrem de important” şi care va „crea foarte multe ecouri”.

„Cel mai important lucru la acest Consiliu Naţional va fi mesajul către ţară, către români, pe care îl va transmite preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Şi îi sfătuiesc pe toţi să fie foarte atenţi la acest mesaj, va crea foarte multe ecouri, va fi extrem de important. Şi, în primul rând, membrii noştri de partid, simpatizanţii şi electoratul nostru aşteaptă în mod clar acest mesaj”, a declarat Codrin Ştefănescu, vineri, pentru Agerpres.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite