Zgonea, despre accidentul aviatic: Măsurile, suficiente. Nu vrem vinovaţi să le tragem un glonţ în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea Foto: Mediafax
Valeriu Zgonea Foto: Mediafax

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, crede că măsurile luate în cazul accidentului aviatic din Apuseni sunt suficiente, el arătând că nu se doreşte găsirea a trei vinovaţi cărora să le fie tras un glonţ în cap, ci o reglementare astfel încât instituţiile să conlucreze.

"Am văzut că şase miniştri au depus o cerere la CSAT. CSAT trebuie să ia o decizie în acest caz. Guvernul face o analiză profundă asupra cazurilor şi a luat măsuri. Există un raport al domnului vicepremier Gabriel Oprea, care a fost promovat. Anumiţi colegi au fost destituiţi din funcţie. Eu cred că sunt măsuri suficiente. Legislativul nu poate interveni peste Executiv", a spus Zgonea.

"În acest moment, dacă am crea o comisie de anchetă, din punctul meu de vedere - e o opinie personală - mai mult am îngreuna această activitate decât am lăsa-o să ajungă acolo unde, pe viitor, astfel de cazuri nu se vor mai întâmpla", a adăugat Zgonea.

El a spus că interesul este în acest moment pe instituirea unei reglementări prin care instituţiile să conlucreze în cazuri simulare, şi nu pe găsirea a trei vinovaţi cărora să le fie tras un glonţ în cap sau pe a face circ mediatic.
"Ce vrem noi de la societate? Nu să facem circ mediatic, nu să găsim trei vinovaţi să tragem un glonţ în cap, ci să reglementăm, după astfel de evenimente, astfel încât în viitor fiecare instituţie, când lucrează cu altă instituţie, să ştie care sunt regulile dintre ele", a subliniat Zgonea.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite