Zero principii. Strategia PNL pentru locale: racolarea cu toptanul a primarilor din alte partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban. FOTO Mediafax
Premierul Ludovic Orban. FOTO Mediafax

PNL a devenit cel mai mare susţinător al traseismului politic, partidul racolând sute de primari, consilieri şi membri ai altor partide, în special ai PSD, în vederea alegerilor locale din septembrie.

Liberalii au schimbat foaia de când au ajuns la guvernare, iar critica traseismului, atât de prezentă în anii din perioada opoziţiei, a dispărut complet. Mai mult, racolarea de aleşi locali de la alte partide, în special de la PSD, a devenit o constantă a formaţiunii, fără a se ţine cont de vreun set de criterii de integritate.

Pusă să dea un răspuns despre racolarea de primari ai altor parte, Alina Gorghiu a venit varianta revenirii a primarilor care au plecat prin Ordonanţa 55, girată de Dragnea. „„Sunt o parte din primarii liberali care se întorc. Sunt cei plecaţi cu Ordonanţa 55, furaţi de Dragnea”. Însă această ordonanţă a fost dată în 2014, iar de atunci a mai fost un rând de locale. Nu în ultimul rând, liberalii au transsferat acum numeroşi primari PSD care au fost aleşi pe listele social-democrate mai multe mandate.

Una din cele mai agresive politici de racolare a primarilor a avut loc în Teleorman, acolo unde liberalii sunt aproape de a-şi dubla numărul de primari aflaţi în funcţie, jumătate dintre aceştia, în jur de 20, fiind de la PSD. Mai mult, liberalii au ajuns să ia PSD-işti, iar apoi să se mândrească de reuşita lor. „Lovitură grea pentru Victor Drăguşin şi PSD. Cel mai important şi de notorietate consilier local al PSD Alexandria, Haralambie Epure, este, de astăzi, membru al echipei PNL Alexandria”, a declarat preşedintele PNL Teleorman Eugen Pîrvulescu, după ce liberalii l-au convins pe unul dintre cei mai cunoscuţi medici veterinari să treacă în barca Puterii.

Săptămâna trecută, Eugen Pîrvulescu anunţa public planul său de a reuşi să racoleze încă şapte sau opt primari ai PSD, pentru a candida din partea PNL la locale. Însă lucrul care a atras atenţia în comunicarea sa a fost faptul că singurii PSD-işti care nu se califică pentru a fi luaţi în PNL sunt cei care au arătat că sunt agresivi în relaţia cu cetăţenii. De altfel, Pîrvulescu a reuşit la sfârşitul săptămânii trecute să o convingă să candideze şi pe Ioana Magereanu, primar al comunei Ştorobăneasa, localitate devenită celebră după ce Liviu Dragnea şi Victor Ponta au fost plimbaţi cu o barcă trasă de jandarmi, la inundaţiile din aprilie 2014.

O explicaţie demnă de Caragiale a traseismului politic a fost dată exact de un traseist. „Am constatat cu dezamăgire că PSD face o campanie electorală murdară, josnică şi grosolană. Mai mulţi oameni politici, printre care mă număr şi eu, sunt numiţi «traseişti» doar pentru că au coloană vertebrală şi nu doresc să servească interesele unui anumit individ”, a declarat deputatul Florică Ică Calotă, într-o conferinţă de presă. Ică Calotă s-a reîntors de curând în PNL, după ce liberalii au intrat la guvernare şi ALDE e aproape de dispariţie. În 2014, când liberalii conduşi de Crin Antonescu au decis ieşirea de la guvernare, Ică Calotă a abandonat PNL pentru a merge alături de ALDE la guvernare.

Iar politica de racolare a PNL a continuat în toate colţurile ţării. De exemplu, candidatul PNL pentru primăria Lehliu Gară ar urma să fie Iulian Iacomi, un cunoscut lider PSD din Călăraşi, de altfel acesta fiind liderul filialei judeţene în ultimii ani. Iacomi şi-a dat demisia din PSD în urmă cu două săptămâni.

Apărătorul lui Dragnea, bun de primar

PNL l-a luat pentru a-i fi candidat şi pe primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi. Acesta a devenit celebru când, în 2018, la o întâlnire a primarilor PSD din Suceava cu Liviu Dragnea, a agresat un tânăr care a avut curajul să-i spună preşedintelui social-democrat că nu au făcut nimic cât au fost la guvernare.

Potrivit presei locale din Iaşi, nu mai puţin de 12 primari din PSD şi UNPR urmează să bată palma cu liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, pentru a candida pe listele liberalilor. Mai mulţi primari au şi recunoscut faptul că trec la liberali pentru a avea mai multe şanse în implementarea proiectelor locale, cum ar fi asfaltarea de străzi.

„PNL, o mare minciună şi o mare ruşine”

Jocurile de culise ale liderilor liberali care au negociat racolările de primări au dus la reacţii publice vehemente chiar din interiorul partidului. „PNL TIMIŞ - o mare minciună şi o mare ruşine. Viitorul nostru este compromis. Ce aţi realizat prin acceptarea distinsului Koller? Cum să acceptaţi un primar care a avut 0 (n.r. - zero) realizări de-a lungul celor 20 de ani în funcţie? Un primar care mai mult a minţit decât a spus adevărul, un primar cu dosare penale? Domnilor, Alin Popoviciu, Alin Nica, Nicolae Robu - o mare dezamăgire. Clar, nu votaţi PNL”, este postarea PNL Sacoşu-Turcesc, localitate unde conducerea judeţeană a ales să-l ia drept candidat pe Adrian Koller. Noul candidat este considerat un experimentat traseist, după ce a mai trecut prin PDL şi PSD.

Nu în ultimul rând, PNL Timiş l-a luat şi pe primarul PSD din Bethausen, Ioan Lihoni, despre care secretarul general al PNL Timiş, Alin Popoviciu, susţine că „e un om de dreapta”. În urmă cu un an, Lihoni şi oamenii aduşi de el la un miting pro-Dăncilă susţineau că Iohannis nu trebuie votat, pentru că nu e din etnia lor, adică român, şi nu poate înţelege cântecele patriotice, din moment ce este din „alt neam”. Contactat de „Adevărul”, Lihoni a recunoscut faptul că a trecut la PNL pentru a-i putea fi finanţate proiectele, din moment ce PSD nu l-a inclus pe lista comunelor care primesc bani pentru reţeaua de apă şi canalizare. Cât despre afirmaţiile despre Iohannis, Lihoni a negat că ar fi zis ceva despre preşedinte, cu toate că a subliniat că fiecare persoană e liberă să spune ce vrea despre o alta.

USR cere amânarea alegerilor

USR solicită în continuare amânarea alegerilor locale, în contextul numărului tot mai mare de persoane infectate cu noul coronavirus. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a prezentat situaţia îngrijorătoare din Argeş, unul din cele mai afectate judeţe. „Vedem că în Argeş ieri s-a umplut şi unitatea mobilă ATI venită să suplimenteze locurile din spitale şi sunt deja 5 primari infectaţi şi nici nu a început campania”, subliniază Moşteanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite