Zegrean, despre situaţia aleşilor traseişti: „Dacă ţi-ar fi luat casa printr-o ordonanţă declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean FOTO Adevărul
Augustin Zegrean FOTO Adevărul

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că situaţia juridică a aleşilor locali care au profitat de OUG 55 pentru a migra la alt partid, act declarat neconstituţional, trebuie decisă de Parlament prin legea de respingere.

Întrebat cum vede declaraţia lui Liviu Dragnea, care a susţinut că aleşii locali care au migrat la alt partid nu ar fi afectaţi de decizia Curţii Constituţionale în cazul OUG 55/2014, preşedintele CCR a răspuns: „Răspunsul îl găsiţi în Constituţie, acolo spune că deciziile Curţii sunt general obligatorii. Ce vreţi să facem mai mult?”.

El a fost întrebat şi despre efectele juridice deja produse de ordonanţa declarată neconstituţională. „Dacă aia care a produs efecte a fost declarată neconstituţională, vreţi să spun eu răspunsul?”, a replicat Zegrean, citat de Mediafax.

Rugat de jurnalişti să răspundă întrebării pe care a formulat-o, Zegrean a declarat. „Da, citiţi (...) Dacă ţi-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanţă care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce ai face? Ţi-ai lua casa înapoi, nu?...Aşa mă gândesc şi eu”.

De asemenea, el a fost întrebat dacă ar trebui ca aleşii locali care au migrat la alt partid să-şi piardă mandatele. ”Este o întrebare la care aştept şi eu un răspuns...de la cei care...Aţi văzut ce scrie în decizie. Ce scrie?”, a continuat Zegrean.

”Asta a fost lege de admitere a ordonanţei (a OUG 55, n.r.) şi acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonaţei şi în Constituţie la articolul 115 alineatul 8 scrie că în cazul respingerii ordonaţelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Da?! Deci, ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a mai afirmat preşedintele CCR.

Parlamentul are două modalităţi de a îndrepta efectele juridice ale ordonanţei traseismului, declarată neconstituţională de CCR: fie adoptă o lege de respingere a ordonanţei în care precizează că mandatele aleşilor locali traseişti încetează, fie ignoră decizia Curţii, iar Opoziţia poate cere în instanţă ca aleşii locali să rămână fără mandate.

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, atrage atenţia că ar trebui modificată urgent Constituţia. „Trebuie neapărat găsită încă o cale directă de atac a ordonanţelor. Ar putea fi preşedintele, pentru că el poate contesta orice lege la CCR, de ce să nu  poată contesta şi o ordonanţă de urgenţă? Sau ar putea fi Curtea Supremă, cea mai important instituţie a sistemului juridic“, susţine Nicuţ.

Citeşte şi:

Ce efecte produce respingerea ordonanţei traseismului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite