Zbaterile micului Titulescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, doi viitori foşti colegi de partid
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, doi viitori foşti colegi de partid

Ponta vrea să fie victimă. Vrea să fie exclus din PSD. Face tot ce poate pentru a-l determina pe Liviu Dragnea să purceadă la acest gest, să declanşeze „martirizarea“ lui pe altarul luptei pentru „democraţie“ în PSD.

Ponta este obsedat să pară o victimă a satrapului Dragnea, în speranţa că va mai spăla din imaginea lui publică compromisă de plagiate, corupţie şi asocierea cu Sebastian Ghiţă. În mintea lui de oportunist, crede că poziţionarea anti-Dragnea i-ar relansa cariera politică şi ar mai putea juca un rol important în structurile de putere.

De fapt, adevărul este că zbaterile lui Victor Ponta sunt aidoma bâzâitului unei muşte într-o cameră. Deranjează, dar nu poate muta sau dărâma lucrurile. E enervantă, dar nu periculoasă. Finalul va fi excluderea, însă Dragnea nu se grăbeşte şi aşteaptă ca Ponta să se compromită şi mai mult în ochii activului de partid prin atitudinile sale. Excluderea din PSD va însemna sfârşitul carierei politice pentru Victor Ponta. PSD nu îşi reinventează liderii, îi înghite, îi scuipă sau îi trece pe linie moartă. Aşa e partidul ăsta, născut din uterul PCR.

Oricum, Victor Ponta nu a fost niciodată un activist de partid pur-sânge şi de aici i se trage lipsa de adeziune şi susţinere în rândul filialelor locale. El a fost un implant adus de Adrian Năstase pe alte filiere în PSD, nu cele de partid. A beneficiat tot timpul de diferite conjuncturi politice care, combinate cu oportunismul care îl caracterizează, l-au propulsat în fruntea PSD. Ponta nu a cunoscut niciodată PSD la firul ierbii, la nivelul organizaţiilor locale. El a fost pus direct la masa bogaţilor, a liderilor de la centru, a fost impus în fruntea organizaţiei de tineret de unde i-a privit de sus pe activiştii de partid. În PSD, Ponta şi-a căutat tot timpul un patron care să-l susţină, să-i dea consistenţă. La început a fost Năstase, apoi l-a trădat pe fostul premier pentru grupul de la Cluj, a trecut în barca socrului Ilie Sârbu şi a naşului George Maior, iar finalul l-a găsit lângă Sebastian Ghiţă. Modul lui de a conduce PSD l-a îndepărtat de baza partidului, de liderii locali. Aroganţa, copiată de la Năstase, şi mârlănia verbală, copiată de la Băsescu, nu l-au făcut niciodată plăcut, ci doar acceptat. În toată perioada în care a fost preşedintele PSD şi premier, Victor Ponta nu a făcut altceva decât să-i ducă cu preşul pe pesedişti, să plimbe vorba, să amâne lucrurile, să-i lase cu ochii-n soare, în timp ce afacerile prietenului Sebastian Ghiţă prosperau. I-a enervat rău pe pesedişti, Victor Ponta, iar aceştia, când a venit momentul, l-au taxat forţându-l să-şi dea demisia din fruntea guvernului. Şi îl vor mai taxa o dată: îl vor exclude din partid.

Cine câştigă în luptele interne dintre corupţii şi condamnaţii din PSD e o problemă care mă lasă rece, dar, cu toate acestea, i-aş da o idee lui Liviu Dragnea în privinţa lui Victor Viorel: să-l lase să bâzâie în continuare în PSD. Aşa, de amuzament!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite